Για πρώτη φορά από την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, το ιταλικό εμπόριο ελαιολάδου έκανε αισθητή την παρουσία του στην ελληνική αγορά, προβαίνοντας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε μαζικές αγορές, αλλά σε χαμηλές για την εποχή και την ποιότητα του προϊόντος τιμές.
Το ενδιαφέρον των αγοραστών εστιάστηκε στην Πελοπόννησο, όπου οι ελαιοκαλλιεγητές, «κουρασμένοι» εδώ και ένα δίμηνο από την απουσία εμπορικών πράξεων και ταυτόχρονα πιεσμένοι από την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας, εν όψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, προσφέρουν προϊόν χωρίς ιδιαίτερα επίμονες διαπραγματεύσεις επί των τιμών.
Ετσι, τα 30 περίπου βυτία extra παρθένου ελαιολάδου, που διακινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τιμολογήθηκαν προς 2,10-2,13 ευρώ το κιλό ή τιμή άφιξης στην Ιταλία 2,18-2,20 ευρώ. Την ίδια ώρα, η ΕΑΣ Μεσσηνίας συγκεντρώνει λάδι προς 2,15 ευρώ το κιλό, στη Λακωνία οι τιμές δεν υπερβαίνουν τα 2,20 ευρώ (2,70-3 το βιολογικό), ενώ η ΕΑΣ Λέσβου εξήγγειλε τιμές συγκέντρωσης από τους ελαιοπαραγωγούς προς 2,03-2,10 ευρώ και πληρωμή έπειτα από έναν έως και τεσσεράμισι μήνες αργότερα.
Και ενώ στην Πελοπόννησο η συγκομιδή και έκθλιψη του ελαιόκαρπου συνεχίζεται με σχετικά ομαλούς ρυθμούς, πλην των περιοχών εκείνων στις οποίες εξακολουθεί να επικρατεί ανομβρία - με καλές κατά μέσο όρο αποδόσεις σε λάδι, αλλά περιορισμένη σε όγκο παραγωγή-, στην Κρήτη η ελαιοσυλλογή δεν έχει μπει ακόμη στο «φόρτε» της, ενώ σε αρκετές περιοχές του νησιού η αναμενόμενη παραγωγή προβλέπεται να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Σε Ηράκλειο, Πεζά και Σέλινο οι τιμές μετρητοίς για extrissimo παρθένο, οξύτητας μέχρι 0,30, υποχώρησαν εκ νέου και δεν υπερβαίνουν τα 2 ευρώ το κιλό, στο Ρέθυμνο τα 2,05 και στο Κολυμπάρι τα 2,05-2,10 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι παραγωγικές τιμές στην Ιταλία για τα φρέσκα λάδια κινούνται σε ένα εύρος 2,35 με 2,80 ευρώ το κιλό, με επικρατούσα για τα extra παρθένα τα 2,40, ενώ το κοινό παρθένο δεν υπερβαίνει το 1,95 ευρώ. Αμετάβλητη και η κατάσταση στην Ισπανία, με το εύρος των τιμών για το extra να διαμορφώνεται μεταξύ 1,86 και 2,03 ευρώ.
Οσον αφορά στην επιτραπέζια ελιά, στη Λακωνία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, η συγκομιδή της ποικιλίας Καλαμών γίνεται με πολύ αργό ρυθμό, δίχως τιμές και υπό το φόβο για υποβαθμισμένη ποιότητα (ζαρωμένοι καρποί - μικρά μεγέθη). Για την πράσινη κονσερβολιά, οι τιμές διαμορφώνονται σε Φθιώτιδα (Στυλίδα) στα 80 λεπτά για τα 121-130 τεμάχια το κιλό και στο Αγρίνιο 0,90 έως 1,05 ευρώ για τα 101-110 τεμάχια.
Για τη μαύρη κονσερβολιά και τα ίδια μεγέθη στη Στυλίδα 1,05 και στο Αγρίνιο 1,20-1,30, ενώ για τις ελιές Καλαμών στη Φθιώτιδα στα 1,80 (για 121-130 τεμάχια το κιλό) και στο Μεσολόγγι στα 1,85 (για μέχρι 120 τεμάχια). Αισθητά μειωμένη η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στη Μαγνησία, με τιμή εκκίνησης από την ΕΑΣ Πηλίου και Βόρειων Σποράδων τα 90 λεπτά.
-------------------------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
-------------------------------------------------------