Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Λειτουργία Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων Λακωνίας


L_E_C_WEB

Προς:
Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα

Κοινοποίηση:
Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Βουλευτές Λακωνίας
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη
Δήμαρχο Α. Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο
Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη
Δήμαρχο Ελαφονήσου κ. Παναγιώτη Ψαρρομάτη

Σπάρτη 06 Οκτωβρίου 2012

Θέμα: Λειτουργία Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων Λακωνίας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή τη μεθόδευση κατάργησης των Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων Λακωνίας και τη μεταφορά αυτών στη Δ.Ο.Υ. Σπάρτης, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να διαδηλώσουμε την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκειά μας για την ενέργεια αυτή.

Για το μεν Δήμο Α. Μάνης έχει προηγηθεί το κλείσιμο και η συγχώνευση της Δ.Ο.Υ. Αρεόπολης με τη Δ.Ο.Υ. Γυθείου, για το δε Δήμο Μονεμβασίας έχει εξίσου συμβεί το ίδιο, δηλαδή το κλείσιμο και η συγχώνευση της Δ.Ο.Υ. Νεάπολης Βοιών με τη Δ.Ο.Υ. Μολάων.

Με δεδομένο ότι και οι δύο προαναφερθείσες Δ.Ο.Υ., Γυθείου και Μολάων, βρίσκονται σε κομβικής σημασίας περιοχές, έδρες μεγάλων Καλικρατικών Δήμων, εμείς οι Λάκωνες επιχειρηματίες του τουρισμού, εξ αιτίας των ιδιαίτερα μεγάλων αποστάσεων και του πολύ κακού οδικού δικτύου, θα υποβληθούμε σε μεγάλη ταλαιπωρία, σπαταλώντας χρόνο αλλά και ταυτόχρονα χρήμα, λόγω της υπέρμετρης εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής στενότητας και δυσχέρειας, κατά την οποία μετράμε τις αντοχές μας λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

Επί πλέον κ. Υπουργέ, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την αγανάκτηση, τόσο των επαγγελματιών όσο και των κατοίκων του μοναδικού Πελοποννησιακού νησιού, της Ελαφονήσου, για το πόσο δύσκολη, δαπανηρή και εξοντωτική θα είναι η μετακίνησή τους, σε μια ενδεχόμενη συναλλαγή τους, με την Δ.Ο.Υ. Σπάρτης.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργών επιχειρήσεων σε επίπεδο νομού,  εξυπηρετείται από τις Δ.Ο.Υ Γυθείου και Μολάων. Συγχρόνως, οι εν λόγω Δ.Ο.Υ., κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, εξυπηρετούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Λακωνίας, όπως είναι το Γύθειο, η Αρεόπολη, το Οίτυλο, ο Γερολιμένας, ο Δυρός, η Μονεμβασιά, η Νεάπολη, το Κυπαρίσσι, η Πλύτρα, η Ελαφόνησος κλπ, με πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στις συναλλαγές με τις υπηρεσίες αυτές. 

Επίσης, στην χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων, καταγράφεται σημαντικός αριθμός Βιοκαλλιεργητών και υγειών Αγροτικών Συνεταιρισμών της Λακωνίας, με μεγάλο αριθμό μελών αγροτών - παραγωγών, οι οποίοι παράλληλα δραστηριοποιούνται στον εξαγωγικό και εμπορικό τομέα.

Θα πρέπει επιπρόσθετα κ. Υπουργέ να λάβετε υπόψη σας ότι, η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, απευθύνεται σε λιγοστούς πολίτες, γνώστες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι, μη γνώστες,  να είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά γραφεία εξυπηρέτησης, με συνέπεια τη σημαντική οικονομική επιβάρυνσή τους.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος  και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επιβάλλεται να γίνουν ριζικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης οργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστούν πιο φιλικές στους φορολογούμενους αλλά και να εξυπηρετείται άμεσα ο πολίτης.

Με κανένα όμως τρόπο οι αλλαγές αυτές δεν είναι δυνατόν να προσβλέπουν ούτε στη μείωση του προσωπικού, με ενδεχόμενη ταλαιπωρία των φορολογουμένων, αλλά και ούτε στην κατάργηση των υπηρεσιών, όπως είναι η Δ.Ο.Υ. Γυθείου και η Δ.Ο.Υ. Μολάων.

Επιπρόσθετα, εξ όσων γνωρίζουμε, τόσο ο Δήμος Α. Μάνης όσο και ο Δήμος  Μονεμβασίας, έχουν την καλή διάθεση και σκοπεύουν να παραχωρήσουν κατάλληλα κτήρια για την ανέξοδη στέγαση των Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας, προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Συνυπολογίζοντας όλα τα ως άνω αναφερόμενα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, επιβάλετε να επανεξετασθεί το ζήτημα της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων από μηδενική βάση και με μοναδική προοπτική τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας αυτών.


Με Τιμή,





Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας



Δημήτρης Ε. Πολλάλης

Κυριάκος Κλάψης