Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Προσοχή!!!-Έρχονται λευκοί καρχαρίες

Ένας ψαράς από την Στυλίδα έπιασε έναν μικρό λευκό καρχαρία βάρους γύρω στα 100 κιλά και μήκος 2,5μ, ο οποίος ψαρεύτηκε κοντά στην Αγία Τριάδα. Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι έχει ξαναπιάσει στο παρελθόν και άλλον λευκό καρχαρία.

Αυτός βεβαίως που πιάστηκε στα δίχτυα του ψαρά είναι ένας πολύ μικρός λευκός καρχαρίας, ένα "μωρό", αφού ο "μπαμπάς" και η "μαμά" του μπορεί να έχουν μήκος μεγαλύτερο των 6μ (συγκρίνετέ τους με 6 μετρα σκάφη) και μπορούν να ζυγίζουν περισσότερο από 3 τόνους (ένα οικογενειακό αυτοκίνητο ζυγίζει 1.6 τόνους περίπου). 





Η Βικιπαίδεια λέει ότι "οι λευκοί καρχαρίες ζουν σχεδόν σε όλα τα παράκτια και θαλάσσια ύδατα με θερμοκρασία μεταξύ 12° και 24° C"..." Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού παρατηρείται στις περιοχές: Κέρκυρα, Κόρινθο, παράλια Ιονίου, Αιγαίο (Θερμαϊκός Κόλπος, Θάσος, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη)...

Αναφορικά με την διάρκεια ζωής του, θεωρείται ότι μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια, είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει στην κολύμβηση μπορεί να φτάσει τα 56 χλμ/ώρα.


Έρχεται πρώτος από όλους τους καρχαρίες στην καταγραφή θανάσιμων επιθέσεων σε ανθρώπους.


Παρατηρήσεις-Σχόλια:
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες παρατηρήσεις που θα πρέπει να κάνει κανείς γύρω από αυτό το θέμα και είναι οι εξής:

1. Όπως θα διαπιστώσατε η περιοχή της Στυλίδας, η οποία είναι σχετικά "εσωτερική" θάλασσα δεν αναφέρεται στις παραπάνω περιοχές που λέει η Βικιπαίδεια. Αυτό σημαίνει ότι πλέον σε οποιαδήποτε παραθαλάσσια-παραθεριστική περιοχή της Ελλάδας είναι δυνατόν να βρεθεί (και θα βρεθεί) λευκός καρχαρίας. Άρα υπάρχει πλέον η απειλή κατά της ζωής όλων μας, κατά όλων των λουομένων.

2. Πολύ παλιά, πριν 30 χρόνια γιά παράδειγμα δεν υπήρχαν τέτοιες εμφανίσεις στον ελλαδικό χώρο και οι πολύ συλλήψεις τους σε δίχτυα ήταν πολύ σπάνιες, ενώ εξαιρετικά σπάνιες ήταν οι επιθέσεις σε ανθρώπους, αλλά και αυτές αφορούσαν άλλα είδη καρχαροειδών.

3. Τελευταία οι "θεάσεις" των λευκών καρχαριών και οι αναφορές σε αυτούς έχουν πληθύνει.

4. Όπως αναφέρει και οι Βικιπαίδεια οι θερμοκρασίες που "αρέσουν" στους λευκούς καρχαρίες είναι 12° και 24° C, δηλαδή οι θερμοκρασιακές συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές θάλασσες.

5. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι:
    α) Παραλίες Ιονίου, Κέρκυρα
    β) Κόρινθος
    γ) Αιγαίο, δηλαδή Θερμαϊκός κόλπος, Θάσος, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.

Όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει θηρευτής ο οποίος να "κυνηγάει" σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν θηράματα. Δηλαδή γιά να δείς αλεπούδες θα πρέπει να υπάρχουν κότες.
Ας δούμε λοιπόν δύο εκλεκτούς "μεζέδες" στο τραπέζι του λευκού καρχαρία:

Ι) Φώκια μονάχους-μονάχους



Ο χάρτης προέρχεται από την Βικιπαίδεια και με μπλέ χρώμα φαίνονται οι περιοχές στις οποίες συναντώνται οι φώκιες μονάχους-μονάχους. Είναι εύκολα ορατό ότι η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και συγκέντρωση περιοχή είναι η θάλασσα γύρω από τον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα γνωρίζετε ότι στην Αλόννησο υπάρχει και το θαλάσσιο, "εκτροφείο" θα το έλεγα εγώ, αυτού του είδους φώκιας.

ΙΙ) Χελώνα  καρέτα-καρέτα

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια ο παραπάνω χάρτης δείχνει την εξάπλωση της θαλάσσιας χελώνας "καρέτα-καρέτα". Βλέποντας μόνο αυτόν τον χάρτη δεν αντιλαμβάνομαι κανένα κίνδυνο εξαφάνισης αυτού του είδους, ώστε να επιδοτείται η "ανάπτυξη νέων βιότοπων" - εκτροφείων και γιά αυτό το είδος. Θεωρώ ότι την ίδια γνώμη θα έχετε και εσείς.

Εντελώς τυχαία λοιπον σας κοινοποιώ στην συνέχεια τους τίτλους και την περίληψη ορισμένων άρθρων από την ιστοσελίδα "crashonline.gr"

1. Νεκρή καρέτα – καρέτα στη Ν. Αγχίαλο

2. Σχέδιο για την προστασία της καρέτα – καρέτα

    
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το συνημμένο σε αυτήν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

3. Οι πρώτες καρέτα – καρέτα έκαναν την εμφάνισή τους σε παραλία της Ζακύνθου
Οπως αναφέρουν τα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα πρώτα έξι χελωνάκια στο νησί ξεπρόβαλαν μέσα από την άμμο, στην παραλία της Δάφνης, το βράδυ της 26ης Ιουλίου, ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο μέχρι να φτάσουν στην θάλασσα.

4. Νεκρές τρεις χελώνες καρέτα – καρέτα σε παραλίες της Πρέβεζα
Τρεις νεκρές χελώνες καρέτα – καρέτα εντοπίστηκαν από ψαράδες και λουόμενους σε παραλίες της Πρέβεζας το τελευταίο διήμερο.

5. Μεταφέρθηκε με… ΚΤΕΛ τραυματισμένη καρέτα – καρέτα
16 Ιουνίου, 2014 Επικαιρότητα

6. Την 2η τραυματισμένη χελώνα καρέτα – καρέτα κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ημερών περισυνέλεξε το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Έκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, έπειτα από ενημέρωση του...

7. Στο σκαμνί η Ελλάδα για τις καρέτα – καρέτα
28 Μαρτίου, 2014 Επικαιρότητα

Μία ακόμα… επιτυχία στον τομέα του περιβάλλοντος κατέγραψε η χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση.

Σε μία άλλη ιστοσελίδα της agronews.gr βρήκα τα παρακάτω:

Μετά τον εντοπισμό των πρώτων φωλιών στον κόλπο Ζακύνθου και Κυπαρισσίας, ξεκίνησε επισήμως και η ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα στην Κρήτη, που αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής του ζώου στην Ελλάδα.

Φωτογραφία στην οποία φαίνεται ανθρώπινο χέρι, το οποίο στην ουσία παρεμβαίνει στο έργο της φύσης και διαμορφώνει ένα κατά το δοκούν χερσαίο αλλά και θαλάσσιο περιβάλλον. Άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι παίζουν τον ρόλο του "Θεού"!!! 


"Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου (μόλις ξεκινάει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος), εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας από τους εθελοντές του Συλλόγου προστασίας θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, στον κόλπο της Μεσσαράς στην περιοχή Καλαμάκι.

Την ίδια ημέρα (σύμπτωση;) εντοπίστηκαν και τα πρώτα ίχνη θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο Ρεθύμνου."

Δημιουργείται λοιπόν ένα Ιόνιο τόξο ανάπτυξης της Καρέτα-Καρέτα που ξεκινάει από την Ήπειρο, συνεχίζει στην Πελοπόννησο και κατεβαίνει μέχρι την Κρήτη.-

Με όλα τα παραπάνω θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω όλους σας και βεβαίως κυρίως τους εθελοντές αυτών των προσπαθειών: Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όσο αυξάνουν οι πληθυσμοί της Καρέτα-Καρέτα στο Ιόνιο και της Μονάχους-Μονάχους στο Αιγαίο θα αυξάνουν και οι πληθυσμοί των λευκών καρχαριών αλλά και όλων των καρχαριών στο Ιόνιο και στο Αιγαίο;

Σήμερα η Ελλάδα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και μάλιστα τον συγκεκριμένο καλοκαιρινό - παραθεριστικό τουρισμό. Φαντάζεστε τί αντίκτυπο θα έχουν γιά την λεγόμενη "τουριστική βιομηχανία" αυτού εδώ του τόπου, απανωτές επιθέσεις καρχαριών σε λουόμενους ;
-------------------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: stilida.com, sugklonistiko.gr, Βικιπαίδεια, crashonline.gr
--------------------------------------------------------------------------------------------