Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το Πάσχα η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης του άρθρου 68, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥπΑΑΤ

Οι ειδικές ενισχύσεις του άρθρου 68 (του Καν. (ΕΚ) 73/2009), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, όπως τον έχει ανακοινώσει ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης, αναμένεται να καταβληθούν στους παραγωγούς τις ημέρες του Πάσχα.

Αφορούν τις πρόσθετες ενισχύσεις σε αγρότες που εφαρμόζουν συστήματα ποιότητας παραγωγής ελαιολάδου, βρώσιμου ελαιοκάρπου και σκληρό σίτου ή που εκτρέφουν αιγοπρόβατα και βοοειδή υπό προϋποθέσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

«Τα χρήματα υπάρχουν είναι κοινοτικά και είναι διασφαλισμένα», διαβεβαιώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μόσχος Κορασίδης και προσθέτει: «αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της προσκόμισης των δικαιολογητικών από τους παραγωγούς».

Καθυστερήσεις παρουσιάζονται κυρίως από την πλευρά των κτηνοτρόφων, που πήραν παράταση στην κατάθεση των δικαιολογητικών μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Όσον αφορά την πορεία κατάθεσης των δικαιολογητικών για το σκληρό σιτάρι, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας διαβεβαιώνουν πάντως ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν οι σιτοπαραγωγοί με τις νέες διαδικασίες ταυτοποίησης ενταγμένων και πιστοποιημένων παραγωγών σκληρού σίτου από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς», αφού οι συγκεκριμένοι φορείς πιστοποίησης δεν αλλάζουν τα στοιχεία των εκτάσεων αλλά προχωρούν σε ταυτοποίηση των στοιχείων των παραγωγών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Κορασίδης, «οι φορείς πιστοποίησης δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν τροποποιήσεις στα στοιχεία των εκτάσεων.

Το μόνο που κάνουν είναι να διασταυρώνουν τα στοιχεία των παραγωγών. Να θυμίσουμε ότι για να εισπράξουν οι παραγωγοί σίτου την πρόσθετη ενίσχυση θα πρέπει να πιστοποιείται η ολοκληρωμένη διαχείριση μέσω συγκεκριμένων φορέων.

Αυτό μέχρι πρόσφατα γινόταν μέσω του ΟΠΕΓΕΠ, που έστελνε τα συγκεκριμένα αρχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα εμείς φτιάξαμε μια νέα εφαρμογή και διευκολύνουμε αυτούς τους φορείς να μας αποστείλουν τα στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Το συγκεκριμένο σύστημα ταυτοποίησης, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά και έχει σαν στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας.
----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
----------------------------------------------