Eγκρίθηκαν οι δύο Προτάσεις Κανονισμών του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής
Πολιτικής αφού έγινε μια δεύτερη πρώιμη ανάγνωση σύναψης συμφωνίας με το
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Γεωργία και Αλιεία”
που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013.
Παράλληλα, η δεύτερη Πρόταση Κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καταργεί τον βασικό Κανονισμό(ΕΚ)104/2000 της ΚΟΑ και τροποποιεί τους Κανονισμούς (ΕΚ)1184/2006 και 1224/2009 του Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 Ιουνίου 2013, ενέκρινε την πολιτική συμφωνία στις δύο Προτάσεις Κανονισμών. Οι παραπάνω Κανονισμοί θα εφαρμοστούν μετά την τελική ανάγνωση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (πηγή: Ανακοίνωση Τύπου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ Γεωργία και Αλιεία”)
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Απρίλιο του έτους 2009, με την παρουσίαση του πράσινου βιβλίου, επιδιώκεται οι δραστηριότητες της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα του τομέα με τη δημιουργία περιβαλλοντικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών καθώς και στη διαθεσιμότητα του επισιτιστικού εφοδιασμού.
Η έκδοση των δύο Κανονισμών σηματοδοτούν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, μαζί με την Πρόταση Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) που αποτελεί τον οικονομικό πυλώνα της υποστήριξη της.
Κοινή Οργάνωση των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
Θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Γεωργία και Αλιεία” σε πρώτη ανάγνωση ενόψει της έκδοσης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (ΚΟΑ)
Με τον υπό έκδοση Κανονισμό θεσπίζεται η Κοινή Οργάνωση των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (ΚΟΑ), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε να συμβάλλει στους στόχους της για τη βιωσιμότητα του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Ως γνωστόν ο τομέας της αλιείας και η σταθεροποίηση της αγοράς των προϊόντων της έχει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία των παράκτιων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών της.
Τα κυριότερα νέα στοιχεία της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι:
- Οι Επαγγελματικές Οργανώσεις
- Οι προδιαγραφές εμπορίας
- Η ενημέρωση των καταναλωτών μέσω υποχρεωτικών πληροφοριών στη σήμανση των αλιευτικών προϊόντων.
- Οι κανόνες ανταγωνισμού
- Η γνώση της αγοράς
Επισημαίνεται η σημασία των κοινών κανόνων εμπορίας και η μείωση των μηχανισμών παρέμβασης, η απλούστευση και η τροποποίηση άλλων μέσων, ώστε τα προϊόντα να γίνουν πιο ελκυστικά προς τον καταναλωτή, με τον καθορισμό προδιαγραφών εμπορίας αλλά και την υποχρεωτική ενημέρωσή των καταναλωτών για την προέλευση, τις αλιευτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και την ποιότητα των προϊόντων.
Σύμφωνα με τον υπό έκδοση Κανονισμό, η εφαρμογή του θα στηριχθεί στις οργανώσεις παραγωγών, στις ενώσεις αυτών καθώς και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, εθνικές ή διακρατικές.
Οι οργανώσεις παραγωγών είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και την κατάλληλη διαχείριση της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών.
Είναι σημαντικές γιατί πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία σταθερότητας στην αγορά, παρά το απρόβλεπτο της αλιευτικής δραστηριότητας και τους αστάθμητους παράγοντες που επηρεάζουν τη σταθερή προμήθεια της αγοράς με αλιευτικά προϊόντα.
Μέσω των οργανώσεων αυτών αναμένεται επίσης η προώθηση των κανόνων υπεύθυνης αλιείας, σύμφωνα με όσα αναφέρει και ο υπό έκδοση Κανονισμός για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική , η διαχείριση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων και η βελτίωση των συνθηκών για τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων τους, χωρίς διακρίσεις.
Συνεπώς ενισχύεται ο ρόλος τους στη διαχείριση της αλιείας, ενεργώντας σε ένα πλαίσιο, που είναι σύμφωνο και προσδιοριζόμενο από τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής .
Επίσης προβλέπεται μέσω αυτών η δυνατότητα προώθησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και προγραμμάτων συνεργασίας που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων.
Εκτός από τις οργανώσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και την εμπορία προϊόντων αλιείας , ο υπό έκδοση Κανονισμός προβλέπει οργανώσεις παραγωγών και στο χώρο των υδατοκαλλιεργειών, με ανάλογες προτεραιότητες.
Οι Ο.Π. οφείλουν να εφαρμόζουν ορισμένους βασικούς κανόνες και να υποβάλλουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές για έγκριση σχέδιο παραγωγής και εμπορίας, τουλάχιστον για το είδος που αποτελεί το κύριο αντικείμενο εμπορίας, με σκοπό την προσαρμογή των αλιευτικών δραστηριοτήτων των μελών τους στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Τα μέλη πρέπει υποχρεωτικά να πωλούν τα αλιευτικά τους προϊόντα αποκλειστικά μέσω της οργάνωσής παραγωγών.
Οι αρμόδιες εθνικές αρχές αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υλοποίηση των στόχων αυτών σε στενή συνεργασία για θέματα διαχείρισης με τις οργανώσεις παραγωγών.
Σημειώνεται ότι στην ΚΟΑ, αναγνωρίζονται για πρώτη φορά τα ειδικά χαρακτηριστικά της μικρής παράκτιας αλιείας και της εκτατικής υδατοκαλλιέργειας και ενθαρρύνεται η αντιπροσωπευτική συμμετοχή των παραγωγών αυτών των δραστηριοτήτων.
Επίσης μια οργάνωση παραγωγών που είναι αντιπροσωπευτική τόσο για τις αλιευτικές όσο και για τις υδατοκαλλιεργητικές δραστηριότητες μπορεί να συσταθεί ως κοινή οργάνωση παραγωγών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Οι διατάξεις της νέας ΚΟΑ θα πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ένωσης ιδίως όσον αφορά τις δεσμεύσεις της βάσει των διατάξεων του ΠΟΕ. Στο εμπόριο προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας με τις τρίτες χώρες θα πρέπει να διασφαλίζονται οι όροι δίκαιου ανταγωνισμού, ο σεβασμός στη βιωσιμότητα και η εφαρμογή προτύπων ανάλογων με τα ισχύοντα για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής ένωσης .
Η υλοποίηση της ΚΟΑ είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για την περίοδο 2014-2020.
Επισημάνσεις ΠΑΣΕΓΕΣ
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η υπεύθυνη τομέα Αλιείας της ΠΑΣΕΓΕΣ, Μαρία Παπαδοπούλου η κορυφαία συν/κη οργάνωση της χώρας έχει επισημάνει τα εξής :
O τομέας της αλιείας στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από την απουσία Συνεταιρισμών για την εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποστηριχτεί η δυνατότητα των Συνεταιρισμών που διαχειρίζονται τις λιμνοθάλασσες να αναγνωριστούν ως Οργανώσεις παραγωγών και να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στα πλαίσια του υπό έκδοση Κανονισμού της ΚΟΑ.
Η δημιουργία νέων Συνεταιρισμών, ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων φορέων, και η ύπαρξη σχεδιασμού για την εμπορία των αλιευτικών προϊόντων μπορούν να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση ορισμένων στόχων του Κανονισμού στη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης:
Το σκεπτικό του Συμβουλίου
Πρώτη ανάγνωση ΚΟΑ Αλιείας
-------------------------------
Πηγή: paseges.gr
-------------------------------