Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Επισκεψιμότητα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς Κυθήρων





Μαρία Ρεπούση
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
3-10-2013

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: « Επισκεψιμότητα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς Κυθήρων»

Κύριε Υπουργέ,

Το νησί των Κυθήρων διαθέτει πολύ σημαντικά μνημεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού. Ειδικότερα, το Κάστρο ή «Φορτέτσα» στη Χώρα του νησιού, χτισμένο την περίοδο της Ενετοκρατίας, στο πιο αμφιθεατρικό σημείο της Χώρας, με κτίσματα στο εσωτερικό του (εκκλησίες και ιστορικό-ενετικό αρχείο Κυθήρων), συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους τουριστών τη θερινή κυρίως περίοδο. Η δυνατότητα  όμως  επίσκεψης  περιορίζεται αισθητά καθώς δεν είναι δυνατή η είσοδος στον χώρο πέραν του επίσημου ωραρίου (7:30-2:30μ.μ), ενώ θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα αυτή και τις απογευματινές ώρες ειδικά τους θερινούς μήνες.

Επιπρόσθετα προβλήματα επισκεψιμότητας παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές ιστορικού-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως στο Ενετικό κάστρο «Καστέλο» του Αβλέμονα, στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιοχώρας στο κέντρο του νησιού και στο σύμπλεγμα των 4 εκκλησιών (μοναδικών στον ελλαδικό χώρο) του Αγίου Δημητρίου στο Πούρκο, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα. Στους συγκεκριμένους χώρους δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο κοινό έστω μερικές μέρες  της εβδομάδας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου α) να  επεκτείνει το ωράριο επίσκεψης στο Κάστρο της Χώρας κατά τους θερινούς κυρίως μήνες; β) να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών και στις υπόλοιπες αξιόλογες τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων;


Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Ρεπούση


 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ                                                                              ΠΕΙΡΑΙΑΣ 31-10-2013
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δ/νση: Ηρώων Πολυτεχνείου                                                       
& Δραγάτση 8   185 35 Πειραιάς                                                               
Τηλ: 210-4123827
Φαξ: 210-4123828
e-mail:  repousi@repousi.gr,
              www.repousi.gr,
 www.facebook.com/MariaRepousi,
 Twitter: @MariaRepousi


ΘΕΜΑ: « Επισκεψιμότητα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς Κυθήρων»
Σχετ: Η αριθμ.2368/4-10-13 ερώτηση .

           Σας διαβιβάζουμε το με αριθμ.πρωτ. ΥΠ.ΠΟ.Α/ΓΡ.ΥΠ/Κ.Ε/112 έγγραφο Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που καταθέσαμε, αναφορικά με την  Επισκεψιμότητα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς Κυθήρων.
           Παραμένουμε σε επικοινωνία για ότι περαιτέρω χρειαστεί.