Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικές οι νέες περικοπές στις συντάξεις

Συνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις προωθούμενες περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, όμως οι δικαστές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αναδρομικότητα εφαρμογής του σχετικού νομοσχεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (28 υπέρ έναντι 1 κατά) αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη.

Αντίθετα, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, η οποία ήταν η μοναδική που μειοψήφησε, τόνισε ότι επειδή είναι η τέταρτη μείωση των συντάξεων που έρχεται, χωρίς να συνεκτιμώνται οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, πλήττεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος. Και αυτό γιατί η οικονομική επιδείνωση των συνταξιούχων τείνει σε κατάλυσή τους, με κίνδυνο την κατάλυση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμαναν ότι ενδεχομένως η αναδρομική μείωση των συντάξεων από 1 Ιανουαρίου 2012, που προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, δημιουργήσει θέμα συμβατότητας της σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιφύλαξη αυτή που εκφράζουν οι δικαστές ως προς την αναδρομικότητα των περικοπών, στην εφαρμογή του νόμου δεν έχει καμία επίπτωση. Η επιφύλαξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό επιχείρημα σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος προσφύγει στα δικαστήρια κατά της περικοπής της σύνταξης του. Δηλαδή, τα δικαστήρια θα κρίνουν εάν είναι συνταγματική ή όχι η αναδρομική περικοπή των συντάξεων που προβλέπει τον νομοσχέδιο (και μετά την ψήφισή του από τη Βουλή ο σχετικός νόμος).
---------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------