Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς φύλλα και ποδίσκο οι καρποί των εσπεριδοειδών για αποφυγή διάδοσης της Τριστέτσας

Ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα κατά την συγκομιδή, διακίνηση και εμπορία των εσπεριδοειδών, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της Τριστέτσας, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου Κρήτης. 

Με αφορμή την έναρξη της παραγωγικής περιόδου οι ειδικοί τονίζουν ότι «οι καρποί πρέπει υποχρεωτικά να διακινούνται χωρίς φύλλα και ποδίσκους προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της σοβαρής ασθένειας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Ιωάννης Τρουλλάκης: «η συλλογή καρπών εσπεριδοειδών πρέπει να γίνεται με τομή στο αστέρι, ώστε τα φύλλα να μένουν μέσα στο χωράφι. Η διακίνηση των καρπών με φύλλα και ποδίσκους απαγορεύεται ακόμη και για τοπικές μετακινήσεις (π.χ. προς τις λαϊκές αγορές ή τα συσκευαστήρια).

Η διακίνηση – εμπορία καρπών με φύλλα και ποδίσκους (όπως και φυτών εσπεριδοειδών) απαιτεί έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου που εκδίδεται από τις Περιφερειακές Ενότητες μόνο μετά από επίσημους ελέγχους.

Είναι σκόπιμο οι παραγωγοί και οι διακινητές εσπεριδοειδών να ενημερώσουν τους καταναλωτές ότι, η διακίνηση των συγκεκριμένων καρπών χωρίς ποδίσκο και φύλλα απορρέει από τη Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία έτσι ώστε να μη θεωρούν ότι οι καρποί αυτοί δεν είναι φρέσκοι ή ξενικής προέλευσης.
Οι παραβάτες της Φυτοϋγειονομικής Νομοθεσίας τιμωρούνται με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο 2147/1952 (Α 155) και τις τροποποιήσεις αυτού».
Ποιοτικές απαιτήσεις

Όσον αφορά τις ποιοτικές απαιτήσεις των εσπεριδοειδών η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «η τυποποίηση, συσκευασία και σήμανση είναι υποχρεωτική τόσο κατά την διακίνηση στο εσωτερικό των Κρατών Μελών όσο και στα εξαγόμενα και εισαγόμενα προς και από τις Τρίτες Χώρες για όλα τα νωπά οπωροκηπευτικά». Παράλληλα τονίζεται ότι η διακίνηση προϊόντων χύμα ή σε παραγωγικές κλούβες απαγορεύεται.

«Σας επισημαίνουμε ότι ο χρωματισμός των εσπεριδοειδών κατά τη συγκομιδή, πρέπει να είναι τυπικός της ποικιλίας . Τα πορτοκάλια για να έχουν ικανοποιητικές οργανοληπτικές ιδιότητες θα πρέπει ο δείκτης ωριμότητας (σχέση σάκχαρα / οξέα) να είναι τουλάχιστον έξι και μισό προς ένα (6,5:1). Απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των καρπών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Για τα εξαγόμενα εσπεριδοειδή σε Τρίτες Χώρες ή αποστελλόμενα σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου Κρήτης αναφέρει ότι αν υποστούν την τεχνική του αποπρασινισμού θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς και στη μεταφορά, διότι οι καρποί καθίστανται εξαιρετικά ευαίσθητοι και κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

«Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς την ευθύνη διακίνησης και πώλησης του προϊόντος, φέρει ο κάτοχος του προϊόντος τη στιγμή του ελέγχου. Επισημαίνεται ότι όλοι οι συναλλασσόμενοι πρέπει να προβαίνουν σε αναγγελίες για όλα τα φορτία που εισάγονται, εξάγονται και διακινούνται από και προς χώρες της Ε.Ε», τονίζει η ανακοίνωση.
-----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------------