Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Πέντε επιστολές του δημάρχου Κυθήρων για πυροσβεστική ενίσχυση και για ελλιπή πυρασφάλεια

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά πέντε επιστολές - εκκλήσεις npos τρεις διαφορεπκούς αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματοε απέστειλε τα προηγούμενα 2,5 χρόνια ο δήμαρχοε Κυθήρων, προειδοποιώντας για τη δραματική υποστελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου του νησιού, χωρίε όμωε θετική ανταπόκριση. Τα 23.500 στρέμματα καμένης γης είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων κενών στην αντιπυρική προστασία του νησιού.



Με χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής μοιάζουν οι πέντε επιστολές του δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ». «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια ακριβώς λογική αποδομείται σταδιακά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (Π.Κ.) Κυθήρων, γεγονός που μας ανησυχεί πάρα πολύ ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.
Το νησί μας διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις που δεν δύναται να εποπτευθούν με τόσο λίγο προσωπικό. Σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος τι ακριβώς θα γίνει; Θα αναμένουμε ώρες επί ωρών ενίσχυση από την Πελοπόννησο; Και εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη τηε τραγικής υποβάθμισης του τοπικού Π.Κ.;». Τραγικά προφητικός ο δήμαρχος Κυθήρων απευθυνόταν στον αρχηγό του ΠΣ. αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο στις 13 Μαρτίου 2017, στην πιο πρόσφατη από τις πέντε επιστολές. Υπήρχε και μια ιδιαίτερη αιτία τότε: δεν έφτανε που το κλιμάκιο των Κυθήρων ήταν έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένο, ένας πυροσβέστης πήρε μετάθεση για το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το οποίο περνούσε στη Fraport.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων έχει μόνο 12 οργανικές θέσεις (για ένα κατάφυτο νησί, 278 τετραγωνικών χιλιομέτρων), εκ των οποίων συνήθωε είναι καλυμμένες οι μισές! Η πρώτη επιστολή του νέου (τότε) δημάρχου προς τον (τότε) αρχηγό του ΠX. αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου στάλθηκε στιε 3 Δεκεμβρίου 2014: «Οι ανάγκες του τοπικού κλιμακίου είναι εξαιρετικά μεγάλες, καθώε η έκταση του νησιού είναι μεγάλη, ενώ περιοδικά προκύπτουν ανάγκες επέμβασηε στα γειτονικά Αντικύθηρα, που απέχουν δύο ώρες με το καράβι της γραμμής». Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί την τοποθέτηση τεσσάρων πυροσβεστών, για να καλυφθεί μέρος των έξι κενών οργανικών θέσεων.

Στιε 22 Απριλίου 2016 ο δήμαρχος επανέρχεται με επιστολή προς τον αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά, που έχει αναλάβει πλέον αρχηγός ΠΣ. Το αίτημά του είναι η «άμεση ενίσχυση του προσωπικού του Π.Κ. Κυθήρων και η άμεση διακοπή όλων των αποσπάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», θέτοντας το βάσιμο αίτημα πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε νησιά πρέπει να ενισχΰονται σημαντικά από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί επίσηςνα εξεταστεί η δυνατότητα δωρεάς ενός πυροσβεστικού οχήματος για τα Αντικύθηρα.

Στιε 4 Ιουλίου 2016 ο δήμαρχος, αφού ευχαριστεί τον κ. Καρατζιά για την άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικήε και την επιτυχημένη κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο νησί, ξαναθέτει το αίτημα τηε άμεσης ενίσχυσης των Κυθήρων σε πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς «σε περίπτωση ενός εκτεταμένου συμβάντος σε συνδυασμό με άσχημες καιρικές συνθήκες ... το υπάρχον προσωπικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς είναι εξαιρετικά μειωμένο για το μέγεθος και τα γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, ο δήμαρχος Κυθήρων με νέα επιστολή του ενημερώνει τον νέο αρχηγό ΠΣ. αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο. Τη συγκεκριμένη περίοδο στα Κύθηρα βρίσκονται μόλις τέσσερις πυροσβέστες για 12 οργανικές θέσεις! Εκτός από τιε έξι κενές θέσεις, υπάρχουν και δύο πυροσβέστες με απόσπαση. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση στις εκκλήσεις του δημάρχου με αποτέλεσμα την καταστροφική πυρκαγιά.

23.500 στρέμματα γης κάηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα Κύθηρα.
--------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Γιάννης Ελαφρός
--------------------------------------------------------