Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στους Λειψούς




ΑΝΑΦΟΡΑ



-Προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Μαρία Ρεπούση και κ. Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν αναφορά την επιστολή κατοίκων Λειψών σχετικά με τις σοβαρές  ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και εξοπλισμό εξ αιτίας των οποίων η υγεία των κατοίκων του νησιού τίθεται ενίοτε σε κίνδυνο.


Οι καταθέτοντες βουλευτές
Μαρία Ρεπούση
Γρηγόρης Ψαριανός




ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: Κατοίκους Λειψών
    Υπουργείο Υγείας, Γραφείο Υπουργού Επαρχία Καλύμνου
    Δωδεκάνησα
    ΚΟΙΝ:
    Γραφείο Διοικητή ΚΘ-ΚΥ Λέρου
    Διοικητικές Υπηρεσίες ΚΘ-ΚΥ Λέρου
    2η ΔΥΠΕ
    Δήμος Λειψών
    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
    Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου
    Σύλλογος Εργαζομένων ΚΘ Λέρου
    Ε.Ι.ΘΕ.Λ.
    Πολιτικά Κόμματα
    ΜΜΕ

    Κύριε Υπουργέ,

    Με αυτή μας την επιστολή επανερχόμαστε στην ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα θέματα Υγείας-Πρόνοιας, εξελίξεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων.
    Έχουμε ήδη ενημερώσει το Υπουργείο από τον Ιανουάριο του 2013 για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί σε σχέση με τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλο εξοπλισμό. Σας υπενθυμίζουμε ότι την ανακοίνωση - καταγγελία των κατοίκων που σας αποστείλαμε τότε (Ιανουάριος 2013) την υπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού (σας την επισυνάπτουμε για δεύτερη φορά). Το εν λόγω κείμενο, μάλιστα, δημοσιεύτηκε σε πλήθος ηλεκτρονικών και εντύπων εφημερίδων τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας. Αξίζει να τονίσουμε ότι την αλληλεγγύη τους έδειξαν πολλά σωματεία εργαζομένων και φορείς από πολλές περιοχές της Ελλάδας, στέλνοντάς μας κείμενα συμπαράστασης και στήριξης της προσπάθειάς μας να πιέσουμε για την επίλυση των προβλημάτων στο τομέα υγείας. Ταυτόχρονα, έγιναν δυο ερωτήσεις στην Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας σε σχέση με τα προβλήματα του ΠΠΙ Λειψών (6482/30-1-2013 και 963/5-2-2013) από τις οποίες καμία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.
    Στους μήνες που μεσολάβησαν όχι μόνο δεν επιλύθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του νησιού, αλλά προστέθηκαν και νέα προβλήματα.
    Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2013 το ΠΠΙ Λειψών έμεινε με έναν μόνο γιατρό, λόγω λήξης της θητείας της αγροτικής ιατρού και μη αντικατάστασής της. Ο μοναδικός, λοιπόν, γιατρός του νησιού εφημερεύει από τότε καθημερινά, με αποτέλεσμα αφενός μεν να μην μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων των Λειψών (να υπενθυμίσουμε ότι έμεινε μόνος σε μια περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάστηκε λόγω της τουριστικής περιόδου) και αφετέρου μη λαμβάνοντας αμοιβή για αυτές τις εφημερίες. Να σημειώσουμε ότι είστε ήδη ενήμεροι για το ζήτημα της μη καταβολής δεδουλευμένων του γιατρού με τα έγγραφα υπ’ αριθμ. 403/1-7-2013 και 407/24-7-2013. Επιπρόσθετα, ο γιατρός αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και έχοντας εξαντληθεί εργασιακά και σωματικά, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του, γεγονός που όπως καταλαβαίνετε, θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο νησί, το οποίο θα μείνει ουσιαστικά χωρίς γιατρό.
    Ως κάτοικοι των Λειψών, που αντιμετωπίζουμε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Η κωλυσιεργία του Υπουργείου όλους αυτούς τους μήνες να ανταποκριθεί στα αιτήματα των κατοίκων και η προσπάθεια που βλέπουμε ότι γίνεται για υποβάθμιση ή και κατάργηση των δομών υγείας σε όλη την Ελλάδα, μας έχει κάνει πιο αποφασισμένους να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.
    Διεκδικούμε:
    • Να στελεχωθεί ΑΜΕΣΑ το ΠΠΙ Λειψών με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να καλυφθούν ειδικότητες απαραίτητες για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού (π.χ. παιδίατρος)
    • Να υλοποιηθεί το Οργανόγραμμα του ΠΠΙ Λειψών , όπως αυτό καθορίστηκε με το ΦΕΚ 1949/8-9-2009
    • Να καλυφθούν άμεσα, με ευθύνη του κράτους, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και να μην εξαρτάται η λειτουργία του ΠΠΙ από τη χορήγηση δωρεών από ιδιώτες
    • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σε περίπτωση διακομιδής έκτακτου περιστατικού, αφενός η διακομιδή να γίνεται άμεσα και να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και αφετέρου να μη μένει το νησί ακάλυπτο από γιατρό (σε περίπτωση συνοδείας του περιστατικού)
    • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για υπερωρίες και εφημερίες γιατρών
    • Να αποπληρωθούν τώρα τα χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η χορήγηση φαρμάκων προς τους ασθενείς, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνσή τους
    • Να μην τεθεί σε εφαρμογή το «χαράτσι» του 1 ευρώ που θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για κάθε ιατρική συνταγή που θα εκτελείται στα φαρμακεία
    • Να υπάρξει κρατική μέριμνα προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ειδικοτήτων, όπως προληπτική οδοντιατρική, test pap, γυναικολογικός έλεγχος, ορθοπεδικός έλεγχος

    Θεωρούμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Περιμένουμε άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου στα αιτήματά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!