Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Δύο άρθρα... φωτιά για τα όσα απίστευτα συνέβησαν στην πυρκαγιά στα Κύθηρα

Μπορεί ένα τσιγάρο να κάψει ένα ολόκληρο νησί; Μπορούν λίγες στιγμές ολιγωρίας να κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους; Κι όμως μπορούν διότι η ανικανότητα των κρατικών λειτουργών μάλλον αποδεικνύει ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε ακόμα δάση στην Ελλάδα


Τα Κύθηρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας γιατί για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες έζησαν στιγμές απόλυτης καταστροφής και απόγνωσης. Στιγμές που δεν θα ξεχάσει κανείς. Οι κάτοικοι να φοβούνται ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους και να δακρύζουν που βλέπουν τον τόπο τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός, την ώρα που τα πυροσβεστικά αεροσκάφη γύριζαν στη βάση τους. Από την τραγωδία δεν έλειψαν για μία ακόμη φορά οι πολιτικοί που προσπάθησαν να την μετατρέψουν σε σόου.

Οι εκδότες των Κυθήρων Αντώνης Λαμπρινίδης και Εμμανουήλ Καλλίγερος γράφουν από ψυχής για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για την αυτοθυσία των πυροσβεστών και για τα λάθη που μας έκαναν να πονέσουμε γι’ αυτό το πανέμορφο νησί αλλά και να εξοργιστούμε.

Ήρωες με παντούφλες...

Του Αντώνη Λαμπρινίδη,  Κυθηραϊκά Νέα

Η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα ανέδειξε μια σειρά πολύ σοβαρών προβλημάτων του Κράτους στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Είναι καταρχήν γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας διαθέτει άξιο και εξαίρετο έμψυχο δυναμικό που πάντα ενεργεί με αυτοθυσία. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται από τους πολλούς νεκρούς πυροσβέστες που έπεσαν στο πεδίο του καθήκοντος μέχρι σήμερα. Είναι όλοι τους ήρωες. Γιατί όμως είναι ήρωες; 

Για να επιτελέσει ένας πυροσβέστης το έργο του χρειάζεται υποστήριξη, ακριβώς όπως κάθε επαγγελματίας που πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά του. Είναι λοιπόν ήρωες όλοι αυτοί οι πυροσβέστες:

- Γιατί η συντήρηση των οχημάτων τους είναι ελλιπής με αποτέλεσμα να ζητάνε λάστιχα και ανταλλακτικά από τους Δήμους και από ιδιώτες και χορηγούς. Τα φίλτρα στις αναπνευστικές τους συσκευές συχνά έχουν λήξει και δεν αντικαθίστανται. Πολλές φορές τα καύσιμα στις υπηρεσίες είναι περιορισμένα. Και σειρά άλλων οργανωτικών προβλημάτων.

- Γιατί πολλοί ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί κατέχουν τις θέσεις τους όχι με βάση την επιχειρησιακή τους επάρκεια και την αξιοκρατία, αλλά με κριτήριο τίνος Βουλευτή ξαδέρφια είναι (ονόματα άλλη στιγμή). Εξάλλου οι σχολές της Πυροσβεστικής περιλαμβάνονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις μόνο από τον Ιούνιο του 2016 (για πυροσβέστες) και από το 1998 (για τους Αξιωματικούς), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Γιατί την ώρα μιας μεγάλης φωτιάς, τα εναέρια μέσα γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε Βουλευτές και Υπουργούς, ανάλογα με το αν μια περιοχή που καίγεται συγκεντρώνει μεγάλο ή μικρότερο πολιτικό ενδιαφέρον. Αν για παράδειγμα την ίδια στιγμή με τα Κύθηρα καιγόταν και η Άρτα (ιδιαίτερη πατρίδα του Πρωθυπουργού μας), τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η φωτιά δεν θα έφτανε μέχρι τη Χύτρα; Μη μου πείτε ότι αυτό δεν ισχύει. Τα εναέρια μέσα - με ευθύνη ΟΛΩΝ των μεταπολιτευτικών Κυβερνήσεων - είναι ελάχιστα, παλαιά και ασυντήρητα. Επισκευάζονται κάθε βράδυ για να πετάξουν την επόμενη ημέρα. Και έτσι - μπορεί να φλέγεται ένα ολόκληρο νησί - όμως το βράδυ που το νησί καίγεται, κανείς δεν γνωρίζει με σαφήνεια πόσα αεροπλάνα και ελικόπτερα θα είναι διαθέσιμα την επόμενη ημέρα γιατί οι βλάβες είναι συνεχείς. Λογικό βέβαια. Αφού σβήνουν φωτιές από τη δεκαετία του 1970, πώς να μην έχουν συνέχεια βλάβες;

Κατευθύνονται στα πύρινα μέτωπα με βάση κυρίως τις πιέσεις τοπικών βουλευτών και παραγόντων, δημάρχων και περιφερειαρχών. Στα Κύθηρα με παρέμβαση του Πρωθυπουργού και αφού είχε καεί το μισό νησί. Μα σε τι Κράτος ζούμε αν πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός για να σβηστεί μια φωτιά;

- Γιατί με μικρούς μισθούς απαιτείται μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι δυνάμεις των ΕΜΑΚ από την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη ήρθαν στα Κύθηρα με λεωφορείο και όχι με μεταγωγικό ελικόπτερο όπως θα ανέμενε κανείς. Γιατί; Ταλαιπωρήθηκαν 13 ώρες στο δρόμο μέχρι τη Νεάπολη, άλλες 2 ώρες για να φτάσουν στα Κύθηρα και αφού ήταν πλήρως εξαντλημένοι ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. 

Μη σας κάνει εντύπωση αδέρφια, στην Ελλάδα μόνο ήρωες παράγουμε!!!!!!!


Των οικιών ημών εμπιμπραμένων... ημείς πολιτικολογούμε
Του Εμμανουήλ Καλλίγερου, Εκδότη εφημερίδος ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ

Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Μία φωτιά από εγκληματική αμέλεια ενός ασυνείδητου, όπως όλα δείχνουν, δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα ( καίτοι πολύ κοντά υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία περίμεναν …εντολές μέχρι που λαμπάδιασε ο τόπος) εξελίχθηκε τελικά στην πλέον καταστροφική πυρκαγιά στο νησί, κάτι που όλοι φοβούνταν και όλοι απεύχονταν, αλλά ελάχιστα έπραξαν για να την αποφύγουν.

Ήδη, από την πρώτη μέρα, οι καταστροφές ήταν αρκετές και απειλήθηκαν σπίτια, αλλά το πρωί της επομένης, 5ης Αυγούστου, ξεκίνησε με τους καλλίτερους οιωνούς, αφού οι άνεμοι ήταν ήπιοι. Παρά ταύτα, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είχαν το φόβο αναζωπύρωσης και παρ’  όλα αυτά άφησαν τα εναέρια μέσα να φύγουν, έτσι ώστε σε λίγες ώρες, μόλις αυξήθηκε η ένταση των ανέμων, η φωτιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις  με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Εκείνες τις δραματικές ώρες έψαχναν οι κάτοικοι εναγωνίως τα αεροπλάνα, αλλά ματαίως, ενώ στους περισσότερους οικισμούς που απειλήθηκαν είχαν εξαφανισθεί και τα επίγεια μέσα. Τα οποία, όπου και όταν εμφανίστηκαν, σπάνια επενέβησαν αποτελεσματικά και το μόνο που άκουγε κανείς από τις κραυγές αγωνίας  όσων κινδύνευαν τα σπίτια τους είναι ότι: «Δεν έχουμε εντολές»! Υπήρχαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου στα 4 οχήματα που επιχειρούσαν μόνο το ένα «άπλωσε τις μάνικες» με αποτέλεσμα σύντομα να ντουμανιάσει ο τόπος. Τα εναέρια μέσα ξαναφάνηκαν για λίγο το βράδυ, όταν ήταν πλέον αργά.

Το ίδιο βράδυ είχαμε και την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, που ζήτησε να σωθούν τα Κύθηρα. Ήταν ήδη αργά. Γιατί όμως παρενέβη ο πρωθυπουργός; Προφανώς γιατί είχε ασφαλείς πληροφορίες ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανεπαρκής.  Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στα Κύθηρα, που έζησε τα όσα έγιναν που να μην βεβαιώνει ότι οι έχοντες την ευθύνη των πραγμάτων έδειξαν αδικαιολόγητη ανεπάρκεια και ανικανότητα. Προφανώς δεν ήταν οι κατάλληλοι για τις θέσεις που κατείχαν. Οι πληροφορίες ότι ένας εξ αυτών είχε παρακάμψει πάνω από 70 αξιωματικούς για να καταλάβει τη θέση, απλά επιβεβαιώνουν όσα γνωρίζουμε για το Βασίλειο της Δανιμαρκίας και το σάπιο του σύστημα.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω είναι όσα έγιναν την τρίτη μέρα της φωτιάς που τα πράγματα άλλαξαν στην αρχή με τη διάθεση επαρκών εναέριων μέσων, παρά ταύτα, η έλλειψη καλής ηγεσίας οδήγησε στην απώλεια τεράστιας δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης γύρω από τη Μονή της Μυρτιδιώτισσας, που είχε καεί πάλι 18 χρόνια πριν.

Αν γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν θα δούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα με την εγκατάλειψη τεράστιων εκτάσεων ήταν μία από τις αιτίες, αφού η φωτιά δύσκολα εύρισκε καλλιεργημένες εκτάσεις για να σταματήσει. Και πώς να βρει όταν, ακόμη και όσοι ήθελαν να τις καλλιεργήσουν συναντούσαν τις μακρόχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δασαρχείου, το οποίο προστάτευε με μανία κάθε …φρύγανο, στέλνοντας στα δικαστήρια όποιον τολμούσε να καλλιεργήσει τους χερσωμένους αγρούς του πατέρα του.

Τώρα, στα αποκαΐδια του νησιού προστέθηκε και η πολιτική αντιπαράθεση με αποκορύφωμα την ανοίκεια επίθεση του αρμόδιου υπουργού Τόσκα στο Δήμαρχο Κυθήρων, που κατηγορήθηκε ότι ανήκε στη …Ν.Δ. Αντί να προβληματισθεί ο ίδιος από την πρωθυπουργική παρέμβαση, η οποία ήταν κόλαφος και για τον ίδιο και τις επιλογές του και να προβεί σε άμεση καρατόμηση των υπευθύνων της καταστροφής, τουλάχιστον για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα και να μην μείνει αδικαίωτη η οδύνη των Κυθηρίων,  τα έβαλε με ένα εύκολο στόχο για να βρει μετά το μάστορά του. Την ίδια ώρα έτυχαν ή πέρασαν από τα Κύθηρα και κάποιοι πολιτικοί. 

Η βουλευτής κυρία Γεννιά βρισκόταν στο νησί και έτρεξε στα μέτωπα, ανεξάρτητα του τι μπορούσε να κάνει, μετείχε δε και στο Συντονιστικό. Παρά ταύτα, αργότερα  πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Τόσκα και επετέθη και αυτή στο Δήμαρχο προσπαθώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις που έχουν πλέον εδραιωθεί στον Κυθηραϊκό λαό για την πλήρη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την εμφανή έλλειψη ικανοτήτων των εχόντων την ευθύνη της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στο νησί.

Την Κυριακή, 6 Αυγούστου, ήρθε για λίγο στα Κύθηρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή όπου έκανε διακοπές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος είπε ότι θα κηρύξει τα καμένα αναδασωτέα. Και σωστά, αφού αυτό   λέει ο νόμος. Αγνοούσε όμως ο υπουργός ότι μέχρι τώρα, σε κάθε πυρκαγιά μέγιστο πρόβλημα είναι ότι κηρύσσουν συλλήβδην αναδασωτέα και τα περιβόλια, τα αμπέλια και τους ελαιώνες που έτυχε να βρεθούν μέσα σε καμένα, απλά γιατί βαριούνται ή δεν έχουν προσωπικό να οριοθετήσουν τα δάση, τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τα καλλιεργημένα μέσα στο περίγραμμα της φωτιάς. 

Λίγο αργότερα, ένας άλλος βουλευτής του Πειραιά, ο κ. Κ. Κατσαφάδος, που ήρθε στο νησί για την πυρκαγιά, κατήγγειλε σε τοπικό Ρ/Σ ότι στο νησί είχε φθάσει για διακοπές την ημέρα της μεγάλης καταστροφής ο γνωστός υπουργός κ. Κατρούγκαλος. Ασφαλώς αναρμόδιος, αλλά απέφυγε επιμελώς να κάνει ακόμη και μία δήλωση συμπάθειας στο ταλαίπωρο νησί ή να πάει λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα στο Δημαρχείο να ρωτήσει το Δήμαρχο αν θέλει να του προσφέρει κάποια υπηρεσία λόγω της υψηλής του θέσης και των γνωριμιών του με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Σημείο των καιρών και αυτό!    

Συμπέρασμα. Με τέτοιους ανεύθυνους χειρισμούς από εντελώς ακατάλληλους έως παντελώς ανίκανους για τις θέσεις που κατέχουν, κρατικούς λειτουργούς, είναι απορίας άξιον ότι η χώρα μας έχει τόσο …λίγες καταστροφές. Αν και η μεγάλη καταστροφή της ίσως να οφείλεται στους ίδιους λόγους με τις επί μέρους μικρότερες. Δηλαδή τη διάλυση της Παιδείας και την απόλυτη έλλειψη αξιοκρατίας σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου. Σήμερα πλήρωσαν τα Κύθηρα, χθες η Μάνη, παλαιότερα η Ολυμπία. Όλη η χώρα μία ανοιχτή πληγή. Επομένως, ή θα ξυπνήσουμε και θα ανασυνταχθούμε ή θα την κλάψουμε τη χώρα μας μια και καλή.
-------------------------------------
Πηγή:  liberal.gr
-------------------------------------