Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Επιτροπή αγώνα Τσικαλιών ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Οχι στις ανεμογεννήτριες, όχι στην καταστροφή της Μάνης
Δεν να παραδώσουμε τη Μάνη στους σύγχρονους κατακτητές
Δεν θα τους αφήσουμε να μας διώξουν από τον τόπο μας 


Σε φάση υλοποίησης περνάει το σχέδιο λεηλασίας  και βιασμού των βουνών και της ίδιας της καρδιάς και της ψυχής της ανυπόταχτης Μάνης.

Τα αρπακτικά, που εκπροσωπούν τα μεγάλα συμφέροντα της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης» με τη συνδρομή ντόπιων «εφιαλτών» άρχισαν να εφαρμόζουν τα καταστροφικά τους σχέδια, που προβλέπουν την εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος της δυτικής πλευράς της χερσονήσου της Μάνης, από τον Βαχό έως τα Τσικαλιά και τη Βάθεια.

Στον χάρτη που παρουσιάζουμε αποτυπώνονται οι αιτήσεις εγκατάστασης «αιολικών πάρκων» που είχαν έως τον Ιανουάριο του 2011 υποβληθεί στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Είναι όλες περιοχές της Μέσα Μάνης, που προορίζονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Δείτε την πλατιά γραμμή στο κέντρο της χερσονήσου που ακολουθεί τη κορυφογραμμή του βουνού από Βορρά προς Νότο.

Ειδικά για την περιοχή των Τσικαλιών, φαίνονται σαφώς οι περιοχές που σχεδιάζεται να μπουν ανεμογεννήτριες και πόσο κοντά είναι στους οικισμούς, στην κυριολεξία σε απόσταση αναπνοής.

Η ζώνη αυτή του... «αιολικού πάρκου», σε μήκος ξεκινάει από τις πλαγιές και τα υψώματα που είναι βορειο-ανατολικά από τα Μουντανίστικα (Μπάρδος) και από εκεί σε συνεχή διάταξη και ακολουθώντας πορεία προς νότο καταλήγει νοτιοανατολικά του Ξερολάκκου (Τσικαλιά), κοντά στον επαρχιακό δρόμο Τσικαλιά-Λάγια. Στο σημείο αυτό  η ζώνη των «αιολικών πάρκων» διακόπτεται, για να συνεχιστεί στις κορυφές του βουνού της Καινούργιας Χώρας πάνω από τη Βάθεια.

Οσο για το πλάτος της ζώνης με τις ανεμογεννήτριες, που θα κυκλώσει ασφυκτικά τα Τσικαλιά, περισσότερο από κάθε άλλο χωριό: Ξεκινάει από τις πιο υψηλές περιοχές, εκεί που τελειώνουν τα χωράφια (χτάρια) και αρχίζουν τα πιο πετρώδη εδάφη, υψόμετρο που ξεκινάει από τα 400 μέτρα, δηλαδή βορειοανατολικά της γραμμής Μουντανίστικα - Κοτράφι - Πάνω Χώρα Τσικαλιών - Συχαλάσματα. Καλύπτει όλη την δυτική πλαγιά του βουνού, μέχρι τις κορυφές αλλά και πίσω από αυτές προς τα Ανατολικά. Οι περιοχές αυτές επιλέγονται γιατί δέχονται τους δυτικούς και τους βορείους ανέμους. Το πλάτος αυτό, όπως αποτυπώνεται στον εν λόγω χάρτη, σημαίνει ότι σκοπεύουν να στήσουν σε διάταξη στρατού, όχι μια αλλά περισσότερες σειρές με ανεμογεννήτριες.  

Εξετάζοντας το χάρτη που παραθέτουμε, σε αντιπαραβολή με τον αντίστοιχο δορυφορικό χάρτη από τη google maps, στον οποίο φαίνονται με περισσότερη σαφήνεια οι θέσεις των οικισμών και η τοπογραφία της περιοχής, προκύπτουν τα εξής:

Τα Τσικαλιά, ένα σύνολο ορεινών χωριών, που είναι οι πιο ορεινοί οικισμοί της Μάνης (Τσικαλιά, Μουντανίστηκα, Κοτράφι, Συχαλάσματα, Ξερόλακος), πλήττονται από αυτή τη λαίλαπα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μάνης, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αρπακτικά της... «πράσινης ανάπτυξης», καθώς προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, κυρίως της Πάνω Χώρας Τσικαλιών, των Μουντανίστηκων, Κοτραφιού και των Συχαλάσματων. Δεν είναι υπερβολή ότι όσοι μένουν στα σπίτια αυτών των περιοχών θα ακούν το βουητό από τον αέρα που θα σχίζουν οι ράτορες των ανεμογεννητριών.

Βέβαια, η καταστροφή είναι γενικότερη, αφορά το σύνολο της περιοχής, αφού πρόκειται να συντελεστεί μια περέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα περιλαμβάνει την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, τον βιασμό της αρχιτεκτονικής του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος με την καταστροφή του οικοσυστήματος και την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών. Εδώ δεν αναφέρουμε τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία όσων θα είναι εκτεθειμένοι στις ανεμογεννήτριες.

Ομως, στα Τσικαλιά η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική μιας και τα χωριά, Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι, Συχαλάσματα και Ξερόλακκος θα κυκλωθούν κυριολεκτικά με ανεμογεννήτριες και μόνο προς την δυτική πλευρά, αυτή δηλαδή της θάλασσας, προς το παρόν, δεν θα βλέπουν ανεμογεννήτριες.

Για να έχει κάποιος ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να πούμε το εξής: Μια ανεμογεννήτρια έχει ύψος 90-120 μέτρα, πάνω σε μια βάση περιμέτρου περίπου 15 μέτρων και με ένα ράτορα (πτερύγιο) 40-50 μέτρων. Ενας μανιάτικος πύργος έχει μέσο ύψος 10-12 μέτρα. Συνεπώς οι ανεμογεννήτριες ισοδυναμούν σε ύψος με δέκα πύργους, βάζοντας τον ένα πάνω στον άλλο. 
 
Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και διαστρέβλωση των θέσεών δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όμως με όρους και προϋποθέσεις.

Η Μάνη δεν προσφέρεται για αυτού του είδους την «ανάπτυξη», η οποία το μόνο που θα προσφέρει είναι η ερημοποίησή της. Τυχόν υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα ακυρώσουν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Μάνης. Το μοναδικό της τοπίο, που θα βιαστεί ανεπανόρθωτα. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων δεν προσφέρει κανένα όφελος και μόνο καταστροφή προκαλεί.


Ποιός άραγε θα έρχεται να φωτογραφίζει τους οικισμούς της και τους πύργους της με φόντο ανεμογεννήτριες δεκαπλάσιες σε ύψος;

Ποιός άραγε θα μένει στα ξενοδοχεία για να βλέπει τις ανεμογεννήτριες;

Ποιός άραγε θα θαυμάζει το μοναδικό της τοπίο και την αρχιτεκτονική του με τους αμέτρητους τείχους και τα ατελείωτα χτάρια-αναβαθμίδες, όταν δίπλα ή στο βάθος θα φαντάζουν οι ανεμογεννήτριες;

Αυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη, άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Αλλά ακόμα και αυτό αν γινόταν δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, εξάλλου δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε.

Πρόκειται για μια αποικιοκρατικού χαρακτήρα λεηλασία της περιοχής από ντόπια και ξένα αρπακτικά που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να βάλουν στο χέρι τον τόπο μας και τις πλουτοπαραγωγικές του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπλέκονται είναι σε διασύνδεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με πρόσωπα που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας που βιώνει με τραγικό τρόπο ο ελληνικός λαός.

Εκτός όλων των άλλων οι περιοχές που απεικονίζονται στην περιφέρεια των Τσικαλιών δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις. Η κάθε πέτρα, το κάθε λάγκουνο με το λιγοστό του χώμα είναι ποτισμένα με το αίμα και τον ιδρώτα γενιών και γενιών Μανιατών. Αποτελούν ιδιωτικές εκτάσεις, που είτε καλλιεργούνταν είτε χρησιμοποιούνταν σαν ζώνες επιτηρούμενης βόσκισης ή φύλλαξης των ζώων. Μέχρι τις κορυφές των βουνών όλες οι εκτάσεις αποτελούσαν και αποτελούν ατομική ιδιοκτησία, πράγμα που το επιβεβαιώνουν και τα υπολείμματα κτισμάτων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν. Επίσης υπάρχουν πολλά σημεία αρχαιλογικού ενδιαφέροντος, όπως τα αρχαία λατομεία κόκκινου μαρμάρου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θ' αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα.

Δεν θα πιστέψουμε τα ψέμματά τους περί «ανάπτυξης» της Μάνης.

Οσοι νομίζουν ότι ο λύκος μπορεί να φύλαξει τα πρόβατα, κάνουν κακό τους κεφαλιού τους.  

Εχουμε όλοι ευθύνη.

Η Μάνη ποτέ δεν υποδουλώθηκε.

Εχουμε το χρέος να την παραδώσουμε ελεύθερη στις επόμενες γενιές.

Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν το έγκλημα!

Δεν θα περάσει !

ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Π. ΖΗΛΑΚΟΣ (γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσικαλιών)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ, (μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσικαλιών και μέλος του ΔΣ της Ενωσης των Απανταχού Μανιατών)
-----------------------------
Πηγή: mymani.gr
-----------------------------