Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ....

Η Καθαρή Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή τη μαζική έξοδο του κόσμου στις εξοχές και τον εορτασμό της στη φύση. Σύμφωνα με τον πατέρα της Ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη, η λέξη «κούλουμα» προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που εκτός από σωρός σημαίνει επίσης και αφθονία, αλλά και τέλος. Τα Κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς.

Από εδώ και στο εξής εγκράτεια και σωφροσύνη εν όψει της αγιότητας του Πάσχα. Κομμένες οι μπριζόλες, οι μακαρονάδες αλλά και οι κακιές σκέψεις! Ό,τι έγινε, έγινε κι ό,τι φάγαμε, φάγαμε! Ξημέρωσε μία Δευτέρα αλλιώτικη από τις άλλες.






Μια Δευτέρα «καθαρή», που λέγεται έτσι γιατί καθαρίζουμε την κουζίνα και το σώμα μας από τα λίπη, μιας και είναι η αρχή της Σαρακοστής, η αρχή της Νηστείας για εμάς τους Χριστιανούς Ορθόδοξους μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Oι εποχές είναι δύσκολες. Μερικοί από μας δεν έχουν καν τη διάθεση για απλά πράγματα...
Κι όμως, χρειαζόμαστε τέτοιες μικρές αλλαγές για να μην παρασυρθούμε και πέσουμε στην κατάθλιψη.





Μην πείτε ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να έχουμε όσα είχαμε, μια τέτοια μέρα, άλλες χρονιές. Έτσι είναι, δίκιο έχετε... Αλλά και με λιγότερα, βολευόμαστε. Κυρίως μη χαλαλίσουμε για κανέναν από αυτούς που μας έφτασαν ώς εδώ , το χαμόγελό μας. Χρειάζεται αντίσταση... Και μια απ' αυτές είναι η ζωή στο κέντρο, όχι στο περιθώριο...

Οι απόκριες πέρασαν και δεν το καταλάβαμε σχεδόν....
Πολλοί δήμοι σταμάτησαν να κάνουν καρναβάλια.
Ακόμα δεν έχουν πληρώσει άλλα, προηγούμενων χρόνων...

Είπαμε, χρειάζεται να ξεφύγει ο κόσμος από τα προβλήματά του. Να γελάσει λίγο. Το γέλιο είναι η μόνη θεραπεία σήμερα. Η κατάθλιψη καραδοκεί στο βάθος...
Δε χωρεί καμιά αμφιβολία...





Γι' αυτό αντισταθείτε στο δρόμο που μας οδηγούν, πείτε ναι στις παρέες, μοιραστείτε πράγματα, το μοίρασμα είναι ζωή. Μην το ξεχνάτε αυτό: Το μοίρασμα είναι ζωή!

Στον Ποταμό η παρασκευή της Λαγάνας "του άρτου της Καθαρής Δευτέρας" έγινε με απόλυτη σπουδή, κέφι και μεράκι. Η εθελοντική ομάδα απέδειξε ότι πέταγε κυριολεκτικά...

Κάθε χρόνο η παράδοση, την οποία ακολουθούμε πιστά χωρίς κανένα ενδοιασμό, κυριαρχεί στις επιλογές του μενού. Το καλαθάκι σας λοιπόν, τον χαρταετό σας, λίγο κρασάκι και καλή σας όρεξη!

Καλή Σαρακοστή σε όλους! 





------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Evita Foto
------------------------------------------------------