Σύσταση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με αντικείμενο να καταγράψει τα διαθέσιμα στοιχεία και να ορίσει χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς, ώστε να ολοκληρωθούν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επιδοτήσεων προς τους κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει παράταση για τη σύνταξή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τον Αύγουστο του 2015 (η προθεσμία ολοκλήρωσης των σχεδίων λήγει στις 15 Μαΐου 2015). «Για να εκπονηθούν τα σχέδια είναι επιβεβλημένο να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες», τόνισε στη σύσκεψη ο κ. Αποστόλου.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και των κτηνοτροφικών οργανώσεων ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) και ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτροφίας).
Αν δεν ολοκληρωθούν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πολλοί κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν:
-Να μην εισπράξουν τις φετινές επιδοτήσεις, αφού δεν θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ.
-Να μην μπορούν να συμμετέχουν στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της νέας ΚΑΠ.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Μάμαλης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, «στη σύσκεψη συζητήθηκε ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν τα προσωρινά σχέδια βόσκησης, ώστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις της Κοινότητας για την Ενιαία Ενίσχυση, που λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει βοσκοικανότητα και σχέδια διαχείρισης. Το δεύτερο ήταν το θέμα ήταν αυτό της επιλεξιμότητας. Ζητήσαμε και το υπουργείο το δέχτηκε να υπάρχει κεντρικός συντονιστικός ρόλος από το ίδιο το ΥπΑΑΤ. Αυτό που επικράτησε ήταν ότι οι μελέτες θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) και όχι σε επίπεδο Δήμων. Προτείναμε επίσης να γίνουν αλλαγές στο νόμο (3937 για την βιοποικιλότητα) σχετικά με τις περιοχές Natura. Αυτό που προτείνουμε είναι μέσα από τις διαχειριστικές μελέτες να μπορούμε να λύσουμε και το θέμα της επιλεξιμότητας διότι η βόσκησης είναι χρήση και όχι κατοχή».
Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα. Έργο της Επιτροπής είναι να καταγράψει τα διαθέσιμα στοιχεία (δασικοί χάρτες σε 21 Νομούς και σε συνολική έκταση 67 εκατ. στρεμμάτων, χαρτογραφικά υπόβαθρα του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες του ΟΣΔΕ κ.λ.π.) και να ορίσει χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς.
«Δυστυχώς στο θέμα των βοσκοτόπων, ένα θέμα που κυριολεκτικά καίει τους Έλληνες κτηνοτρόφους, υπήρξε μια απολύτως αναποτελεσματική και στρεβλή διαχείριση τα τελευταία χρόνια. Δουλειά μας όμως τώρα είναι να σπεύσουμε να καλύψουμε το κενό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν τις κοινοτικές ενισχύσεις και να διευκολυνθούν να παραμείνουν στο επάγγελμά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη κατάρτιση των προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ωστόσο το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δημοσίων υπηρεσιών, των ίδιων των κτηνοτρόφων και κυρίως της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που μπορεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο».
Νωρίτερα ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε συναντήσεις, διαδοχικά, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος πρότεινε να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των περιφερειών και ενός κτηνοτροφικού συνεταιρισμού – μέλους του ΣΕΚ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΚ κ. Καμπούρης πρότεινε να αναλάβουν την εκπόνηση των σχεδίων οι περιφέρειες και μαζί «την πολιτική ευθύνη» με τους κτηνοτρόφους να επιβλέπουν.
---------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------