Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Δεν "τραβάει" άλλο νερό η γη!

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται στην Κρήτη καθώς η αδιάκοπη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τα χιόνια έχουν δημιουργήσει χειμάρρους που έχουν "πνίξει" στην κυριολεξία εκτάσεις ενώ έχουν υπερχειλίσει λίμνες και ποτάμια.

Συγκεκριμένα, στο Οροπέδιο Λασιθίου η γη φαίνεται πως δε μπορεί να ρουφήξει κι αλλο νερό από το Οροπέδιο Καθαρού με αποτέλεσμα ο ποταμός να έχει υπερχειλίσει και να τα νερά να έχουν εισβάλει στα σπίτια.
Ο κάμπος έχει πλημμμυρίσει σχεδόν ολόκληρος και η βροχή συνεχίζεται με μεγάλη ένταση.

 

Το Φράγμα Αποσελέμη, το οποίο κατά την προηγούμενη σφοδρή βροχόπτωση είχε φτάσει τα 12-13 κυβικά νερού, γεμίζει ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο ´Αγιος Θεόδωρος και ο ´Αγιος Νικόλαος, μέχρι αύριο θα κατακλυστούν...

Να σημειωθεί ότι έντονες βροχοπτώσεις έχουμε σε πολλές περιοχές της Κρήτης ενώ προβλήματα από τα νερά καταγράφηκαν και σε οικισμούς του Δήμου Βιάννου

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας παρουσιάστηκε άνοδος της στάθμης των νερών και στο Δρακουλιάρη και στο Γιόφυρο στο Ηράκλειο, χωρίς όμως να προκαλεί ανησυχία για την ώρα.

Πάντως υπάρχει συνεχής παρακολούθηση προκειμένου, εάν απαιτηθεί, να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση. (δείτε εδώ)

Ακόμα, μετά τις 19.00 της ίδιας μέρας πλημμυρικά φαινόμενα μικρής ευτυχώς έκτασης παρουσιάζει ο Γεροπόταμος στην περιοχή του Πετροκεφαλίου, αλλά και στην περιοχή της Φαιστού, σύμφωνα με το e mesara.

Αιτία στην περιοχή του Πετροκεφαλίου, είναι αφενός ο μεγάλος όγκος νερού και αφετέρου ένας στύλος της ΔΕΗ που κατέβασε το ποτάμι και έχει μπλοκαριστεί στη γέφυρα του δρόμου προς Καλυβιανή.

Τα νερά έχουν μπει σε δρόμους του αναδασμού και έχουν σκεπάσει λιόφυτα και αμπέλια που βρίσκονται εκεί γύρω, χωρίς όμως να υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα και εφόσον βέβαια η βροχή σταματήσει.

Επιπρόσθετα , πρόβλημα παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στη λίμνη του Ζαρού, όπου το νερό υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο χώρος έξω από τη λίμνη.

"Δυστυχώς το κανάλι ξενερίζει η λίμνη έχει φράξει από πλημμύρα προηγούμενων ετών και δεν μπορεί να απορροφήσει όλο το νερό που περισσεύει", είπε ο αντιδήμαρχος Ζαρού κ. Ζαχαρίας Χαλκιαδάκης, σύμφωνα με το e mesara.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα νερά ήταν πολλά με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει η λίμνη…Όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης," πρέπει να γίνουν εργασίες καθαρισμού του καναλιού απορροής, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα το χειμώνα."

Πάντως υπάρχουν φόβοι για ζημιές από τα νερά της λίμνης που υπερχειλίζουν…

Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν συγκεντρωθεί και στον ποταμό της Κριτσάς. (Δείτε το σχετικό βίντεο του Λεωνίδα Κλώντζα.)


-------------------------
Πηγή: Cretalive.gr 
-------------------------