Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Πολύς κόσμος έφθασε στα Κύθηρα για το Πάσχα και το Τσιρίγο, τουλάχιστον για ένα τετραήμερο, βγήκε από την χειμερία νάρκη του και ξαναζωντάνεψε.
Το πολύ πρώϊμο φετεινό Πάσχα, τελικά ήταν ένα εξαιρετικό Πάσχα, γιατί βοήθησε ο καιρός και ικανοποίησε τους επισκέπτες, που δεν ήταν μόνο Κυθήριοι της διασποράς αλλά και άλλοι που επέλεξαν τα Κύθηρα για το τετραήμερο των αργιών του Πάσχα.

Πιστεύουμε ότι το παλιό "Παντακλί" θα βρεί τον κατάλληλο χώρο του, όπου θα τοποθετηθεί για να μπορούμε να το βλέπουμε, όταν νοσταλγούμε τα παλιά.
----------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
----------------------------------------
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιήθηκε το γνωστό πλαίσιο μεταφοράς, το λεγόμενο "Παντακλί", που για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε στην "Γύρα", αλλά αντίγραφο του που για λόγους πρακτικούς κατασκευάστηκε ελαφρύτερο και αυτό θα χρησιμοποιείται πλέον.

Βέβαια εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με το παλιό, όμως καλώς έγινε το καινούργιο, γιατί όπως είπαν οι επίτροποι των Μυρτιδίων, το νέο είναι περίπου 50 κιλά ελαφρύτερο, ένας δε από αυτούς που είναι πάντα πρώτος να "σηκώσει" στην "Γύρα", είπε ότι τώρα πλέον η Εικόνα έχει το μισό βάρος από πρώτα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ με δύο ιερείς συνόδεψαν την Εικόνα μέχρι τα Φράτσια.
Συγκινητική ήταν η συμμετοχή νέων παιδιών στην Λιτανεία και τα μεγαλύτερα ζήτησαν και σήκωσαν την Εικόνα, ακόμη και νεαρά κορίτσια πήραν στους ώμους τους το Ιερό Σύμβολο των Κυθήρων.

Έτσι η εικόνα στις 4 το απόγευμα ανεχώρησε από την Χώρα όπου παρέμεινε 6 ολόκληρες εβδομάδες και γύρω στις 7 έφθασε στα Φράτσια.
Πολύς κόσμος ακολούθησε την Λιτανεία. Ιδιαίτερα πολύς κόσμος συκεντρώθηκε στο Λιβάδι και προσκύνησε την εικόνα στον Άγιο Γεώργιο.

Το απόγευμα στις 7, έγινε στα Μυρτίδια η Δεύτερη Ανάσταση, η λεγόμενη "Αγάπη". Εκτός από τον Σεβασμιώτατο συμμετείχαν και 8 ιερείς και ακούστηκε το Ευαγγέλιο της Ανάστασης σε 5 γλώσσες.
Συμμετείχε αρκετός κόσμος και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μαζί με τις ευχές του, μοίρασε σε όλους το καθιερωμένο κόκκινο αυγό.
Την Δευτέρα της Διακαινησίμου το πρωϊ έγινε στη Χώρα στο μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου, πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, αφού με όσα προβλέπει ο κανονισμός της "Γύρας" θα πρέπει την Δευτέρα του Πάσχα "Να τελείται λιτανεία της Ιεράς Εικόνος, μεταφερομένης εκ του Ναού της Μητροπόλεως εις την εξοχήν ίνα απονείμει τας ευλογίας της".

Το Μ. Σάββατο το βράδυ τα μεσάνυχτα έγινε στην Χώρα, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου, η Τελετή της Ανάστασης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ και με την συμμετοχή πληθώρας κόσμου.

Η Κυριακή του Πάσχα ήταν μια εξαιρετικά ηλιόλουστη μέρα και ώθησε όλο τον κόσμο να βγεί στην εξοχή και να απολαύσει την μοναδική φύση του Τσιρίγου, την φύση που είχε στολιστεί και είχε βάλει τα γιορτινά της.