Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου έλαβε η απόφαση για την επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών

Προχωράει – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το υπουργείο Οικονομικών – η διαδικασία πληρωμής της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών αφού σήμερα Παρασκευή, 30 Μαρτίου, η σχετική ΚΥΑ με θέμα «Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος», έλαβε και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού οι αγρότες – δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συγκυριών – ειδικά φέτος, περιμένουν αυτά τα χρήματα σαν μάνα εξ ουρανού. 

Όπως είναι γνωστό η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες κάθε χρόνο συνήθιζε να πραγματοποιείται από τις αρχές Μαρτίου και αφορά στην επιστροφή του φόρου επί των πωλήσεων των αγροτών κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση. 

Ωστόσο, φέτος ανακοινώσεις με λεπτομέρειες επί του θέματος αλλά και η δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για άλυτα προβλήματα στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Δευτέρα, 26 Μαρτίου, στον ΑγροΤύπο ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Αστέριος Ροντούλης, 

«το πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ είναι μεγάλο. 
Καταρχήν οι αγρότες δεν ήξεραν ότι για να έχουν επιστροφή ΦΠΑ θα πρέπει να προσκομίσουν κάποια παραστατικά όπως αντίγραφα επιταγών ή αποδεικτικά πληρωμής από τις τράπεζες. 
Γενικώς οι αγρότες στερούνται παραστατικών αφού δεν είχαν ενημερωθεί για το τι έπρεπε να κάνουν.
Πως πάμε λοιπόν να εφαρμόσουμε ένα σύστημα εν αγνοία ουσιαστικά των παραγωγών. Η πρόταση η δική μας είναι τουλάχιστον για φέτος να εφαρμοστεί το παλαιό σύστημα».
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------