Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τι Συμβαίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων ;;;;

Με μεγάλη έκπληξη έφθασαν στην σελίδα μας αλεπάλληλες καταγγελίες, σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Υπάρχει αναφορά για ασθενή που πήγε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι το Σάββατο και "παραπέμθηκε" να επιστρέψει την Δευτέρα που θα "λειτουργεί" το μηχάνημα ακτινογραφίας η που ίσως θα μπορεί να εξετασθεί όπως πρέπει.

Υπάρχει αναφορά για συνταγογράφηση "ουσίας" {σύμφωνα με τον νόμο περί γενοσήμων} και παροχή φαρμάκου πιέσεως σε υπερήλικα με αποτέλεσμα την ακαριαία επιδείνωση της υγείας του και τον άμεσο κίνδυνο της ζωής του.

Ίσως υπάρχουν και πολλά περισότερα κρούσματα που λόγω εντοπιότητας δεν αναφέρονται και καλύπτονται.

Έως πότε όμως θα καλύπτονται αυτές οι περιπτώσεις και έως πότε θα υπάρχει αυτή η συνέχιση της απαξίωσης αλλά και της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας προς χάριν τίνος ;;;

Ερωτάται λοιπόν η διεύθυνση του Νοσοκομείου Κυθήρων δια τα εξής:

1) Υπάρχει διαρκής εφημερία στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κυθήρων ;;;;

2) Οι εφημερίες των Γιατρών πληρώνονται ανάλογα έτσι ώστε να μην προκαλούνται προσκόματα η κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων σε περίπτωση ανάγκης ;;;

3) Εάν οι εφημερίες πληρώνονται τότε γιατί οι γιατροί δεν βρίσκονται όταν χρειάζεται στην θέση τους έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα η κίνδυνοι στην υγεία των ασθενών ;;;;

4) Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση περί γενοσήμων τα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα αφορούν διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.
Δεν αναφέρεται πουθενά ακόμη για φάρμακα που αφορούν καρδιακές παθήσεις η άλλες χρόνιες παθήσεις. 
Πως λοιπόν ξαφνικά συνταγογραφείται φάρμακο για καρδιακή πάθηση και δη σε υπερήλικα ;;;; Υπάρχει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για αυτό και εάν υπάρχει θα παρακαλούσαμε πολύ να έχουμε το λινκ της δημοσίευσης στο διαδίκτυο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει στυγνή πολιτική περί εξόδων των δημόσιων νοσοκομείων και συνετισμός της δημόσιας υγείας λόγω μνημονίου. Θα πρέπει όμως να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και να "ξεχαστούν" οι οιεσδήποτε "κακές συνήθειες" του παρελθόντος από όλα τα μέρη δηλαδή Διοίκηση-Γιατρούς και ασθενείς και να υπάρξει σωστή και προσεκτική διαχείρηση της υγείας των λιγοστών κατοίκων του νησιού, λαμβανομένου υπόψιν ότι και η ηλικία των περισοτέρων κατοίκων είναι ήδη προχωρημένη και χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας.

Θα θέλαμε να προσθέσουμε ακόμη την απορία μας σχετικά με τις υπάρχουσες η τις καταργημένες θέσεις ιατρών που μετατέθηκαν αλλά δεν αντικαταστάθηκαν με άλλους. Τι τελικά συμβαίνει πόσοι απομένουν και ποιές ειδικότητες. Πρέπει να ανησυχούμε για το άμεσο η απώτερο μέλλον η όχι ;;;

Πιστεύουμε ότι ο Κυθηραϊκός λαός αξίζει της ανάλογης καθαρής και τίμιας πληροφόρησης της κατάστασης που βρίσκεται αλλά και των πραγματικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων αλλά και δικαιούται πραγματικής ιατρικής φροντίδας.

Μετά την ουσιαστική κατάργηση των αγροτικών ιατρών αλλά και την συνεχή αιμοραγία λόγω ρουσφετολογικών μεταθέσεων κάποιων ιατρών, η συνεχής απογύμνωση της φροντίδας της υγείας καταντάει πλέον προβληματική και επικίνδυνη.

Ελπίζουμε σε ικανοποιητικές εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις τόσο από την Διοίκηση όσο και από το επιστημονικό δυναμικό του Νοσοκομείου Κυθήρων διότι άλλο η εφαρμογή του μνημονίου και άλλο η μετατροπή του σε διαρκές μνημόσυνο της υγείας και της ζωής. 

Και κάποτε πια πρέπει να αποφασισθεί η έχουμε  Νοσοκομείο που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Υγείας του Νησιού η απλά επεκτείνομε λίγο περισότερο τους χώρους ταφής στο νησί.
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------