Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Πόλεμος για την πληρωμή με κάρτα στα ιατρεία. Γιατί λένε "όχι" οι γιατροί

Για πολιτικές που κρύβουν "λαϊκισμό" κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή το μέτρο υποχρεωτικής πληρωμής των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων αποκλειστικά με κάρτα.

Οι γιατροί - που θα συναντήσουν την Τετάρτη και τον αν. υπουργό Οικονομικών- τάσσονται υπέρ της προώθησης μίας Κάρτας Υγείας όπου θα αναφέρονται όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες παρακολούθησης και νοσηλείας των ασθενών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αν η Πολιτεία εμμείνει στην εφαρμογή της απόφασης θα πρέπει να προηγηθεί μία μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν μέτρα, όπως είναι η μείωση των προμηθειών για τις τραπεζικές συναλλαγές.

  
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στα μέλη του ΙΣΑ, τα οποία πλέον κάνουν λόγο ανοιχτά σε ανακοίνωσή τους για μία "παράλογη απόφαση" η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί καταναγκαστικά χωρίς τη συνέναιση των ασθενών, μιας και πέρα από οικονομικά θέματα εγείρονται και θέματα ιατρικού απορρήτου ή ακόμη και αδυναμίας των πολιτών να κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος. Τονίζουν, δε, με νόημα πως "Δεν ευθύνεται ο ιατρικός κόσμος για την ανικανότητα του Κράτους να εισπράξει τους φόρους του".

Οι ενστάσεις
Βασίζουν, δε, τις ενστάσεις τους σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών και πράξεων τέσσερις άξονες.

Ο πρώτος συνδέεται με την "αποκλειστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου ως ύποπτου φοροδιαφυγής". Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης: "Γιατί πρέπει να είναι μόνον για τους γιατρούς υποχρεωτική η χρήση της πιστωτικής κάρτας και δεν είναι και για άλλες επαγγελματικές ομάδες; Ο φθηνός λαϊκισμός δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά αυτούς που σκόπιμα στοχοποιούν τον ιατρικό κλάδο για να συνεχίσουν οι ίδιοι ανενόχλητοι το πάρτι της φοροδιαφυγής".

Παράλληλα ο ΙΣΑ εξαπολύει τα "πυρά" του υπογραμμίζοντας πως ο Σύλλογος πρωτοστάτησε για την υιοθέτηση μιας σειράς πολιτικών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συνέβαλε καθοριστικά στη διαφάνεια όσον αφορά την αποτύπωση των ιατρικών πράξεων κι επισκέψεων, στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στον έλεγχο της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών και γι' αυτό "αρνείται να δεχθεί μαθήματα νομιμότητας από γραφειοκράτες που απέτυχαν συστηματικά να ανταποκριθούν στο καθήκον τους".

Τρίτο σημείο σχετίζεται με τα προβλήματα του ίδιου του κλάδου, ο οποίος όπως λέει ο ΙΣΑ στο 25% υποαπασχολείται, στο 25% είναι άνεργο, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί καλούνται να υποστούν τα τεράστια χρέη και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. 

Τέταρτον, διαφωνούν διότι, όπως υποστηρίζουν, το μέτρο "δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρίτους (π.χ. Τράπεζες) ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών ιατρικού περιεχομένου" και άρα κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί πως δεν θα γίνει χρήση από τρίτους (πχ. ασφαλιστικές εταιρίες) για άλλους, μη ιατρικούς- επιστημονικούς σκοπούς.
------------------------------
Πηγή:   stogiatro.gr
------------------------------