Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

"ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ" - Το Βιβλίο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών

Μια ξεχωριστή βραδιά χάρισε ο Κ.Σ.Α. σε αυτούς που αψήφισαν τον βροχερό καιρό και βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων στην Αθήνα, την Δευτέρα 19/12 το βράδυ, για την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου-λευκώματος "Στα Μονοπάτια της Μέλισσας - Στοιχεία της Κυθηραϊκής Χλωρίδας"

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών με αποφασιστηκότητα, κατάφερε να ξεπεράσει χίλιες δύο δυσκολίες, που προέκυψαν και χρειάσθηκε πολύς χρόνος για να αντιμετωπισθούν, ώστε να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Πολλοί είναι αυτοί που βοήθησαν και όποιος ξεφυλίσει το βιβλίο θα τους βρεί.

Εκείνο που δεν θα βρεί γραμμένο είναι το πείσμα του Προέδρου κ. Γ.Καρύδη. Χωρίς αυτό δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το βιβλίο.





Η αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος γέμισε. Πάνω από εκατό άτομα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, προσήλθαν για να παραστούν στην ωραία αυτή εκδήλωση.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Κ.Σ.Α. κ. Γ.Καρύδης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο για την εκδοτική αυτή προσπάθεια του Συνδέσμου, για τις δυσκολίες που προέκυψαν, για αυτούς που βοήθησαν και για αυτούς που τελικά χρηματοδότησαν το πολυτελές αυτό βιβλίο.




Αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στη συμπατριώτισσά μας δημοσιογράφο κ. Μάρω Λεονάρδου, να μιλήσει για να συντονίσει την συζήτηση.

Η κ. Λεονάρδου μίλησε με κολακευτικά λόγια για την προσπάθεια αυτή του Κ.Σ.Α. και μετά εδιάβασε τις επιστολές που έστειλαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς και ο Πρόεδρος του ομίλου Κυθηρίων Πανεπιστημιακών κ. Βασίλης Λευθέρης, οι οποίοι παρά την επιθυμία τους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά η κ. Λεονάρδου έδωσε τον λόγο στον κ. Δημήτρη Λεβέντη, καθηγητή στο Γυμνάσιο Κυθήρων, ο οποίος προσέφερε στον Σύνδεσμο την εργασία του, η οποία τελικά απετέλεσε την ύλη αυτού του βιβλίου.

Μετά ο λόγος εδώθη στον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών καθηγητή κ. Νίκο Πετρόχειλο και στον Πρόεδρο του Τριφυλλείου Ιδρύματος και του Κ.Ι.Π.Α. καθηγητή κ. Γεώργιο Κασιμάτη.

Και οι δύο καθηγητές μίλησαν με επαινετικά λόγια για την προσπάθεια του Κ.Σ.Α. που ευαισθητοποιεί τον κόσμο μαζί με άλλες προσπάθειες, όπως αυτή της δενδροφύτευσης, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα του νησιού μας.




Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο συμπατριώτης μας καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σταύρος Γιαννιώτης.

Ο κ. Γιαννιώτης μίλησε αναλυτικά για την αξία αυτού του βιβλίου και για την χλωρίδα των Κυθήρων, μίλησε όμως και για τα απειλούμενα είδη που χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα για μην εξαφανιστούν.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι κυρίες του Κ.Σ.Α. προσέφεραν σε όλους Τσιριγώτικα γλυκά και φατουράδα.



Το Βιβλίο διατίθεται στα γραφεία του Συνδέσμου προς 30 ευρώ.
-----------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-----------------------------------------