Ξεκινάει από τον προορισμό του με άλλη εθνικότητα και μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα έχει γίνει... ελληνικό.
Ο λόγος για το ψωμί από τη Βουλγαρία ή τα Σκόπια, που περνά καθημερινά τα σύνορα μέσω Προμαχώνα και Ευζώνων, αποσυσκευάζεται εν κρυπτώ σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (μεταξύ άλλων σε Διαβατά, Σουρωτή, Άγιο Βασίλειο, αλλά και σε Καβάλα και Δράμα)και «βαφτισμένο» πλέον ελληνικό πωλείται ως τέτοιο σε πρατήρια άρτου του ελληνικού Βορρά.
Ο λόγος για το ψωμί από τη Βουλγαρία ή τα Σκόπια, που περνά καθημερινά τα σύνορα μέσω Προμαχώνα και Ευζώνων, αποσυσκευάζεται εν κρυπτώ σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (μεταξύ άλλων σε Διαβατά, Σουρωτή, Άγιο Βασίλειο, αλλά και σε Καβάλα και Δράμα)και «βαφτισμένο» πλέον ελληνικό πωλείται ως τέτοιο σε πρατήρια άρτου του ελληνικού Βορρά.
Το φαινόμενο είναι διαδεδομένο τα τελευταία τέσσερα- πέντε χρόνια, ενώ ως προς το μέγεθός του, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τρεις νταλίκες από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια ξεφορτώνουν ψωμί στην Ελλάδα κάθε μέρα, όπως κατήγγειλε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νότης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις διεθνείς εκθέσεις «Detrop Boutique», «Artozyma» και 'Ελλήνων Κόσμημα' της ΔΕΘ-Helexpo AE.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
«Ο μόνος έλεγχος μπορεί να γίνει από το τελωνείο [...] Τα ψωμιά αυτά χάνονται στην Ελλάδα και βαφτίζονται ελληνικά δεν ξέρω πώς, πριν καταλήξουν στα πρατήρια άρτου» σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη επισημάνει ότι στα τελωνεία πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι προς αποφυγήν αντίστοιχων φαινομένων. Κατά τον κ.Παπαδόπουλο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν βλέπουν μεγάλη διαφορά στις τιμές πώλησης του ψωμιού.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα -όπου, σημειωτέον, λειτουργούν περίπου 14.500 επιχειρήσεις αρτοποιίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μεσαίες- εισάγει σιτάρι το οποίο μεταποιεί σε πολύ καλής ποιότητας ελληνικά άλευρα. Ως αποτέλεσμα, έχει περιοριστεί η εισαγωγή ξένων αλεύρων, τα οποία έμπαιναν στην αγορά άνευ ποιοτικού ελέγχου. Η εξισορρόπηση των τιμών στα ελληνικά άλευρα, έχει πλέον πείσει τους αρτοποιούς να τα προτιμούν δεδομένου ότι υπερτερούν και σε ποιότητα.
Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Σερρών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος στο Νομό μας δεν έχουν προς στιγμή εντοπιστεί ποσότητες έτοιμου ψωμιού από την Βουλγαρία. Το φαινόμενο προκαλεί ζημία στον εγχώριο ενώ οι καταναλωτές είναι αδύνατον να διαχωρίσουν το Ελληνικό από το εισαγόμενο ψωμί. Τι επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.
----------------------------------
Πηγή: taxalia.blogspot.gr
----------------------------------
Πηγή: taxalia.blogspot.gr
----------------------------------