Τρεις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης -Ground Handling- σε 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Η παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης εισέρχεται σε περίοδο πλήρους απελευθέρωσης ύστερα από ένα μεταβατικό στάδιο δυόμισι ετών, με το σχετικό διαγωνισμό να εισέρχεται στη δεύτερη φάση.
Η Olympic Handling, η Goldair και η Swissport που ήδη παρέχουν σχετικές υπηρεσίες στα πέντε αεροδρόμια που έχουν ήδη απελευθερωθεί, κατέθεσαν φακέλους προσφορών.
Η αγορά έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατ. ευρώ και είναι πλήρως απελευθερωμένη στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Κέρκυρας.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι θα αναλάβουν για διάρκεια επτά ετών τη διαχείριση των αερολιμένων. Σε αυτά δραστηριοποιούνται μεμονωμένα οι τρεις εταιρείες Ο.Α., Swissport και Goldair, καθώς η Aegean σε κάποια από αυτά αυτοεξυπηρετείται.
Η ΥΠΑ κατηγοριοποίησε τα αεροδρόμια σε 4 κατηγορίες, με στόχο να υπάρξει ανάδοχος για όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Στις 3 ομάδες τοποθέτησε επικεφαλής τα αεροδρόμια της Κω, της Ζακύνθου και των Χανίων αντίστοιχα.
- Στην ομάδα της Κω συμπεριέλαβε τους αερολιμένες της Ικαρίας, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Κάσου και Καστελόριζου.
- Στην ομάδα της Ζακύνθου συμπεριέλαβε τους αερολιμένες Πάρου, Μήλου και Σκύρου.
- Στην ομάδα των Χανίων συμπεριέλαβε τους αερολιμένες Νάξου, Σύρου, Κυθήρων, Καστοριάς, Κοζάνης και Σητείας.
- Η τέταρτη ομάδα περιλαμβάνει τους αερολιμένες Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αραξου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρπάθου, Κεφαλληνιάς, Λήμνου, Ν. Αγχίαλου, Σκιάθου και Χίου.
-----------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
-----------------------------