Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Επιστροφή πετρελαίου και συνδικαλιστικό είναι τα θέματα που θα συζητήσουν οι μελισσοκόμοι με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ .

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στη χώρα μας θα συζητήσουν στη συνάντηση που θα έχουν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ τις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης και καταβολής της δαπάνης στους δικαιούχους για την υλοποίηση των δράσεων του Προγράμματος Βελτίωσης των Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας έτους 2012.


Ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, δήλωσε ότι: «το συγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της μελισσοκομίας ήταν στο παρελθόν τριετές, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης που έχουμε τα τελευταία χρόνια έγινε ετήσιο. Ουσιαστικά ο Κανονισμός (ΕΚ)1234 του 2007, είναι η μόνη κοινοτική στήριξη της μελισσοκομίας. Είναι θετικό που το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε στην καταβολή αυτών των χρημάτων, αλλά εμείς ζητάμε οι υπουργικές αποφάσεις για τις πληρωμές να υπογράφονται νωρίτερα για να γνωρίζουμε τα ποσά της ενίσχυσης». Όσον αφορά τη συνάντηση που θα έχουν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ο κ. Ντούρας ανέφερε ότι θα συζητηθούν τα προβλήματα με την μη επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου και την μη ένταξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μελισσοκόμων στο νόμο 4015.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας «το βασικό πρόβλημα είναι η μη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου. Παρά τις υποσχέσεις που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, οι μελισσοκόμοι της χώρας μας, για ακόμη μια χρονιά, δεν δικαιούνται να εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, όπως οι υπόλοιποι αγρότες.

Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί επειδή στη χώρα μας έχουμε κυρίως νομαδική μελισσοκομεία, οι δαπάνες για το πετρέλαιο είναι στο 20% του κόστους παραγωγής.

Ακόμη θέλουμε να μιλήσουμε στον υπουργό για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το συνδικαλιστικό νόμο και τις μελισσοκομικές οργανώσεις. Όταν είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός κ. Σκανδαλίδης το νόμο 4015 για τους συνεταιρισμούς, είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για τη δημιουργία αγροτικών συλλόγων που θα αποτελούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και την υποχρέωση να δημιουργηθεί σε κάθε Περιφέρεια μια Ομοσπονδία.

Εμείς εκπροσωπούμε τους Έλληνες μελισσοκόμους στις Διεθνείς Οργανώσεις. Επίσης ο κλάδος έχει μια ιδιαιτερότητα, αφού το 80% των μελισσοκόμων είναι ερασιτέχνες. Ουσιαστικά θα μας διαλύσουν τους συλλόγους και τη δομή της Ομοσπονδίας αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Αλλά διαφωνούμε και με τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας ανά Περιφέρεια, αφού πρέπει να υπάρχει ενιαία έκφραση σε όλη την Ελλάδα. Επίσης κάθε κτηνοτροφικός κλάδος θα πρέπει να έχει ενιαία έκφραση.

Θα είναι έγκλημα να έχουμε αυτό που προβλέπει ο νόμος για ίδρυση Ομοσπονδίας από φυτική και ζωική παραγωγή. Ακόμη και οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε να χωριστούν ανάλογα με την εκτροφή.

Όταν έγινε ο νόμος η ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε υποσχεθεί ότι θα έμενε εκτός ο κλάδος της μελισσοκομίας. Όμως αυτό δεν αναφέρθηκε ρητά στο νόμο, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει τη δική του ερμηνεία. Σε περίπτωση που θέλουν να μας εντάξουν στο νόμο εμείς θα προσφύγουμε στα δικαστήρια.

Ένα ακόμη αίτημα που θέλουμε είναι να στηριχθούμε οικονομικά ώστε να προωθήσουμε τα ελληνικά μέλια στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας, που θα γίνει το 2013 στο Κίεβο. Ταυτόχρονα ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να εξετάσει αν μπορεί να διοργανώσουμε, το 2017, το Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Τα ποσά ενίσχυσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών που δημοσιοποίησε το ΥπΑΑΤ, το ποσό που θα καταβληθεί τελικά φέτος στους δικαιούχους θα ανέρχεται στα 5.446.350 ευρώ, από το ποσό των 5.600.000 ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί κι εγκριθεί για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος για το τρέχον έτος. Στην ουσία η απορρόφηση της Δράσης ανέρχεται σε ποσοστό 97,26% από αυτό που αρχικά είχε εγκριθεί και αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Τα ποσά που θα καταβληθούν ανά δράση για το πρόγραμμα του έτους 2012 είναι:
1.1 Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας 1.270.575 ευρώ
1.2 Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας – Melinet 9.795,74 ευρώ
1.3 Ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων 59.009,57 ευρώ
3.1 Αντικατάσταση Κυψελών 1.186.501,42 ευρώ
3.2 Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας 2.699.678,13 ευρώ
4.1 Αναλύσεις μελιού 179.946,80 ευρώ
4.2 Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού 10.000 ευρώ
6.1 Εφαρμοσμένη Έρευνα 30.843,45 ευρώ.
------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------