Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Απάντηση του Λυκειάρχη κ. Δ.Φατσέα στο δημοσίευμα "Ο Εορτασμός της καθιερωμένης επιμνημόσυνης δέησης στην προτομή του ήρωα της Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη .... ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ..."


Αξιότιμε κ. Λαμπρινίδη

Αφού σας ευχαριστήσω για την πολύπλευρη και πραγματικά πολύτιμη ενημέρωση την οποία προσφέρετε  στους απανταχού Κυθηρίους, καταβάλλοντας ανιδιοτελώς πολύ κόπο για το έργο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω, σχετικά με το σχόλιο που αναρτήσατε για την τελετή στην προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη, για τα παρακάτω:

Η επιμνημόσυνη δέηση που γίνεται κάθε χρόνο στην προτομή του ήρωα της Επανάστασης Θ. Κολοκοτρώνη, στους πρόποδες του βουνού της Αγ. Μόνης,  αποτελεί, χρόνια τώρα, άμεση συνέχεια, άρρηκτα δεμένη με τη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία-γιορτή- γίνεται μέσα στο χώρο του σχολείου. 

Μετά το τέλος της σχολικής εορτής αναχωρούν μία αντιπροσωπεία μαθητών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος, οι Διευθυντές των σχολείων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, και όποιος πολίτης επιθυμεί και συναντώνται στο άγαλμα του Θ. Κολοκοτρώνη, όπου γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση.

Η σχολική αυτή εορτή σύμφωνα με το Π.Δ 104/1979 γίνεται στο σχολείο την παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. 

Κατά το τρέχον σχ. έτος εδόθη εντολή από τον Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Πειραιά προς όλα τα σχολεία της Δ/νσης (επισυνάπτεται), η σχολική γιορτή να γίνει την Παρασκευή 23/3/2012 που ήταν μέρα εργάσιμη για τα σχολεία. 

Ως εκ τούτου και η επιμνημόσυνη δέηση που ακολουθεί την σχολική εορτή έπρεπε να γίνει την ίδια ημέρα.

Για τους λόγους αυτούς δεχθήκαμε ανεπιφύλακτα την γραπτή πρόσκληση του Μητροπολίτη, η οποία εστάλη στις 20/3/2012 σε όλες τις Αρχές του τόπου, για την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης στις 12μ της 23/3/2012 αμέσως μετά το πέρας της σχολικής εορτής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τίποτα απολύτως δεν έγινε «εν κρυπτώ» και μάλλον ο τίτλος του άρθρου δεν αποδίδει την πραγματικότητα.

Επίσης η «πληροφορία» που αναφέρεται στο άρθρο «…για να μην απολέσουν οι μαθητές την αργία του Σαββάτου…» δεν αποτελεί καν πληροφορία, αλλά αποτελεί προσωπική γνώμη εκείνου που το μετέδωσε, η οποία οφείλεται περισσότερο σε άγνοια για το  πως έχουν τα πράγματα.

Στη διάθεση σας για κάθε περεταίρω διευκρίνιση.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Δημήτρης Φατσέας
Δ/ντής του Λυκείου Κυθήρων