Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Πολλαπλά τα προβλήματα για το ΚΥ Νεάπολης

Ελλείψεις σε προσωπικό, προμήθειες και ιατρικά μηχανήματα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, η εύρυθμη λειτουργία του οποίου κρίνεται κομβικής σημασίας. Το εν λόγω Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά του ιατρεία εξυπηρετούν 10.000 μόνιμους κατοίκους και πολύ περισσότερους κατά τους θερινούς μήνες, ενώ παράλληλα καλύπτουν περιοχή διέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών που κατευθύνονται σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς (Κύθηρα – Ελαφόνησος).

Το ΚΥ Νεάπολης αντιμετωπίζει επίσης τα έκτακτα περιστατικά στα περίπου 200 πλοία που διέρχονται καθημερινά από το Δίαυλο Ελαφονήσου-Κυθήρων και εξυπηρετεί τις ανάγκες διακομιδής των περιστατικών του Νοσοκομείου Κυθήρων που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας.

Παρά το γεγονός πως η νοσηλευτική μονάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και με κακό οδικό δίκτυο από τις Νοσηλευτικές Μονάδες Μολάων και Σπάρτης -με αποτέλεσμα να απαιτούνται 45 λεπτά και 2 ώρες αντίστοιχα για να υπάρξει πρόσβαση σε αυτές- το Κέντρο Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν στη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Μονεμβασίας ο διευθυντής και υποδιευθυντής του ΚΥ Νεάπολης Αντώνης Τάντουλος και Ιωάννης Μιχαλέτος, οι βασικότερες ελλείψεις παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό τομέα. Προσωρινά, όπως αναφέρθηκε, η κατάσταση αντιμετωπίζεται με δύο νοσηλεύτριες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που σε λίγους μήνες λήγουν οι συμβάσεις τους.

Η απουσία δε, μικροβιολόγου και παρασκευάστριας έχει ως αποτέλεσμα καινούργια εργαστηριακά μηχανήματα να μένουν αχρησιμοποίητα. Ίδια εικόνα και στα διαθέσιμα σε κάθε οκτάωρη βάρδια ασθενοφόρα στο νομό, τα οποία δεν επαρκούν, λόγω έλλειψης οδηγών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αρμοδίους, η επάνδρωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με δύο άτομα ανά όχημα επιδεινώνει την κατάσταση, γιατί μειώνει στο μισό τα διαθέσιμα από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα.

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις και στην προμήθεια υγειονομικού και πάσης φύσεως υλικού, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και οι συνήθως πολύ μικρές παραγγελίες λόγω του ελάχιστου οικονομικού ενδιαφέροντος, δεν βρίσκουν άμεση ανταπόκριση από τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν επίσης τη ΔΗΜ. ΤΟ Μονεμβασίας και για το Ακτινολογικό Εργαστήριο, το οποίο λόγω καταστροφής του εμφανιστηρίου ακτινογραφιών, δεν λειτουργεί από το Μάρτιο. Μέχρι στιγμής και παρά τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει από την Υγειονομική Περιφέρεια, δεν έχει εμφανιστεί ενδιαφερόμενη εταιρεία για να το προμηθεύσει, ενώ εκκρεμεί και η αντικατάσταση του υπάρχοντος παλαιού ακτινολογικού μηχανήματος με άλλο νεότερης τεχνολογίας, που έχει παραχωρηθεί από το Νοσοκομείο Κυθήρων.

Αναγκαίες, όπως επεσήμαναν στη συνάντηση οι κκ Τάνταλος και Μιχαλέτος, είναι και οι παρεμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ, στο κτίριο του ΚΥ Νεάπολης το οποίο έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Τέλος, ιδιαίτερη  αναφορά έγινε και στην ανάγκη καλύτερης συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς υγείας της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας (Ιατρικός Σύλλογος, Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας) «ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη λειτουργία του συστήματος προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών».
--------------------------------
Πηγή: lakonikos.gr
--------------------------------