Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και προϊόντα επιβλαβή για τον οργανισμό;

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και άλλα παρόμοια προϊόντα έχουν προσελκύσει την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού τα τελευταία χρόνια.

Σαπούνια, αφρόλουτρα, κρέμες απολέπισης και λιπ γκλος για να μην αναφέρουμε καθαριστικά σπιτιού, σφουγγάρια, ακόμα και στρώματα ύπνου.

Οι καταναλωτές αγοράζουν ολοένα και περισσότερα αντιβακτηριαδιακά προϊόντα.
Το δυστύχημα είναι ότι δεν είναι και τόσο καλά για τον οργανισμό.

Οι οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών που εκδίδει η περίφημη Mayo Clinic αναφέρει:

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια δεν είναι αποτελεσματικότερα στην εξόντωση των μικροβίων σε σύγκριση με τα κοινά σαπούνια.

Η χρήση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικότερων βακτηρίων, που εξοντώνονται πολύ δύσκολα μόλις τελειώσει η επίδραση των συστατικών του σαπουνιού.

Το πρόβλημα είναι ότι τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά αφήνουν στην επιφάνεια ένα υπόλειμμα μετά το ξέπλυμα ή το σκούπισμα των χεριών. Το υπόλειμμα υποτίθεται ότι συνεχίζει να σκοτώνει βακτήρια, αλλά αυτό που κάνει είναι να ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικότερων από τα αρχικά.

Πέραν αυτού, το Triclosan, ένα κοινό συστατικό στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια είναι πιθανότατα καρκινογόνος ουσία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος και έχει συνδεθεί με αποβολές, καρκίνους της ουροδόχου κύστης, προβλήματα στον θυρεοειδή και δυσλειτουργία των κυττάρων.

Το Triclosan, γνωστό και ως Microban, έχει εντοπιστεί στο μητρικό γάλα και στο 60% των των υδάτινων δρόμων στις ΗΠΑ, γεγονός που ενδέχεται να μολύνει τρόφιμα μέσω της άρδευσης.
Γι΄αυτό το λόγο προτιμάμε μια παλιά, καλή πλάκα σαπούνι.

Το σαπούνι χαλαρώνει τη μοριακή δομή της βρώμας, των ελαίων και των μικροβίων, τα οποία στη συνέχεια ξεπλένονται με το νερό.

Το σαπούνι δεν χρειάζεται πλαστικές συσκευασίες και ειδικά τα προϊόντα με βάση τη γλυκερίνη είναι η πιο “πράσινη” επιλογή.
-------------------------------
Πηγή: econews.gr
-------------------------------