Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Προϋπολογισμός: Ψαλιδίζονται οι δαπάνες για τις άγονες γραμμές

Ψαλίδι στις δαπάνες για τις άγονες γραμμές και γενικότερα στα έξοδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προβλέπει ο προϋπολογισμός που συζητείται στη Βουλή, ενώ περιλαμβάνει και σημαντικά ποσοστιαία αυξημένα έσοδα από τη φορολογία πλοίων.


Ειδικότερα οι δαπάνες για τις άγονες γραμμές περιλαμβάνονται στις μεταβιβαστικές πληρωμές οι οποίες είναι στα επίπεδα των 83,54 εκατ. ευρώ έναντι 112,6 εκατ. ευρώ (διαμόρφωση μέχρι 30/9/2012) (μείωση 25,6%) και 87,5 εκατ. ευρώ το 2011. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 προβλέπει μείωση των δαπανών για τις άγονες γραμμές κατά 18 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 εκατ. το 2013 και 3 εκατ. ευρώ το 2014.

Επίσης ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται στα 298,3 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 21,6% σε σύγκριση με το 2012 που ήταν 380,98 εκατ. ευρώ (διαμόρφωση 30/9/2012) και 312,3 εκατ. ευρώ το 2011.

Η φορολογία πλοίων

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τη φορολογία των πλοίων ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 94,65 εκατ. ευρώ έναντι εσόδων 14,7 εκατ. ευρώ το 2012 και 14,1 εκατ. ευρώ το 2011.

Στον προϋπολογισμό αναφέρονται και οι βασικές πολιτικές παρεμβάσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη οι οποίες είναι:

- Η επεξεργασία ενός νέου οργανωτικού μοντέλου ακτοπλοΐας με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση του δικτύου και των δημοσίων πόρων που επενδύονται στις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Παράλληλα προωθείται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

-Η διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση της Πλοηγικής Υπηρεσίας. Για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, από τις 6 Μαρτίου 2012, με στόχο την επεξεργασία και την υποβολή προτάσεων αναδιοργάνωσης, με σχεδιασμό ολοκλήρωσης εντός του έτους 2013.

- Η αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της ναυτικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους.

- Ο επανακαθορισμός των χερσαίων ζωνών που έχουν παραχωρηθεί στους λιμένες.

- Η οργανωτική αναμόρφωση του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος ώστε οι φορείς διαχείρισης των λιμενικών εγκαταστάσεων να αποκτήσουν ευέλικτη και αποτελεσματική διοικητική λειτουργία, υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους, με εξωστρέφεια και αναπτυξιακό προσανατολισμό προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η εν λόγω διοικητική αναδιοργάνωση σχεδιάζεται σε συνάφεια με την εθνική στρατηγική λιμένων.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή πολιτική η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στοχεύει στην ενίσχυση του εθνικού νηολογίου και της απασχόλησης, καθώς σχεδιάζονται μέτρα για την ενθάρρυνση της ένταξης πλοίων στο ελληνικό Νηολόγιο, την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, την άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη ναυτική εργασία, καθώς και τη θέσπιση κινήτρων για την επένδυση ναυτιλιακών κεφαλαίων στη ναυτιλία και την ανάπτυξη πλέγματος συμπληρωματικών προς τη ναυτιλία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Βρίσκεται υπό εξέλιξη η κατάρτιση - σε συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με το υπουργείο Τουρισμού - σχεδίου νόμου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, το οποίο αφορά σε όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων. Επίσης, αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη δίκαιη και ενιαία ρύθμιση όλων των θεμάτων, που απασχολούν τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και εναρμόνισής της με τις σύγχρονες πρακτικές και τις κοινοτικές διατάξεις, στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (πληρώματα, συντηρητές, ναυπηγεία κ.λπ.) και στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας στις τοπικές κοινωνίες και στην προσέλκυση ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, αλλοδαπών συμφερόντων, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το νησιωτικό κοινωνικό ιστό και τις τοπικές οικονομίες.

Στοχεύει επίσης στην ενδυνάμωση των πολιτικών για τα νησιά με την εξασφάλιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών με βελτιστοποίηση της χρηματοδότησης αγόνων γραμμών και σχεδιασμού του συνολικού δικτύου μεταφορών. Επίσης επιζητεί την εξασφάλιση επάρκειας υδάτινων πόρων σε άνυδρα νησιά με κατασκευή έργων αφαλατώσεων και μεταφοράς νερού.

Τα λιμάνια

Η Εθνική Στρατηγική του έτους 2012 για τους λιμένες εκτείνεται σε ορίζοντα πενταετίας. Στόχοι της είναι η ένταξη των λιμένων στα διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα εφοδιασμού και μεταφορών με έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων συνδυασμένων μεταφορών και, ταυτόχρονα, η τόνωση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης με την αποδοτική χρήση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων.
----------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
----------------------------------