Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Oι 13 χειρότερες τροφές που μπορείς να φας βράδυ

Είναι αργά το βράδυ. Είστε απίστευτα κουρασμένοι. Ξαπλώνετε στο κρεβάτι, κλείνετε τα μάτια, βολεύεστε στη θέση που αγαπάτε και μετράτε προβατάκια. Διαπιστώνετε ωστόσο ότι έχει περάσει ήδη μία ώρα και είστε ακόμη ξύπνιοι. Τι συμβαίνει;

Το πιθανότερο είναι πως φάγατε κάτι που σας κρατά ξάγρυπνους. Αν λοιπόν δεν θέλετε να κόβετε βόλτες στο σαλόνι του σπιτιού στις 3 το πρωί, μείνετε μακριά από αυτά τις 13 χειρότερες τροφές που μπορείτε να φάτε το βράδυ.

Σοκολάτα


Πώς μπορεί κάτι τόσο θεϊκό να είναι κακό για τον ύπνο, αναρωτιούνται πολλοί. Η βελούδινη απαλότητα της σοκολάτας που λιώνει στο στόμα, σας κάνει να θέλετε να χωθείτε σε έναν ζεστό κρεβάτι και να την απολαύσετε.

Ωστόσο, η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, και ειδικά η μαύρη σοκολάτα. Είναι το ίδιο πράγμα όπως και στον καφέ που σας δίνει επιπλέον δόσεις ενέργειας κάθε πρωί για να «βγάλετε» την ημέρα. Είναι ένα διεγερτικό που βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση, μειώνει την κούραση και επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό – πράγματα που δεν θέλετε λίγο πριν πάτε για ύπνο.
Η καφεΐνη ωστόσο, δεν είναι ο μόνος ένοχος στην σοκολάτα. Περιέχει κι ένα άλλο διεγερτικό – την θεοβρωμίνη που προκαλεί υπερδιέγερση στην καρδιά και κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο. Η μόνη σοκολάτα που μπορείτε να φάτε το βράδυ είναι η λευκή, κι αυτό γιατί δεν περιέχει θεοβρωμίνη και ελάχιστη καφεΐνη.

Πικάντικα φαγητά

Η πέψη επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και επειδή χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αφομοιώσει το σώμα τα πικάντικα φαγητά, είναι κάτι χρονοβόρο κατά την ύπνο.
Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών λίγες ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, θα διαταράξει τον ύπνο σας, θα αναγκαστείτε να ξυπνήσετε πολλές φορές μέσα στη νύχτα με αποτέλεσμα να φαίνεστε και να νιώθετε κουρασμένοι το πρωί. Επίσης, τα πικάντικα φαγητά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος το οποίο με τη σειρά του δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτό με αποτέλεσμα να μειώνετε η ποιότητα του ύπνου σας.

Καφές

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη. Οι κόκκοι του καφέ που χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή αυτού του ροφήματος περιέχουν καφεΐνη. Εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στον καφέ για να παραμείνουν ξύπνιοι και ενεργητικοί
Εντούτοις, η καφεΐνη είναι ένα ειδικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αναστέλλει την παραγωγή των χημικών ουσιών που συμβάλουν στον ύπνο και αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να αξιοποιεί την διαθέσιμη ενέργεια.

Μία κούπα καφέ θα σας προσφέρει την τόνωση που χρειάζεστε σε μόλις 15 λεπτά, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 ώρες για το σώμα σας για να απαλλαγεί από την μισή έστω ποσότητά της που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Αλκοολούχα ποτά

Η κατανάλωση ενός ή δύο μπουκάλια μπίρας ή 1-2 ποτήρια κρασί τη νύχτα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αναγκάζει τους ανθρώπους να ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το αλκοόλ επιτρέπει στους υγιείς ανθρώπους να κοιμούνται πιο γρήγορα και μάλιστα να βυθίζονται σε βαθύ ύπνο για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μειώνει τον ύπνο REM, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στη συγκέντρωση, την κατήφεια και τα προβλήματα μνήμης από την στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Τα λιπαρά τρόφιμα

Εκείνο το αχνιστό κομμάτι πίτσας, ή μια πελώρια μερίδα ζουμερό μπιφτέκι με πατάτες μπορεί να φαίνεται ακαταμάχητο κατά την ώρα του δείπνου. Όμως, τα λιπαρά φαγητά κάνουν κακό στην ύπνο σας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με την ορεξίνη ή υποκρετίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου – ξύπνιου. Η ορεξίνη διεγείρει την εγρήγορση ενώ η έλλειψή της προκαλεί υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας. Στην έρευνα, όσοι κατανάλωσαν λιπαρά τρόφιμα είχαν μειωμένη ευαισθησία στην ορεξίνη, με αποτέλεσμα τις διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου.

Κόκκινο κρέας

Ορισμένες τροφές, όπως το γάλα, το φυστικοβούτυρο και το τυρί περιέχουν υγιείς ποσότητες πρωτεϊνής που συμβάλουν σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Αν μάλιστα ληφθούν με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ο ύπνος θα είναι ακόμη καλύτερος. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες. Αν δεν συνδυαστούν με υδατάνθρακες σε ένα δείπνο και γίνει μεγάλη κατανάλωσή τους, οδηγεί σε άσχημο ύπνο.
Αντίθετα με τους υδρογονάνθρακες που είναι εύκολο να χωνευτούν, το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την αποδόμηση των πρωτεϊνών. Ένα πλούσιο δείπνο σε κόκκινο κρέας αναγκάζει το πεπτικό σύστημα να εργαστεί πιο σκληρά ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, που υποτίθεται ότι είναι πιο χαλαρωτικός.

Δημητριακά

Τα δημητριακά συνήθως τρώγονται κατά την διάρκεια του πρωινού, ωστόσο πολλοί λαοί τα απολαμβάνουν ως σνακ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν καταναλώνονται με γάλα το βράδυ, υποτίθεται πως συμβάλουν σε έναν καλύτερο ύπνο, αν και αυτό εξαρτάται από το είδος των δημητριακών που τρώτε, καθώςπ ολλά εξ αυτών περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης.

Γι' αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε όσα περιέχουν σάκχαρα. Διαλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Μπορούν να σας παρέχουν τους υδατάνθρακες που χρειάζεστε για έναν καλύτερο ύπνο, χωρίς την ζάχαρη που θα σας προκαλέσει υπερδιέγερση.

Φρούτα και λαχανικά

Σίγουρα έχετε ακούσει πως τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία σας. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει με κάποια λαχανικά, ειδικά αν θέλετε να κοιμηθείτε ήρεμοι το βράδυ.

Το κουνουπίδι και το μπρόκολο για παράδειγμα. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν τρυπτοφάνη, το ίδιο αμινοξύ που περιέχεται στις πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τον ύπνο. Η τρυπτοφάνη βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί υπνηλία. Δυστυχώς τα παραπάνω λαχανικά περιέχουν υψηλής περιεκτικότητα σε αυτό το αμινοξύ.

Άλλα λαχανικά που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι το λάχανο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σέλινο, το κολοκύθι, τα φασόλια και τα λευκά μανιτάρια. Διαγράψτε τα από το δείπνο σας για έναν ήσυχο ύπνο.
Επίσης, τα πορτοκάλια και τα σμέουρα δεν είναι ιδανικά σνακ λίγο πριν τον ύπνο. Όπως επίσης και οι ντομάτες που είναι όξινες και προκαλούν δυσπεψία και καούρα.
Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μπορείτε να φάτε άφοβα μπανάνες που βοηθούν στον ύπνο ή κεράσια που περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που προκαλεί υπνηλία.

Γλυκά

Σίγουρα έχετε ακούσει πως τα γλυκά προκαλούν μια υπερδιέγερση και είναι αυτό ακριβώς που θα σας αποτρέψει από το να κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ και θα μπορούσε να σας κρατήσει ξάγρυπνους για αρκετές ώρες ανάλογα με την ποσότητα που έχετε καταναλώσει.

Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για τις βραδινές ώρες. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσουν σε αϋπνία.

Fast food

Σίγουρα το ποθείτε. Νομίζετε πως αν δεν το φάτε, δε θα μπορέσετε να κοιμηθείτε. Ωστόσο, επειδή το fast food είναι πλούσιο σε λίπη και σάκχαρα, ενδίδοντας τελικά στην επιθυμία σας, θα αποδειχθεί μια κακή ιδέα. Όσο περισσότερο δε ενδώσετε, τόσο πιο δύσκολα θα κοιμηθείτε.

Το πρόχειρο φαγητό συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Ιδίως αν το καταναλώνετε τις βραδινές ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα αποθηκεύει τα λίπη που περιέχονται στο πρόχειρο φαγητό, αφού κοιμόσαστε και είστε ανενεργοί. Μόλις όμως γίνετε υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ο υγιής ύπνος θα είναι κάτι μακρινό λόγω επιπλοκών, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα του ύπνου.

Νερό

Τρελό; Ως μπορεί το νερό, ένα υγρό ζωτικής σημασίας για τη διατροφή μας να είναι τόσο επιβλαβές για τον ύπνο; Το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του σώματος. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην σωστή κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνει τον μεταβολισμό.

Ωστόσο δεν πρέπει να καταναλώνετε την νύχτα, γιατί η κύστη σας θα γεμίζει και θα αναγκάζεστε να ξυπνάτε. Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος σας θα πρέπει να διακόπτεται ανά διαστήματα και θα έχετε σύντομες περιόδους ύπνου. Ακόμη χειρότερα, δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε τόσο εύκολα μετά την επιστροφή σας στο κρεβάτι από την τουαλέτα. Συνέπεια: Πρησμένα μάτια και προβλήματα υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας. Γι' αυτό προσπαθήστε να πίνετε νερό τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά κάνουν κακό στον ύπνο για δύο λόγους: Είναι όξινα, περιέχουν άφθονες ποσότητες ζάχαρης και έχουν καφεΐνη.

Φάρμακα

Σίγουρα τα φάρμακα δεν είναι τρόφιμα. Ωστόσο, κάποια από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες που μειώνουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σας.

Για παράδειγμα, τα φάρμακα για το άσθμα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αϋπνία σε κάποια άτομα. Κάποια φάρμακα για την καρδιά προκαλούν παρόμοια προβλήματα με ορισμένα εξ αυτών να πιστεύεται ότι προκαλούν εφιάλτες. Άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που σχετίζονται με προβλήματα ύπνου είναι εκείνα που δίνονται σε άτομα με διαταραχή υποθυρεοειδισμό και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
----------------------
Πηγή: Έθνος
----------------------