Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μπιρμπίλη προς κυνηγούς: Κατεβάστε τις καραμπίνες

■Φλερτάρει με την οριστική κατάργηση του κυνηγιού η υπουργός Περιβάλλοντος.
■Επί ποδός οι κυνηγετικοί σύλλογοι.


Με το... όπλο ανά χείρας βρίσκονται τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων και ομοσπονδιών, αντιδρώντας σθεναρά στη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταργήσει οριστικά το κυνήγι. Μάλιστα η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους φέρεται να δήλωσε ότι “το κυνήγι πρέπει να καταργηθεί”, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον κυνηγετικό κόσμο, που συσπειρώνεται προκειμένου να αντιδράσει, διαμηνύοντας πως μια τέτοια απόφαση είναι casus belli.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων, η υπουργός εμφανίζεται άκρως αρνητική με το κυνήγι (“είμαι αντικυνηγός”, τους δήλωσε ξεκάθαρα), παρότι όπως λένε υπάρχουν και τηρούνται αυστηρά οι απαγορεύσεις κυνηγιού ανά είδος στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Επισήμως κύκλοι του υπουργείου διαρρέουν, χωρίς όμως βάσιμα επιχειρήματα, ότι η κυνηγετική περίοδος στη χώρας μας πρέπει να συρρικνωθεί. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι η κ. Μπιρμπίλη τάσσεται στο πλευρό των οικολογικών οργανώσεων που τους έχουν πάρει στο... κυνήγι, προσφεύγοντας μάλιστα μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

“Είναι δικαίωμα της κυρίας υπουργού να δηλώνει και να είναι ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώνει τις προθέσεις της για κατάργηση του κυνηγιού ή για συρρίκνωση της κυνηγετικής περιόδου, χωρίς προηγουμένως να έχει ανοίξει διάλογο με μας”, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Ιωάννης Πολυχρόνης. Ο ίδιος παρατήρησε πως το κακό άρχισε με την υπαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπαγόταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Πολυχρόνης υπογράμμισε ότι η υπουργός ήταν εξαρχής αρνητική με τους κυνηγούς, αρνήθηκε επανειλημμένως να δεχθεί ραντεβού με τους εκπροσώπους τους, ενώ... φλέρταρε συνεχώς με τις οικολογικές οργανώσεις που βάλλουν εναντίον των κυνηγών. Ο πρόεδρος, πάντως, προειδοποίησε πως η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από το υπουργείο θα ξεσηκώσει τον κυνηγετικό κόσμο, ο οποίος θα αντιδράσει δυναμικά.

Συσπειρώνονται οι κυνηγοί
Η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να καταργήσει το κυνήγι προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό και μεταξύ των κυνηγών του νομού Θεσσαλονίκης. “Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συσπειρωθούμε και να αντιδράσουμε δυναμικά αν το υπουργείο Περιβάλλοντος λάβει απόφαση περί κατάργησης του κυνηγιού”, τόνισε ο κ. Γιώργος Μπαμπαράτσας, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 10.000 μέλη. Στην αρχή, όπως είπε ο ίδιος, η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε αποφασισμένη να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση περιορίζοντας και άλλο την κυνηγετική περίοδο, αλλά “οι πληροφορίες μας και από τη συνομοσπονδία λένε πως η κ. Μπιρμπίλη επιθυμεί να απαγορεύσει οριστικά το κυνήγι”.

Δεν μπορεί, πρόσθεσε ο ίδιος, η υπουργός να αγνοεί παντελώς το μεγάλο έργο και την προσφορά των κυνηγετικών οργανώσεων στο περιβάλλον. Ο πρόεδρος των κυνηγών της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ακόμη πως μια τέτοια απόφαση “θα φρενάρει” 3.000-4.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, που υπάρχουν σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ θα συμβάλει στην ερήμωση ορεινών χωριών που ζουν από τις επισκέψεις των κυνηγών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, από τις 20 Αυγούστου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

“Οι κανόνες στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ αυστηροί”Για σενάρια περί διαφαινόμενης τάσης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να συρρικνώσει την κυνηγετική περίοδο κάνει λόγο ο δασολόγος και διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Κυριάκος Σκορδάς. “Αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρόκειται για φήμες, και για αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούμε να μιλάμε με αφοριστικούς όρους, λέγοντας ότι το υπουργείο θα καταργήσει το κυνήγι”, ανέφερε ο κ. Σκόρδας. Πάντως σημείωσε πως τέτοιες φήμες περί συρρίκνωσης και όχι κατάργησης του κυνηγιού διαρρέουν από κύκλους του αρμόδιου υπουργείου, αλλά επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε.

Για τη δραστηριότητα των ελλήνων κυνηγών ο δασολόγος επισήμανε πως η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο πλαίσιο άσκησης θήρας, τόσο σε επίπεδο αριθμού ζώων όσο και σε επίπεδο ειδών που μπορούν να κυνηγηθούν.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η υπουργός κ. Μπιρμπίλη συνομιλεί μόνο με οικολογικές οργανώσεις, ο δασολόγος απάντησε πως, αν όντως υπάρχει μια τέτοια συνεργασία, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή αυτών των οργανώσεων, δεδομένου ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες είναι οι θεσμοθετημένοι συνομιλητές με το υπουργείο και όχι οι οικολογικές οργανώσεις. “Οι ομοσπονδίες των κυνηγών έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις με επιχειρήματα και συνεργάζονται με το υπουργείο βάσει του καταστατικού τους”, υπογράμμισε ο κ. Σκορδάς.


Δήμοι και νομαρχίες στο πλευρό των κυνηγών
Η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να απαγορευτεί πλήρως το κυνήγι βρίσκει αντίθετους τους δήμους και τις νομαρχίες, δεδομένου ότι υπερασπίζουν το έργο των κυνηγών, με την εκτίμηση ότι με τη δράση τους πρωτίστως προστατεύουν το περιβάλλον. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής τόνισε ότι η διοίκηση της νομαρχίας έχει βρει στο πρόσωπο των κυνηγών τους φύλακες του περιβάλλοντος.

“Οι κυνηγοί είναι αυτοί που περιπολούν χειμώνα καλοκαίρι στα δάση τόσο για φωτιά όσο και για παράνομη δράση επιτήδειων που πετούν μπάζα και σκουπίδια σε ρέματα και σε άλλες περιοχές”, δήλωσε ο κ. Τσαμασλής. Μάλιστα ανέφερε ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης, με εντολή του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, έχει οργανώσει σεμινάρια για τους κυνηγούς, προκειμένου να τους εκπαιδεύσει στην προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε περίοδο.

Το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση της διοίκησης, σκοπεύει να εκδώσει ψήφισμα κατά την προσεχή συνεδρίαση του σώματος, την ερχόμενη Τρίτη, υπέρ του έργου των κυνηγών, προβάλλοντας τη δράση και το έργο τους για το περιβάλλον.
------------------------------------------------
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Της Φανής Σοβιτσλή
------------------------------------------------