Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αλιεία

Το πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα εν λόγω μέτρα σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη εξετάζει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η νέα αυτή έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδεικνύει ότι η πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα αποτελούσε ήδη σημαντικό πρόβλημα και πριν από 20 χρόνια. Μερικά από τα ζητήματα μάλιστα που θίγονται σε παλαιότερες εκθέσεις παραμένουν επίκαιρα σήμερα.

Επίσης το Συνέδριο διαπίστωσε σημαντικές αδυναμίες στο σημερινό πλαίσιο που διέπει την αλιεία σε ευρωπαικό επίπεδο όπως:

α) οι ισχύοντες ορισμοί της αλιευτικής ικανότητας δεν αντικατοπτρίζουν κατάλληλα την ικανότητα των σκαφών να αλιεύουν ιχθύς,

β) τα ανώτατα όρια της αλιευτικής ικανότητας του στόλου έχουν ελάχιστο πραγματικό αντίκτυπο στην προσαρμογή της αλιευτικής ικανότητας του στόλου στις αλιευτικές δυνατότητες,

γ) η πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα δεν έχει οριστεί ούτε προσδιοριστεί ποσοτικά, δ) δεν ελήφθη υπόψη η δυνατότητα μεταβίβασης αλιευτικών δικαιωμάτων.

Το Συνέδριο αναζήτησε απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήµατα: πρώτον, εάν το πλαίσιο για τη µείωση της ικανότητας του στόλου είναι σαφές και, δεύτερον, εάν τα σχετικά µέτρα καθορίζονται και εφαρµόζονται ορθά. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στην Επιτροπή και σε επτά κράτη µέλη (∆ανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ηνωµένο Βασίλειο), τα οποία επελέγησαν βάσει του µεγέθους των αλιευτικών στόλων τους και των πόρων που διαθέτουν για την προσαρµογή των αλιευτικών στόλων τους στο πλαίσιο του ΕΤΑλ.

----------------------------
Πηγή: agroypos.gr
----------------------------