Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη για την "Γέφυρα Μάκρωνα"

Αγαπητέ κύριε Λαμπρινίδη,

Διάβασα στο ωραίο ημερολόγιό σας, όπως κάνω κάθε μέρα, το τελευταίο προσωπικό σημείωμά σας με την αναδρομή για το περίφημο «έργο» της γέφυρας του Μάκρωνα και έχω να παρατηρήσω -για πρώτη, και τελευταία ελπίζω, φορά- τα εξής:

1. Η τέως Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με το Δήμο , από δεκαετίας, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες μελετών για τα προβλήματα των γεφυρών των Κυθήρων και ειδικότερα για τη γέφυρα Μάκρωνα. Η πρόταση σύνταξης μελετών για την βελτίωση γεφυρών της νήσου με προτεραιότητα στη γέφυρα Μάκρωνα και στα γεφύρια Στραποδίου ξεκίνησε κατά το χρονικό διάστημα 2000- 2003. Από την τέως Νομαρχία Πειραιά η αίτηση χρηματοδότησης της μελέτης «Κατασκευή της γέφυρας Μάκρωνα και τριών γεφυρών στο Στραπόδι Ν. Κυθήρων» έγινε προς την Περιφέρεια Αττικής (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) το 2003 και το 2004 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης από το πρόγραμμα ΣΑΜΠ. Η εν λόγω μελέτη ολοκληρώθηκε και παρελήφθη το 2009. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη (που στοίχισε 130.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός κατασκευής νέας γέφυρας ανέρχεται σε 1.844.000 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και λόγω της ωριμότητας της μελέτης μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Δική μας υποχρέωση, μετά ταύτα, λόγω του ότι ήταν έτοιμη η μελέτη αυτή, ήταν να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή, ώστε να μην χαθούν τα χρήματα του συγκεκριμένου Μέτρου για τα Κύθηρα -στην περίπτωση φυσικά που ο Δήμος (που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη του επαρχιακού δικτύου) θα ήθελε την κατασκευή του έργου, και μόνον τότε. Εάν δεν διασφαλίζαμε αυτή τη δυνατότητα, σίγουρα θα μπορούσαμε εύκολα και δίκαια να κατηγορηθούμε ότι δεν κάναμε το καθήκον μας, δεδομένου ότι η τέως Νομαρχία την οποία διαδεχθήκαμε σε συνεργασία με την τέως Περιφέρεια και τον Δήμο Κυθήρων είχε προχωρήσει στη μελέτη για το συγκεκριμένο έργο από το 2004.

2. Όπως όλοι όφειλαν να γνωρίζουν όταν αναφέρονταν στο θέμα, η νεοϊδρυθείσα Περιφερειακή Ενότητα Νήσων από την 1-1-2011 δεν είχε την αρμοδιότητα βελτίωσης του Επαρχιακού οδικού δικτύου, αφού αυτή με την εφαρμογή του ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) μεταφέρθηκε αποκλειστικά στο Δήμο Κυθήρων. Ως εκ τούτου, ήταν γνωστό σε όλους ότι για την κατασκευή του ως άνω έργου από την Τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, απαιτείτο η επιβεβαίωση της θέσης του Δήμου, με συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κυθήρων που να ζητά να γίνει το συγκεκριμένο έργο με τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής/Περιφερειακή Ενότητα Νήσων - διαφορετικά δεν υπήρχε θέμα κατασκευής του!

3. Με βάση λοιπόν το νόμο, είχα υποχρέωση να απευθυνθώ -και αυτό έκανα- στο Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Κυθήρων, για να διευκρινιστεί η τελική του θέση, πράγμα που όπως ανεπίσημα πληροφορήθηκα έγινε χθες βράδυ μετά από συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο που προκλήθηκε από την επιστολή μου.

4. Το δημοτικό συμβούλιο -με βάση την αποκλειστική αρμοδιότητά του για την κατασκευή του έργου, κάτι που όλοι είχαν αποκρύψει από τον Κυθηραϊκό λαό-μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε αρνητικά. Ο καθένας ανέλαβε τις ευθύνες του και έτσι εμείς ακολουθώντας το σωστό οδικό χάρτη για το θέμα, διαλύσαμε τις όποιες αμφιβολίες, τις όποιες αμφισβητήσεις και τώρα, ελπίζω, να λάβει τέλος και η παραπληροφόρηση, αφού είναι απολύτως σαφές ότι το έργο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί.

5. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια για τη διαδρομή των ενεργειών και το ιστορικό του έργου αυτού που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια, ενεργοποιήθηκε το 2004 και κατέληξε το 2009. Όλοι γνωρίζουν ότι εγώ ανέλαβα το 2011 -άρα όλα έγιναν δηλαδή πριν καν εκλεγώ!

Σημειώνω ότι καθ’ όλη αυτή την πολυετή διαδρομή, κανένας θεσμικός παράγοντας των Κυθήρων δεν κατέθεσε αρνητική άποψη -όλοι συναινούσαν, έστω δια της σιωπής τους. Κανένας!

6. Όμως τώρα, επιτέλους, τελειώσαμε και με τις όποιες δουλείες του παρελθόντος και αρχίζουν να πέφτουν οι μάσκες της υποκρισίας.

Εις ότι με αφορά -επειδή δεν εκλέχθηκα Αντιπεριφερειάρχης Νήσων για να κάνω καριέρα, ούτε για να στήνω κομματικές παρέες, διευθετήσεις κάθε είδους, συναλλαγές, διευκολύνσεις προς άγραν ψήφων, κωλοτούμπες, γελοίες δημόσιες σχέσεις ή ότι άλλο είχαν συνηθίσει κάποιοι κακομαθημένοι όλων των χρωμάτων- σας ενημερώνω ότι θα τραβήξω με όλη μου τη δύναμη όλες τις μάσκες και όσοι συκοφάντες προσπάθησαν να με εμπλέξουν σε σκοτεινές ιστορίες ιδιοτέλειας με χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου, θα κληθούν να απολογηθούν αρμοδίως και να αποδείξουν όσα είπαν και έγραψαν, υποδεικνύοντας τους υποβολείς τους…

Αγαπητέ κύριε Λαμπρινίδη,

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας και για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ξεκάθαρη πληροφόρηση των πολιτών των Κυθήρων, σας λέω ότι για εμένα που διοικώ τα Νησιά υπάρχει μόνο μια προτεραιότητα: να στηριχθεί το Τσιρίγο και τα Αντικύθηρα με κάθε τρόπο, πάση δυνάμει, πάση θυσία.

Για να γίνει όμως αυτό -και το ξεκαθάρισα και με την παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο- θα πρέπει να υπάρχουν προτάσεις με ώριμες μελέτες και όχι επιθυμίες…

Σας βεβαιώ -και κανένας δεν μπορεί να με διαψεύσει- ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει, ούτε έχει κατατεθεί, καμία ώριμη μελέτη προς χρηματοδότηση που να αφορά τα Κύθηρα.

Υπάρχει συνεργασία με το Δήμο, όπως με όλους τους Δήμους και τους Δημάρχους. Υπάρχουν μελέτες του Δήμου που σύμφωνα με το Δήμαρχο προχωρούν και ωριμάζουν.

Όταν τελειώσουν και αποσταλούν οι μελέτες, σίγουρα εμείς θα είμαστε παρόντες για να κάνουμε τα πάντα ώστε να προχωρήσουν τα σημαντικά έργα υποδομών που έχει ανάγκη το νησί, γιατί προτεραιότητά μας είναι τα ουσιώδη έργα υποδομών που έχουν περιεχόμενο και αξία για τη ζωή των πολιτών και όχι έργα βιτρίνας προς άγραν ψήφων.

Κλείνοντας, μέσα από το φιλόξενο και έντιμο ημερολόγιό σας, εύχομαι σε εσάς και σε όλους τους αναγνώστες σας ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ και καλώ όλους τους Κυθήριους και Αντικυθήριους να εργαστούμε μαζί, χωρίς διαμεσολαβητές και παραμορφωτικούς φακούς για το μέλλον των νησιών μας.

Η πόρτα μου και η καρδιά μου, είναι ανοιχτή σε ΟΛΟΥΣ, ότι κι’ αν πιστεύουν, όπου κι’ αν ανήκουν, ότι άποψη κι’ αν έχουν. Για μένα ο κάθε δημότης, ο κάθε πολίτης έχει ξεχωριστή αξία και είναι χρέος μου να τον υπηρετώ.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Κατσικάρης
Αντιπεριφερειάρχης Νήσων