Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το ΕΣΠΑ είναι τελικά πρόγραμμα πραγματικής ανάπτυξης ή είναι ακόμα μια συνέχεια του προηγούμενου "Πανηγυριού" που κόστισε την κατάρευση της χώρας μας..;;;;

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου δημοσιεύσαμε την απόφαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής του έργου της κατασκευής της γέφυρας του Μάκρωνα Κυθήρων.


Επίσης διαβάσαμε την δήλωση του κ. Λεωνίδα Αθανασιάδη (Αντιπεριφερειάρχη ΕΣΠΑ και Καινοτομίας) περί της αξίας και αξιοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Όσοι έχουν επισκεφθεί και γνωρίζουν την συγκεκριμμένη περιοχή και το συγκεκριμμένο γεφύρι θα αναρωτηθούν, και δίκαια φυσικά, πως είναι δυνατόν ένα μικρό γεφύρι μιας όχι και τόσο κομβικής οδικής σημασίας να αποτελεί ένα πυλώνα σπατάλης 1.844.000 ευρώ και ακόμη θα αναρωτηθούν πως είναι δυνατόν να κοστίζει τόσο πολύ.

(Ενδεικτικά αναφέρομε τις διαστάσεις του γεφυριού : Μήκος περίπου 12 μ., Πλάτος 4~4,5 μ., Ύψος περίπου 6~7 μ.)

Όχι φυσικά ότι υπάρχει κάποια αντίρρηση για την κατασκευή του και τον εξωραϊσμό του αλλά θα θέλαμε πολύ να βλέπαμε την δικαιολογία του προϋπολογισμού του.

Ακόμη πολύ χρήσιμη θα ήτανε η γνώμη κάποιων Κυθηρίων δομικών μηχανικών για τον υπολογισμό της κατασκευής του και τέλος καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιοί ακριβώς εισηγήθηκαν αυτό το τεράστιο ποσό για την κατασκευή του και εάν αποτελεί μια απλή συνέχεια εισηγήσεων της προηγουμένης Νομαρχίας η πρόκειται για μία νέα εισήγηση και πρόταση.

Προσπαθήσαμε να βρούμε περισσότερες λεπτομέρειες στην περίφημη σελίδα της διαύγειας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής όμως δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν διότι δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εκτός της περιληπτικής απόφασης που δημοσιεύουμε πάρα πάνω.

Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε την στιγμή που υπάρχουν έτοιμες μελέτες για το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού μας, που τόσο υποφέρει και αποτελεί πρόβλημα και φρένο στην καθημερινή του χρήση από τους κατοίκους, αλλά και στην αναγκαιότητα του την τουριστική περίοδο, γιατί στα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν εντάσονται τα σημαντικά αυτά έργα και εντάσσεται ένα γεφύρι ήσονος οδικής σημασίας.

Χρήσιμο είναι ακόμη να σημειωθεί ότι οι υπάρχουσες μελέτες  έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυθήρων για ένταξη τους στο Περιφερειακό Πρόγραμμα σε αντίθεση με το εν λόγω έργο που δεν έχει ζητηθεί από τις τοπικές αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και όπως αναφέραμε πιο πάνω ίσως να προέρχεται από κάποιο παλαιότερο πρόγραμμα προηγουμένης αρχής.

Τέλος αναρωτιόμαστε εάν το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι κάτοικοι των Κυθήρων λόγω μακράς υπαγωγής στην Ενετική και Αγγλική κηδεμονία θεωρούνται και αυτοί "Κουτόφραγκοι", απλά και μόνον υποθέτουμε ότι δεν το εννοούν....


Καλό δε θα ήταν ο κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες του γεφυριού που παραθέτουμε και να αναρωτηθεί εάν τον κοροϊδεύει κάποιος η γνωρίζει πράγματι την τοποθεσία και απλά δεν μπορεί να αντιληφθεί το κραυγαλέο της υπόθεσης.

Ελπίζουμε να έχουμε μία απάντηση από το γραφείο της Αντιπεριφέρειας και κάποιες λογικές εξηγήσεις για να αισθανθούμε και εμείς ότι δεν πάνε στράφι οι δικές μας θυσίες και το δικό μας "κούρεμα" με την ψιλή που μας έχει αφήσει τελείως καραφλούς.

Εκτός πια και εάν δεν πρέπει να απευθυνόμαστε στην Αντιπεριφέρεια η στην περιφέρεια και να απευθυνόμαστε {όπως και θα το κάνουμε εάν χρειασθεί...} στον αρμόδιο Γερμανό της Ε.Ε. {αρμοστή...;;;;} κ. Γιόαχιμ Φούχτελ....
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------