Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Στον προϋπολογισμό του 2012 το αγροτικό πετρέλαιο. Εξάμηνη παράταση για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων

Επικοδομητική χαρακτήρισαν την συνάντησή τους με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Οργάνωσης Αγροτών. Ειδικότερα, για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Χρήστος Γκόντιας μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Οργάνωσης Αγροτών, το θέμα έχει μπει σε τροχιά και πρόκειται να κατατεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Επίσης, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι θα δοθεί 6μηνη παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να γίνει πανελλαδική καταγραφή των τρόπων άρδευσης. Υπενθυμίζουμε, ότι η σχετική ΚΥΑ έδινε προθεσμία μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, προθεσμία η οποία με βεβαιότητα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στους αγρότες και στις υπηρεσίες.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ όμως έκανε λόγο και για παράταση όσον αφορά την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ έως ότου οι παραγωγοί πληρωθούν την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου ο κ. Γκόντιας που συμμετείχε στην συνάντηση της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο το θέσαμε πέρσι τέτοια εποχή και μετά από ένα χρόνο βλέπουμε ότι τελικά έχει μπει σε μια τροχιά. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο υπουργός θα κατατεθεί σαν θέμα στον επόμενο προϋπολογισμό του 2012».

Και πρόσθεσε: «Μας ζητήθηκε να κάνουμε επιτροπή για το θέμα ώστε να συζητήσουμε με πιο τρόπο τελικά και με ποια λίτρα θα μπούμε σε αυτή την διαδικασία η οποία θα γίνει μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, αναφέρθηκε ότι ίσως μπορέσουμε να πάμε στο ιταλικό μοντέλο με κάρτα (στην οποία θα είναι περασμένα τα στοιχεία του ΟΣΔΕ) και κάθε χρόνο θα γίνεται ανανέωση της κάρτας ώστε βάση των καλλιεργειών να ξέρει ο κάθε παραγωγός πόσα λίτρα πετρελαίου δικαιούται».

Επίσης, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Γκόντιας: «Για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων ο υπουργός μας είπε ότι μας δίνεται εξάμηνη παράταση. Οπότε, μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές στον ΟΓΑ όταν θα πληρωθούμε την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης».

Χαράτσι αγροτικών αποθηκών

Όσον αφορά το θέμα του ειδικού τέλους στις αποθήκες που προορίζονται για αγροτική χρήση ο υπουργός ανέφερε σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Γκόντια: «Τα χαράτσια που ήρθαν σε αγροτικές αποθήκες οι οποίες προορίζονται για αγροτική χρήση δεν θα πρέπει να πληρωθούν από κανένα αγρότης. Μέσα από την ΔΕΗ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες που δίνουν τις άδειες για τις αγροτικές αποθήκες θα διευθετηθεί το θέμα».

Άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο νέος υφυπουργός ΑΑΤ, κ. Αστέριος Ροντούλης αναφέρθηκε και στο θέμα των αδειοδοτήσεων των σταβλικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Οργάνωσης Αγροτών: «ο κ. Ροντούλης έκανε μια εκτενή παρουσίαση για τα κτηνοτροφικά ζητήματα και μας ενημέρωσε ότι με συνοπτικές διαδικασίες όταν βγει η ΚΥΑ η οποία αναμένεται σε περίπου 15 ημέρες οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν ή καλύτερα θα οφείλουν, να εκδίδουν την άδεια για τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις».

Νέα ΚΑΠ – Φορολόγηση – Αδιάθετα προϊόντα

Τέλος, στην συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ακόμα Επιτροπή από αγρότες του Πανελλαδικού και για τα ζητήματα που άπτονται της Νέας ΚΑΠ, ώστε να υπάρχει μια συνεχής παρουσία από το Πανελλαδικό σε οτιδήποτε γίνεται. Έγινε επίσης γνωστό ότι όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών δεν αλλάζει τίποτα. Ενώ σχετικά με το πρόβλημα στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων, όπως η πατάτα Νευροκοπίου, αυτή την στιγμή σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ επεξεργάζεται τρόπος επίλυσης του προβλήματος.
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------