Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων 22/08/2017 - Επίσκεψη προέδρου ΟΑΣΠ κ. Ευθυμίου Λέκκα

Τα Κύθηρα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Λέκκας είχε συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς στο περιβάλλον του νησιού. 

Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκκα θα αναλάβει άμεσα την εκπόνηση της μελέτης αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας των καμμένων εκτάσεων, το κόστος της οποίας θα προέλθει από την έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβε ο Δήμος μας από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για την εκπόνηση της μελέτης θα υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Κυθήρων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας-ΕΛΚΕ).

Η μελέτη θα περιλαμβάνει:

- Έρευνα μείωσης διαβρωτικού κινδύνου
- Έρευνα μείωσης πλημμυρικού κινδύνου
- Έρευνα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου
- Έρευνα σφοδρότητας πυρκαγιάς και μεταπυρική αποτίμηση
- Έρευνα παρακολούθησης υπογείων υδροφόρων οριζόντων

Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκκα ανέλαβε την αντίστοιχη μελέτη για τις καμμένες εκτάσεις της Νεάπολης Λακωνίας, με βάση την οποία έχουν χρηματοδοτηθεί στην περιοχή μεγάλα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Παράλληλα, στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σεμιναρίων και διαλέξεων αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων στα σχολεία των Κυθήρων, που θα υλοποιηθούν τον προσεχή χειμώνα.

Η συνεργασία του Δήμου μας με την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί εγγύηση για την άρτια και αντικειμενική αποτίμηση των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχα φαινόμενα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
----------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------