Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές φοιτητών που είναι μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ή έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις ζητεί σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.



Ο Βουλευτής επισημαίνει την απουσία της κοινωνικής μέριμνας για τις μετεγγραφές αυτών των φοιτητών που μοριοδοτούνται με λίγα μόρια, κάνοντας λόγο για αδικία αλλά και για στρέβλωση που αποδεικνύει ότι το κριτήριο του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό όταν δεν συνυπολογίζονται κριτήρια όπως ο αριθμός των μελών μιας οικογένειας, οι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και το γεγονός ότι ο φοιτητής μπορεί να είναι ορφανός.

«Είναι απαράδεκτο να μοριοδοτούνται χαμηλά τα μέλη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και οι φοιτητές που έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις.  Είναι απαράδεκτο η Πολιτεία να υποβαθμίζει τα κοινωνικά κριτήρια σε μία εποχή που τα οικονομικά εισοδήματα των περισσοτέρων ελληνικών οικογενειών είναι πενιχρά», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια αυξάνονται λόγω  της οικονομικής κρίσης, την ίδια ώρα που οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές δημιουργούν αδικίες και στρεβλώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέκνα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών , όπως και τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μοριοδοτούνται με λίγα μόρια.

Είναι εμφανής η απουσία της κοινωνικής μέριμνας όταν τα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών, τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, αλλά και ο φοιτητής που είναι ορφανός από έναν γονέα μοριοδοτούνται με μόλις 1 μόριο. 

Όπως κοινωνική αδικία είναι και για τα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών που μοριοδοτούνται με μόλις 2 μόρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
Ουσιαστικά θα έλεγε κανείς ότι τιμωρούνται οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι την ώρα που το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας οξύνεται σε όλες του τις διαστάσεις.

Η συγκεκριμένη στρέβλωση αποδεικνύει ότι το κριτήριο του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό όταν δεν συνυπολογίζονται κριτήρια όπως ο αριθμός των μελών μιας οικογένειας, οι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και το γεγονός ότι ο φοιτητής μπορεί να είναι ορφανός.

Πολλές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της φοιτητικής ζωής, ειδικά όταν υπάρχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω της οικονομικής αδυναμίας, ιδιαίτερα όταν οι φοιτητές ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες.

Είναι απαράδεκτο να μοριοδοτούνται χαμηλά τα μέλη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και οι φοιτητές που έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις.
Είναι απαράδεκτο η Πολιτεία να υποβαθμίζει τα κοινωνικά κριτήρια σε μία εποχή που τα οικονομικά εισοδήματα των περισσοτέρων ελληνικών οικογενειών είναι πενιχρά.
Ερωτηματικά όμως προκαλεί και η διγλωσσία του Υπουργείου Παιδείας  σε ό,τι αφορά στις ενστάσεις και στην κάλυψη των κενών θέσεων για τις μετεγγραφές.

Ο Υπουργός κ. Φίλης έκανε λόγο για κάλυψη 600-700 κενών θέσεων μετεγγραφών από κατηγορίες φοιτητών με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και πολυτέκνους, ενώ η αναπληρώτρια Υπουργός κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι οι κενές θέσεις θα καλυφθούν από όσους συγκέντρωσαν από 5 μόρια και πάνω.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές φοιτητών σε ό,τι αφορά την αύξηση της μοριοδότησης για τους φοιτητές μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
2.Εάν προτίθεται να προτάξει κατά προτεραιότητα την κάλυψη των κενών θέσεων στις μετεγγραφές με μέλη τρίτεκνων, πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και με φοιτητές που έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και σε ποιο ποσοστό.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος