Σε 28.000 ως 30.000 ανέρχεται ο αριθμός όσων θα βρεθούν εκτός Δημοσίου σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε αργά το βράδυ της Κυριακής το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε την τελική συμφωνία που έγινε με την τρόικα για την εργασιακή εφεδρεία.
Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε την Κυριακή την πρόταση για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που διαμορφώθηκε από την διυπουργική επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
Μετά από όλα αυτά έχουμε:
18.000 - 20.000 θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Ως βασικό κριτήριο, τέθηκε ο χρόνος στον οποίο συνταξιοδοτείται κάποιος εργαζόμενος είτε στον στενό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εκτιμάται ότι αφορά κυρίως, όσους έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είναι άνω των 60 ετών και θα βγουν στην σύνταξη τα επόμενα 1 με 2 χρόνια.
6.000 με 7.000 θα βρεθούν εκτός Δημοσίου και θα απολυθούν από την κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών Υπουργείων και Δημοσίων Φορέων, αν δεν δεχτούν να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες, καθώς θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.
1.000 εργαζόμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία και θα επανακαταρτιστούν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
1.000 που είχαν βγει μεν στην σύνταξη αλλά συνέχισαν να δουλεύουν, λόγω της ρύθμισης του Ασφαλιστικού, απολύονται.
Ανακοίνωση της Κυβέρνησης
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, εξ αυτών περίπου 18.000-20.000 θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας και 7.000-8.000 θα απολυθούν με την καταβολή αποζημίωσης. Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σε 300 εκατομύρια ευρώ το 2012.
Ως βασικό κριτήριο, τέθηκε ο χρόνος στον οποίο συνταξιοδοτείται κάποιος εργαζόμενος είτε στον στενό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εκτιμάται ότι αφορά κυρίως, όσους έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είναι άνω των 60 ετών και θα βγούν στην σύνταξη τα επόμενα 1 με 2 χρόνια. Αυτοί θα αμοίβονται με το 60% του μισθού τους και όταν τελειώσει η εφεδρεία θα πάρουν πλήρη σύνταξη ενώ θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, άλλοι περίπου 1.000 εργαζόμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται , τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία και θα επανακαταρτιστούν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οσοι δεν απορροφηθούν θα αποζημιωθούν και θα απολυθούν.
Παύουν επίσης να παραμένουν στο Δημόσιο άλλοι περίπου 1.000 που είχαν βγεί μεν στην σύνταξη αλλά συνέχισαν να δουλεύουν, λόγω της ρύθμισης του Ασφαλιστικού που είχε εισηγηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με προοπτική να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Συνταξιοδοτούνται με την απόφαση της κυβέρνησης άμεσα.
Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, 6.000 με 7.000 θα βρεθούν εκτός Δημοσίου και θα απολυθούν από την κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών Υπουργείων και Δημοσίων Φορέων, αν δεν δεχτούν να μετατεθούν σ΄αλλες υπηρεσίες καθώς θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.
Η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου αφορά τη διετία 2012-2013 όπου με βάση την αναμενόμενη μελέτη του ΟΟΣΑ για την συγκρότηση και λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών των Υπουργείων και των Δημοσίων Υπηρεσιών όλοι οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν με την εποπτεία του ΑΣΕΠ και εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε και όσοι δεν κριθούν επαρκείς θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση της ΝΔ και εκτιμήθηκε ότι αφορά διπλάσιο αριθμό εργαζομένων (60.000 αντί 30.000), θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία, εντάσσει σε αυτό νεους και παραγωγικούς, στερεί τη Δημόσια Διοίκηση από έμπειρα στελέχη χωρίς διάκριση ενώ η δημοσιονομική ωφέλεια προκύπτει από την αφαίρεση επιδομάτων που καταργούνται με το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο.
ΝΔ: Σκόπιμα ασαφείς οι ανακοινώσεις για την εφεδρεία
Διευκρινίσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία ζητεί η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας παράλληλα πως «είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση να θεωρεί ότι η απόλυση είναι κοινωνικά πιο δίκαιη από τη μη απόλυση».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης, υπογραμμίζει ότι οι ανακοινώσεις παραμένουν σκόπιμα ασαφείς και ταυτόχρονα, αντιφατικές αφού στην αρχή αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την εργασιακή εφεδρεία, αναγνωρίζοντας έτσι τα πλεονεκτήματά της, ενώ στο τέλος απαριθμούνται αιτιάσεις εναντίον της πρότασής μας.
«Ακόμα και αυτήν την ώρα, το αμετανόητο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απαξιώσει κάθε πρότασή μας. Σε κάθε περίπτωση, η πρότασή μας είναι κοινωνικά δικαιότερη και έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------