Με μεγάλες δυσκολίες εξελίσσεται η φετινή εμπορική χρονιά για τους αγρότες με βασικότερο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας. Αφορμή του ρεπορτάζ, στάθηκαν τα παράπονα παραγωγών σκληρού σίτου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν άδικες για όσους θέλουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με την καλλιέργεια, την περίοδο 2011 – 2012, τις προϋποθέσεις που θέτει ο Agrocert για την ειδική στήριξη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί, «οι τιμές για τον πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου κυμαίνονται περίπου στα 0,50 λεπτά το κιλό. Ωστόσο η υψηλή τιμή του δεν είναι το βασικό πρόβλημά μας. Το μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι ότι οι έμποροι εφοδίων μας ζητούν πλέον να πληρώνουμε τοις μετρητοίς».
Και προσθέτουν: «την ίδια στιγμή και στην πώληση των αγροτικών προϊόντων υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Η αγορά δεν έχει ρευστό να μας πληρώσει. Με απλά λόγια το πρόβλημα μας είναι διπλό. Από την μια μας ζητούν τα εφόδια τοις μετρητοίς και από την άλλη τα προϊόντα μας δεν πληρώνονται».
Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι προϋποθέσεις που ανακοίνωσε ο Agrocert «δίνουν προβάδισμα σε αυτούς που έχουν μπει στην καλλιέργεια από πέρσι», αφού όσοι κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (2010-2011), πιστοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα πρότυπα της σειράς AGRO 2, από εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης, υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον 10 κιλά πιστοποιημένο σπόρο, ανά στρέμμα, με την υπόλοιπη ποσότητα σπόρου να είναι ιδιοπαραγωγής.
Την ίδια στιγμή όσοι θα εφαρμόσουν για πρώτη φορά το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν πιστοποιημένο σπόρο στο σύνολο της προς σπορά ποσότητας.
Από τον Agrocert διευκρινίζεται επίσης ότι: «ο ιδιοπαραγόμενος σπόρος, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για σπορά, αποκλειστικά και μόνο στα αγροτεμάχια του παραγωγού που τον παρήγαγε και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διάθεσή του για χρήση από άλλους παραγωγούς».
Τιμές
Όσον αφορά τις τιμές των πιστοποιημένων σπόρων – σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι της αγοράς – κυμαίνονται μεταξύ 0,50 και 0,53 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ, ενώ πέρσι ήταν κατά μέσο όρο 0,40 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ.
Ωστόσο οι ίδιοι οι παραγωγοί μας τονίζουν ότι ο πιστοποιημένος σπόρος είναι προς όφελος του παραγωγού, της παραγωγής, της ποσότητας και της ποιότητας. «Ιδιαίτερα, όσον αφορά το σκληρό σιτάρι το οποίο είναι ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται στην μεταποίηση των διατροφικών προϊόντων θα πρέπει να είναι ποιοτικά καλό.
Μερικές φορές ως αγρότες τα δαιμονοποιούμε όλα. Θεωρώ ότι οι προϋποθέσεις που ανακοίνωσε ο Agrocert είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Δίνει βέβαια ένα προβάδισμα σε αυτούς που έχουν μπει από πέρσι. Το πρόβλημα μας όμως παραμένει η έλλειψη ρευστότητας».
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------