Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Πυρ ομαδόν κατά Δούρου για τα σκουπίδια - Μπαράζ επιθέσεων από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Γ. Πατούλη και την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε... εύφλεκτη πολιτική ύλη εξελίσσεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες, χώρος οικονομικής διείσδυσης για επιχειρηματίες  αλλά και πεδίο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανά πάσα στιγμή. 

Ετσι τώρα, δοθείσης ευκαιρίας, στην Αττική που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη διαχείριση και αξιοποίηση των σκουπιδιών, δίνεται μάχη εντυπώσεων και πολιτικών συγκρούσεων.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «πυρ ομαδόν» κατά της κυρίας Ρένας Δούρου για την απόφαση μεταφοράς αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τις μελέτες έργων διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ (Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) στην Περιφέρεια Αττικής.
Ρίχνει το γάντι ο Πατούλης

Η οξύτητα με την οποία εκφράζεται εναντίον της ο πρόεδρος  της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης και εκ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ δεν είναι τυχαία. Για μία ακόμη φορά ο κ. Πατούλης βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της αντιπαράθεσης με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την περιφερειάρχη. «Η απόφαση αυτή είναι πολιτικό σκάνδαλο» ανέφερε. Μάλιστα, επέλεξε να προσθέσει εμφατικά: «Προκαλώ την κυρία Δούρου να μας πει με ποιο δικαίωμα αποφάσισε να διαχειριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν στους δήμους και πληρώνουν οι πολίτες της Αττικής».

Ομως σφοδρή επίθεση κατά της περιφερειάρχου εξαπέλυσε και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η  ΠΟΕ-ΟΤΑ την κατηγορεί ότι οι αποφάσεις της δείχνουν πως πορεύεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Επίσης την εγκαλεί ότι απαξιώνει τον Α' βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο διά ταύτα, ζητεί, όπως και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ),   άμεσα την ανάκληση της απόφασης εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη (24.8.2016) στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ υπήρξε δυναμική κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε ένταση όταν η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ζήτησε να μάθει ποιοι είναι οι «εισβολείς» στη συνεδρίαση και οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ αντί απάντησης πέταξαν προς το μέρος της τις ταυτότητές τους...

Σε ρόλο υπερασπιστή ο Γ. Μπαλάφας

Σε αυτό το τεταμένο - και πολιτικά - κλίμα ανέλαβε την υπεράσπιση της κυρίας Δούρου ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας. Αν και δεν τον κατονομάζει, ο κ. Μπαλάφας δίνει ουσιαστικά αιχμηρή απάντηση κυρίως στον κ. Πατούλη, για τον τρόπο που χειρίζεται πολιτικά την υπόθεση και την επιλογή του να οξύνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία. «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πάρα πολύ σπουδαία υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων. 

Ειδικά μάλιστα σήμερα που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή - εκείνη της διασφάλισης των χρηματοδοτικών πόρων υλοποίησης των έργων του Περιφερειακού Σχεδίου» τονίζει ο κ. Μπαλάφας σε δήλωσή του. Και συμπληρώνει: «Η επιλογή συγκρουσιακών και διχαστικών λογικών δεν υπηρετούν ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη βάση μιας σύγχρονης, φιλικής προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία προσέγγισης υπέρ των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος».

Πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη  συνεδρίασή του, την Τετάρτη, έλαβε την ομόφωνη απόφαση πως πρέπει αποκλειστικά και μόνο ο Α' Βαθμός Αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Αττικής. Παράλληλα, η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ καταδίκασε ως απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ για τη λήψη της απόφασης μεταφοράς αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ, στην Περιφέρεια Αττικής.
Η Περιφέρεια

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι την πρωτιά στην εκτόξευση πυρών για το θέμα της διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική είχε ο Τομέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠαΣοΚ.  

Χρησιμοποίησε ορολογία κεντρικής πολιτικής σκηνής, κατηγορώντας την κυρία Δούρου ότι αντί της πλήρους ανατροπής του προηγούμενου σχεδιασμού, όπως έλεγαν τα συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας της, ανατράπηκε η.... προεκλογική ρητορεία. «Ισως ήταν και αυτή μια ακόμη αυταπάτη, ότι αλλιώς μαζεύονται από (δήθεν) αριστερούς τα σκουπίδια» επεσήμαινε προ ημερών το ΠαΣοΚ. 

Την κατηγόρησε για αδράνεια και τη χαρακτήρισε Περιφερειακή Αρχή που αναλώνεται σε θεσμικές αλχημείες. Ο χορός της αντιπαράθεσης γύρω από τα απορρίμματα δεν έχει τελειωμό, με το επιτελείο της κυρίας Δούρου να μιλά για ανούσια αρνητική κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία δεν συνεισφέρει με προτάσεις. 

Πάντως, ως προς τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής λέει και ξαναλέει ότι στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν μελέτες έργων διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να μη χαθούν χρήματα του ΕΣΠΑ και να αξιοποιηθούν πλήρως τα κονδύλια. 
----------------------------------
Πηγή:  Το ΒΗΜΑ
----------------------------------