Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΣΗΜΟΥ»

Η σύμβαση παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια προβλέπει, κατά το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το ανώτατο ύψος των τελών θα ανέρχεται σε 13 ευρώ ανά επιβάτη

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις χρεώσεις στα 14 προς παραχώρηση περιφερειακά αεροδρόμια δίνει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλη Αλεβιζόπουλου, περί επιβολής υψηλότερου «αεροδρομιόσημου».

Όπως εξηγεί το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι και σήμερα η μέση χρέωση των τελών στα κρατικά αεροδρόμια, των οποίων φορέας διαχείρισης παραμένει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ανέρχεται σε περίπου 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τόσο το Τέλος Χρήσης Αερολιμένων, όσο και το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ).

Η σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια προβλέπει, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το ανώτατο ύψος των αεροπορικών τελών θα ανέρχεται σε 13 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΑΑ. Αυτό το ανώτατο όριο θα ισχύει για τέσσερα χρόνια, από την έναρξη ισχύος της παραχώρησης μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης των αεροδρομίων από τον παραχωρησιούχο.

Μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων έργων, το ανώτατο όριο των αεροπορικών χρεώσεων ανά επιβάτη δεν θα υπερβαίνει τα 18,5 ευρώ, πάλι συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΑΑ. Το όριο αυτό, διευκρινίζει το ΤΑΙΠΕΔ, υπολογίστηκε με γνώμονα το μέσο όρο των αεροπορικών χρεώσεων αεροδρομίων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (δηλαδή υψηλή εποχικότητα, τουριστικός χαρακτήρας) στην Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Καταλήγοντας, το Ταμείο αποσαφηνίζει ότι το υφιστάμενο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ) ανέρχεται σήμερα σε 12 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εντός Ε.Ε. και σε 22 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εκτός ΕΕ. Αυτό πρόκειται άμεσα να τροποποιηθεί και θα καθορισθεί στο ποσό των 12 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια με ισχύ μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2024.

Μετά την 1η Νοεμβρίου 2024, το ΤΕΑΑ θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα, στο ποσό των 3 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
-----------------------------------
Πηγή: voria.gr
-----------------------------------