Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Χωρίς αλλαγές τα ποσοστά παρακράτησης στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του 2012

Δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2012. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) για το έτος ενίσχυσης 2012, ορίζεται η Δευτέρα 2 Απριλίου 2012. Επίσης να σημειωθεί ότι τα ποσοστά παρακράτησης δικαιωμάτων παραμένουν τα ίδια με το 2011.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρονται οι ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Κατά τη διαδικασία μεταβίβασης των δικαιωμάτων, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εκταρίων που δηλώνει ο μεταβιβαστής στην αίτηση του με την αξία του δικαιώματος όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί, ανεξάρτητα με την μοναδιαία αξία που αναγράφεται στην αίτηση. Για τον παραπάνω λόγο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων τους πριν προβούν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση, δεδομένου ότι τα δικαιώματα αναπροσαρμόστηκαν για το έτος 2010 βάσει Κοινοτικών και Εθνικών διατάξεων.

2. Η ακρίβεια των στοιχείων των σχετικών αιτήσεων βαρύνει τους ίδιους τους δικαιούχους. Σε περίπτωση διαπίστωσης πλαστών στοιχείων κατά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα κινούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλες οι νόμιμες διαδικασίες παραπομπής στη δικαιοσύνη κατά τα οριζόμενα στον ποινικό κώδικα.

3. Δεν πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις μεταβίβασης για δικαιώματα που δεν ενεργοποιήθηκαν:

α. για δυο συνεχή έτη, ήτοι το 2010 και το 2011 και

β. για το 2011 (μόνο για αυτά που προέκυψαν από καθεστώτα που ενσωματώθηκαν στην ενιαία ενίσχυση το 2011) διότι τα εν λόγω δικαιώματα οδηγήθηκαν στο εθνικό απόθεμα και οι εν λόγω αιτήσεις θα απορριφθούν (άρθρο 42 του Καν. (ΕΚ)73/2009).

4. Σε περίπτωση που πρέπει να διατεθούν σε γεωργό δικαιώματα ενίσχυσης ή να αυξηθεί η αξία υφιστάμενων δικαιωμάτων του βάσει οριστικής απόφασης δικαστηρίου ή οριστικής διοικητικής πράξης της αρμόδιας αρχής κράτους μέλους, ο γεωργός λαμβάνει τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης που καθορίζονται στην εν λόγω απόφαση ή πράξη δύο (2) μήνες από την κοινοποίηση αυτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το αργότερο όμως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης που έπεται της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης ή πράξης και λαμβανομένης υπόψη της εφαρμογής του άρθρου 34 ή/ και του άρθρου 35 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.73/2009.

5. Εκμισθωμένα δικαιώματα μαζί με αγροτεμάχια δεν είναι δυνατόν να εκμισθωθούν εκ νέου από τον μισθωτή αλλά ούτε και από τον ιδιοκτήτη αν πρώτα δεν πραγματοποιηθεί λύση της μίσθωσης.

6. Σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των αντισυμβαλλομένων στην περίπτωση μίσθωσης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης με γη, ισχύουν τα προβλεπόμενα στον Αστικό Κώδικα, δηλαδή, οι κληρονόμοι του έχουν δικαίωμα να καταγγείλουν τη μίσθωση έξι τουλάχιστον μήνες πριν από το τέλος της γεωργικής περιόδου του μισθίου. Το ίδιο δικαίωμα έχει και ο εκμισθωτής αν οι κληρονόμοι δεν παρέχουν τα εχέγγυα για την κατάλληλη εκμετάλλευση του κτήματος. Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λυθεί η εκμίσθωση των δικαιωμάτων μαζί με γη απαιτείται συμφωνητικό λύσης μίσθωσης.
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------