Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Με ψήφους 475 υπέρ και 126 κατά υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η εισαγωγή 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία

Με 475 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 35 αποχές, οι οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν χθες (24/2) το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία το 2016 και 2017.  Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές υποχρέωσαν την Επιτροπή να εκδώσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων εάν αποδειχθεί ότι αυτά βλάπτουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου. 

 
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος. Επίσης, με ξεχωριστό ψήφισμα ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ -Τυνησίας.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων παραγωγών ελαιόλαδου, οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν πρόσθετες εγγυήσεις, όπως τη διεξαγωγή ενδιάμεσης αξιολόγησης και την επικαιροποίηση των μέτρων εάν αποδειχθεί ότι βλάπτουν τους ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου, καθώς και τη διασφάλιση με μία ρήτρα παρακολούθησης ότι όλες οι ποσότητες ελαιόλαδου στο πλαίσιο της ποσόστωσης έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Τυνησία και εισάγονται απευθείας από τη χώρα αυτή. Ωστόσο, απέρριψαν την πρόταση ενδεχόμενης παράτασης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης πέρα από τα δύο έτη.

Νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Τυνησίας
Με ένα ξεχωριστό ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 123 κατά, και 31 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλωσορίζουν την έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Τυνησία, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, και εφιστούν την προσοχή στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 που οδήγησαν στην κατάρρευση του τουριστικού κλάδου. Υποστηρίζουν τη σύναψη μιας προοδευτικής και ασύμμετρης συμφωνίας που θα συμβάλει στη σταθερότητα της Τυνησίας, στην εδραίωση της δημοκρατίας και την αναζωογόνηση της οικονομίας της

Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό, καταναλωτή και εξαγωγέα ελαιόλαδου παγκοσμίως. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΕ παρήγαγε το 69%, κατανάλωσε το 57 % και εξήγαγε το 65 % του ελαιόλαδου στον κόσμο. Το συνολικό ποσό του ελαιόλαδου που παράγεται ετησίως στην ΕΕ είναι 1.430.800 τόνοι. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιόλαδου είναι η Ισπανία (835.000 τόνοι), η Ελλάδα (300.000 τόνοι) και η Ιταλία (220.000 τόνοι).

Σύμφωνα με τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Τυνησία, η ΕΕ δεν έχει επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από την Τυνησία από το 2008, αλλά έχει διατηρήσει ποσοστώσεις για πολλά φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο..
------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
------------------------------