Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ-Κωνσταντινούπολη 2014

Στα πλαίσια του Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διεξάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη, θεαματική ήταν και η παρουσία της δικής μας αποστολής. 

Η Πόλη των Πόλεων φιλοξένησε το χορευτικό τμήμα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας μαζί με τους συνοδούς του στις 28,29 και 30 Νοεμβρίου 2014.






Η αποστολή έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Παρασκευής 28/11 αφού πρώτα ταλαιπωρήθηκε από την Πανελλαδική απεργία της Αθήνας στις 27/11 όπου και παρέμεινε στην πρωτεύουσα. 

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και συν το τσουχτερό κρύο και την υγρή ατμόσφαιρα, η Κυθηραϊκή αποστολή διατήρησε αμείωτο το κέφι και τη ζωντάνια της και ταξίδεψε αεροπορικώς προς τον πολυπόθητο σκοπό της. Να χορέψει δίπλα στην Αγιά Σοφιά, το Σάββατο 29/11, σε ένα υπαίθριο αμφιθέατρο όπου θεατές και συνοδοί των ομάδων απόλαυσαν μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που θα μείνει σίγουρα στα μυαλά όλων για πολύ καιρό. 

Χόρεψαν ελληνικές ομάδες από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας. Από την Κρήτη, το Πήλιο, την Καβάλα, ομάδες Ποντίων από την Κύπρο. 










Ένα συνονθύλευμα ανθρώπων και πολύχρωμων φορεσιών έπνιξε τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και του αμφιθεάτρου. 

Όλοι ανεξαιρέτως οι χορευτές μάγεψαν το κοινό με τις φιγούρες τους. Στην εκδήλωση βέβαια συμμετείχαν και ομάδες και από άλλες χώρες και φυσικά και από την Τουρκία.
 
Μια ομάδα όμως συγκίνησε περισσότερο από όλες το κοινό. Το χορευτικό τμήμα Αγίας Πελαγίας Κυθήρων αφού παρουσίασε τους τοπικούς χορούς του νησιού μας, κλείνοντας την εκδήλωση, ένωσε στην σκηνή όλες τις χορευτικές ομάδες από όλο τον κόσμο, χορεύοντας τον « Ζορμπά» σε συρτάκι και δάκρυα συγκίνησης έτρεξαν από τα μάτια όλων. 













Περήφανοι οι συντοπίτες μας χορευτές υψώνοντας την ελληνική σημαία μέσα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, έκαναν και εμάς να νοιώσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια που τόσο έχουμε ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και μας υπενθύμισαν ότι το ελληνικό πνεύμα θα μείνει πάντα αθάνατο.Στο τέλος της εκδήλωσης οι ομάδες αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους και απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όλες τις αποστολές.
 














Για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, εκτός από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο, βοήθησε και ο κ. Μηνάς Σουρής, ιδιοκτήτης του Hotel Romantica, στην Αγία Πελαγία Κυθήρων. Τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συνεισφορά του στην προβολή του Νησιού μας σε όλο τον κόσμο. Όλοι ευελπιστούμε και σε επόμενες παρόμοιες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να προβάλλουν τον Τόπο μας και να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα μας!
Ακολουθεί ευχαριστήρια επιστολή της δασκάλας της ομάδας, κ.Χριστίνας Βασιλοπούλου Κατσικογιάννη:

"Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τους ανθρώπους από τα Κύθηρα και την Αθήνα που με δικά τους έξοδα μας συνόδεψαν σε αυτό το χορευτικό ταξίδι μας. Χωρίς εσάς τίποτα δε θα ήταν ίδιο. Χορέψαμε για εσάς και για το νησί μας. 

Επίσης τίποτα δε θα γινόταν πραγματικότητα εάν δε λαμβάναμε χρηματικές χορηγίες. Έτσι λοιπόν οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ και από την ομάδα μου στον κ. Μηνά Σουρή, ιδιοκτήτη του Hotel Romantica και μόνιμο χορηγό μας. Τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογό μας, «Αγία Πελαγία» και προσωπικά τον πρόεδρο Γιώργο Παρρή που ντυμένος με παραδοσιακή στολή, συνόδεψε την ομάδα κρατώντας το λάβαρο του Συλλόγου και την ελληνική σημαία μας στη σκηνή.


Πέρα απο την οικονομική βοήθεια υπήρχαν άνθρωποι που μας βοήθησαν δίνοντάς μας φορεσιές. Ευχαριστώ την κ. Τούλα Μεγαλοκονόμου, το Γυμνάσιο Κυθήρων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.


Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος για άλλη μια φορά ήταν δίπλα μας δίνοντας cd με παραδοσιακή μουσική των Κυθήρων τα οποία δόθηκαν ως αναμνηστικά στις άλλες αποστολές.


Ευχαριστώ των Δήμο Κυθήρων για την χορήγηση διαφημιστικών εντύπων του Τόπου μας τα οποία επίσης δόθηκαν στις άλλες ομάδες. 


Ευχαριστώ στις φίλες μου και χορεύτριες Γιώτα Μπρέκη και Μαρίτσα Μαργαρώνη , που με δικά τους έξοδα συμμετείχαν στην αποστολή.


Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μου. Μέσα στην Κωνσταντινούπολη δίπλα στην Αγιά Σοφιά , με τις ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν, κάνατε όλες τις συμμετοχές να μιλούν για τα Κύθηρα. Με το θάρρος και την προσωπικότητά σας καταφέρατε παρά τις δυσκολίες και δώσατε ένα φανταστικό πρόγραμμα. Το φινάλε του φεστιβάλ έγινε από την ομάδα μας χορεύοντας Ζορμπά-συρτάκι .Όλοι οι Έλληνες όρθιοι με δάκρυα στα μάτια χειροκροτούσαν την ομάδα των Κυθήρων. Σας ευχαριστώ που το έζησα αυτό μαζί σας."


Η δασκάλα της ομάδας,
Χριστίνα Βασιλοπούλου Κατσικογιάννη.



















--------------------
Τίνα Ταμβάκη 
--------------------