Στις 6/10, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία έφερε στο φως σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη σύμβαση υπηρεσίας για μικροβιολογικές αναλύσεις υδάτων την οποία η Δημοτική Αρχή έχει συνάψει με την εταιρεία IC Lab. H απευθείας αυτή ανάθεση πράγματι εγείρει κάποια ερωτήματα.
Πρώτον, αφορά εργασίες που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 20/10/2011, αφήνοντας δηλαδή ακάλυπτους τους επόμενους ένδεκα μήνες, ενώ η νομοθεσία ορίζει ελέγχους ανά δίμηνο.
Δεύτερον, το κόστος αποδεικνύεται διπλάσιο περίπου από αντίστοιχες αναθέσεις άλλων δήμων. Τρίτον και σοβαρότερον, ανακαλύψαμε μία τέταρτη προσφορά, της εταιρείας Envirolabs, η οποία αν και ανερχόταν στο ήμισυ σχεδόν της τελικά επικυρωμένης προσφοράς, (4.965 αντί για 9.461 ευρώ), είχε παραδόξως παραπέσει, αγνοηθεί ή αποκρυφθεί.
Περιμέναμε με ενδιαφέρον την αντίδραση του δήμου, και δείξαμε την πρέπουσα υπομονή όταν στο δημοτικό συμβούλιο της 8/10, ο Δήμαρχος υποσχέθηκε «εμπεριστατωμένη και αναλυτικότατη απάντηση στο επόμενο συμβούλιο». Τελικά όμως μόνο στις 21/10 εδέησε ο Δήμος να απαντήσει, αναρτώντας ένα μάλλον υβριστικό και αμετροεπές δελτίου τύπου . Το οποίον, απαλλαγμένο από τα συνήθη κροκοδείλια δάκρυα της δημοτικής αρχής σχετικά με τα «συναισθήματα ευθύνης» που ακούραστα τρέφει «προς τον κυθηραϊκό λαό», αποδεικνύεται ένα εκπληκτικό αυτογκόλ, επιβεβαιώνοντας εξ ιδίων την προχειρότητα, άγνοια και ανευθυνότητα με την οποία χειρίζονται τις τύχες του νησιού οι τωρινοί δημοτικοί «άρχοντες». Αλλά ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά και με νηφαλιότητα.
Και πρώτα απ'όλα, ας εξετάσουμε το θέμα της καταλληλότητας της εταιρείας με την οποία έσπευσε, για άγνωστους μέχρις στιγμής λόγους, να συνάψει συμφωνία ο κος Δήμαρχος. Σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου, ο δήμος «ανέθεσε τις μικροβιολογικές αναλύσεις στο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο κατά ΙSO 9001 εργαστήρι IC Lab». Μα, κύριε Δήμαρχε, το ΙSO 9001 αφορά απλώς και μόνον πιστοποίηση (ότι δηλαδή η εν λόγω εταιρεία είναι πράγματι εργαστήριο αναλύσεων και όχι σουβλατζίδικο).
Το νομοθετικό διάταγμα που διέπει την καταλληλότητα του εργαστηρίου σε θέματα πόσιμου νερού, δηλαδή η κοινή υπουργική απόφαση Υ2/ΟΙΚ 2600/2001, την οποία πολύ ορθώς επικαλείστε και σεις, ορίζει ρητά (ΦΕΚ 892/Β?/11.7.2001, άρθρο 2) ότι η επικύρωση προσδιορίζεται στο πρότυπο ISO/IEC 1705, το οποίο αφορά διαπίστευση και όχι πιστοποίηση! Δηλαδή, μας πληροφορείτε ότι προβήκατε στην ανάθεση, με διπλάσιο μάλιστα κόστος, των αναλύσεων πόσιμου ύδατος του νησιού μας σε εργαστήριο που, κατά τα γραφόμενά σας τουλάχιστον, στερείται της απαραίτητης διαπίστευσης!
Δεύτερον, και έτι τραγικότερον, η δημοτική αρχή φαίνεται να αγνοεί ακόμα και το τι έχει η ίδια πράξει στο παρελθών! Πράγματι, το δελτίο τύπου αναφέρει πως η Envirolabs «παλαιότερα συνεργαζόταν με τον Δήμο Κυθήρων», και πως «η παλαιότερη αυτή συνεργασία και τα αποτελέσματά της συγκρινόμενα με τα αποτελέσματα των προσφάτων αναλύσεων υστερούν κατά πολύ σε ποιότητα και λεπτομερή ανάλυση».
Αλίμονο, κύριοι! Η εταιρεία Envirolabs ουδέποτε στο παρελθόν συνεργάσθηκε με τον Δήμο Κυθήρων, και οι επιπόλαιοι αυτοί χαρακτηρισμοί σχετικά με την ποιότητα των αναλύσεών της είναι τουλάχιστον ατυχείς... Και πως αλλιώς, ρωτάμε, εξηγείται τέτοιο ατόπημα, ή μη από την τυφλή σπουδή να «κουκουλωθούν» πάση θυσία οι αποκαλύψεις μας;
Τρίτον, η δημοτική αρχή αποφεύγει για άλλη μία φορά να εξηγήσει γιατί η συμφωνία της με την IC Lab έληξε εντός του Οκτωβρίου 2011. Τους απαιτούμενους από τον νόμο άλλους τουλάχιστον πέντε κύκλους αναλύσεων κατά τη διάρκεια τους έτους, ποιος θα τις αναλάβει; Και με τι κόστος; Μήπως πληρώνοντας γύρω στα 10.000 € κάθε φορά;
Τώρα πια απαιτούμε το ταχύτερον ικανοποιητικές εξηγήσεις στα ερωτήματα αυτά, χωρίς τις γνωστές υπεκφυγές. Γιατί αν δεν δοθούν, το ποιος νοιάζεται περισσότερο «για την διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των υδάτων για ανθρώπινη κατανάλωση», όπως πολύ ωραία γράφετε, θα κλιθεί να αποφασίσει το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.).
----------------------------------------------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία-Δελτίο Τύπου, 24/10/2011
----------------------------------------------------------