Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Το τέλος των χαρτονομισμάτων...

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την εμφάνιση ψηφιακών νομισμάτων και άλλων εναλλακτικών τρόπων διενέργειας συναλλαγών, έχουν κάνει πολλούς αναλυτές να... προβλέψουν το τέλος των μετρητών μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάργησης των μετρητών, στην προσπάθεια πάταξης του μαύρου χρήματος. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση της μεγαλύτερης νορβηγικής τράπεζας DNB, η οποία ζητάει τη σταδιακή κατάργηση των μετρητών λόγω των κινδύνων και των μειονεκτημάτων που τα συνοδεύουν, καθώς εκτιμάται ότι το 60% των χρημάτων που χρησιμοποιούνται βρίσκονται εκτός ελέγχου.


Την ίδια ώρα, τα αρνητικά επιτόκια που αρκετές πλέον τράπεζες χρεώνουν για νέες καταθέσεις δεν αποκλείεται να επισπεύσουν τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων που θα ελέγχονται από κεντρικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο, εκτιμά ότι η γενικότερη αβεβαιότητα και τα προβλήματα των τραπεζών «συντηρούν» προς το παρόν τη ζήτηση για χρήμα σε φυσική μορφή, καθώς πολλοί προτιμούν να φυλάνε τις οικονομίες τους σε θυρίδες, στρώματα και... θαμμένα σε κήπους.

Μέχρι, λοιπόν, την κατάργηση των μετρητών η Bank of England προχωρά στην αντικατάσταση των χάρτινων νομισμάτων με πλαστικά, σε μία κίνηση που εκτός από περιβαλλοντικό χαρακτήρα, δείχνει μία τάση που αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της δείχνει να προτιμά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χάρτινα τραπεζογραμμάτια. 

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 η Τράπεζα της Αγγλίας θα τυπώσει τα νέα πλαστικά χαρτονομίσματα των πέντε στερλίνων, στα οποία θα απεικονίζεται ο εμβληματικός Άγγλος ηγέτης Winston Churchill. Είναι το τέλος μίας περιόδου 320 ετών κατά την οποία κυριάρχησαν τα χάρτινα νομίσματα.
Τα τραπεζογραμμάτια από πολυμερή υλικά θεωρούνται ασφαλέστερα, καθαρότερα και πιο ανθεκτικά από τα νομίσματα που τυπώνονται σε χαρτί από βαμβακερές ίνες. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι θα ενισχυθεί η ποιότητα των νομισμάτων σε κυκλοφορία καθώς είναι πιο δύσκολη η πλαστογράφησή τους.

Σε ότι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο της απόφασης της Bank of England, εκτιμάται ότι η ανθεκτικότητα των νέων νομισμάτων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 100 εκατ. στερλίνων τα επόμενα χρόνια. Ο «λογαριασμός», ωστόσο για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες ενδέχεται να φτάσει τις 236 εκατ. στερλίνες, καθώς τα ATM, οι αυτόματοι πωλητές και άλλα μηχανήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν ή και να αντικατασταθούν για να δέχονται τα πλαστικά νομίσματα, τα οποία είναι κατά 15% μικρότερα σε μέγεθος.

Οι εργαστηριακές δοκιμές της κεντρικής τράπεζας έχουν δείξει ότι τα πολυμερή νομίσματα αρχίζουν να συρρικνώνονται και να λιώνουν στους 120 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να αντέχουν στην περίπτωση που μπουν κατά λάθος στο πλυντήριο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι το ίδιο ανθεκτικά... στο σιδέρωμα.

Πάνω από 30 χώρες χρησιμοποιούν σήμερα πλαστικά νομίσματα, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό. Τα πλαστικά νομίσματα κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1988 από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας σε συνεργασία με το επιστημονικό κέντρο CSIRO και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Μετά το τραπεζογραμμάτιο των 5 στερλίνων, σειρά έχει η αντικατάσταση των 10 στερλίνων η οποία έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2017, ενώ το τραπεζογραμμάτιο των 20 στερλίνων θα γίνει πλαστικό το 2020. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για την αντικατάσταση του χαρτονομίσματος των 50 στερλίνων, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι σταδιακά θα αποσυρθεί από την κυκλοφορία, σε μία προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή. 

Για την ιστορία, ο Churchill θα απεικονίζεται με φόντο το αβαείο του Westminster και το Big Ben θα δείχνει ώρα 3:00, την ώρα δηλαδή που ο Άγγλος πολιτικός κάλεσε τη χώρα σε πόλεμο στις 13 Μαΐου του 1940, λέγοντας «δεν έχω τίποτα άλλο να προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα», στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων ως πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Κατασκευασμένα από ένα διαφανές πλαστικό φιλμ και επικαλυμμένα με στρώμα μελάνης, τα πλαστικά νομίσματα εκτός από πιο ανθεκτικά επιτρέπουν τη χρήση πρόσθετων μέτρων προστασίας κατά της παραχάραξης. Είναι επίσης φιλικά προς το περιβάλλον υπό την έννοια ότι έχουν έως 2,5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα χάρτινα.
-------------------------------------------------------
Πηγή:  liberal.gr-Κωνσταντίνος Μαριόλης 
-------------------------------------------------------