Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η στήριξη της Ε.Ε. ωφέλησε τον μελισσοκομικό τομέα

Θετικό αντίκτυπο, τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία του μελιού, είχε η στήριξη που παρείχε η Ε.Ε. στον μελισσοκομικό τομέα, σύμφωνε με εξωτερική έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη της Ε.Ε. για την μελισσοκομία (120 εκατομμύρια € μεταξύ 2007 και 2011, που συμπληρώνονται από επιπλέον 120 εκατομμύρια € από τα κράτη μέλη) κάλυψε πραγματικές ανάγκες του μελισσοκομικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξωτερική αξιολόγηση συνιστά ότι έξι μέτρα που μπορούν επί του παρόντος να συγχρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος θα πρέπει να διατηρηθούν.

Τα δύο δημοφιλέστερα από τα μέτρα υποστήριξης αποσκοπούν στην πρόληψη της βαρροϊκής ακαρίασης ( ενός παρασίτου που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών) και στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους μελισσοκόμους.

Το 2013/2014, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα δαπανήσουν συνολικά 66.200.000 € (50% μισό από στήριξη της ΕΕ και κατά 50% ως εθνική συγχρηματοδότηση) σε εθνικά προγράμματα μελισσοκομίας για τη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας του μελιού.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε. είναι ο δεύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο, με περίπου 600.000 μελισσοκόμους, ενώ η επικονίαση που πραγματοποιείται από τις μέλισσες είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή γεωργία.

Η μείωση της θνησιμότητας των μελισσών και η διατήρηση υψηλής ποιότητας παραγωγής μελιού στην ΕΕ είναι μεταξύ των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας.
--------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------