Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Νέες προσλήψεις στα νησιά προανήγγειλε ο Βερναρδάκης

«Ήταν ηθική υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει τους ανθρώπους που είχαν πετύχει μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο το 1998 και μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιόριστοι» τονίζει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προσθέτοντας ότι «επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που έγιναν ιστορικά στην Ελλάδα».

 
Υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το 1998 και ανακοινώνει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν διοριστεί και οι τελευταίοι που έχουν επιτύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παρέμεναν αδιόριστοι.
Τέλος, προαναγγέλλει ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσουν προσλήψεις στα νησιά, κυρίως εκεί, που υπάρχουν «τρομακτικά προβλήματα καθημερινότητας».

Η συνέντευξη του κ. Βερναρδάκη στο έχει ως εξής:

Ερ: Γιατί αποφασίσατε τώρα να προσλάβετε 1.350 αδιόριστους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από διαγωνισμούς που έγιναν το 1998;
Απ: Ήταν μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που έγιναν ποτέ ιστορικά στην Ελλάδα απέναντι σε πολίτες. Ήταν επιτυχόντες και αδιόριστοι. Το 1998 έγινε ο μεγαλύτερος διαγωνισμός, σε αριθμό συμμετοχής πολιτών, και η πολιτεία, ενώ θεμελίωσαν το δικαίωμα της πρόσληψης, δεν τους προσέλαβε ποτέ. Προσέφυγαν δικαστικά πολλές φορές και στο Συμβούλιο Επικρατείας και το κράτος δεν έκανε δεκτές τις αποφάσεις 18 χρόνια. Ήταν μια ηθική μας υποχρέωση για ένα τεράστιο ζήτημα κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι πίστεψαν στον λόγο του ελληνικού κράτους και με κάποιον τρόπο έπρεπε αυτή η περίφημη αδικία να θεραπευτεί. Ομολογώ ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της κατανομής τους δεν είχα την αίσθηση ότι ήταν ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Τελικά ήταν μία μεγάλη πληγή για την ελληνική κοινωνία και το κατάλαβα από τις επιτροπές που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα, από την απογοήτευση από τη μακροχρόνια ανεργία ανθρώπων με υψηλά προσόντα, αλλά και από τις εκδηλώσεις, μετά την απορία που είχαν, όταν το κράτος φέρθηκε έντιμα απέναντί τους χωρίς να το περιμένουν. Η διαδικασία ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι, είπαμε να γίνει μία απογραφή να δούμε πόσοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι που είχαν αυτό το πρόβλημα και είχαν και τις δικαστικές αποφάσεις και δεν είχαν διοριστεί ποτέ στο Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο. Νομοθετήσαμε, γιατί έπρεπε η πολιτεία πια να προχωρήσει σε μία νομοθέτηση ως προς την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης στον νόμο για τη δημόσια διοίκηση τον Φεβρουάριο και από κει και πέρα προχωρήσαμε κανονικά. Δεν είναι τωρινή απόφαση, είναι μία διαδικασία διοικητική που έχει ξεκινήσει περίπου 8-9 μήνες και τώρα απλώς ολοκληρώνεται. Και βεβαίως, ζητήσαμε θέσεις εκεί που το Δημόσιο έχει πολύ μεγάλες ανάγκες. Δηλαδή, στην Υγεία, στο υπουργείο Εργασίας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στο υπουργείο Δικαιοσύνης στα δικαστήρια»

Ερ: Μία υποχρέωση της πολιτείας για τους επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, γιατί δεν υλοποιήθηκε τόσα χρόνια;
Απ: Έχω ρωτήσει πολλούς συναδέλφους μου και από τη ΝΔ. Δεν δημιουργήθηκε, βεβαίως το πρόβλημα, επί ΝΔ. Δημιουργήθηκε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ. Έχω ρωτήσει και συναδέλφους μου από το ΠΑΣΟΚ. Δεν μου έχουν απαντήσει ρητά και κατηγορηματικά. Έχω ρωτήσει πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, όταν προσπαθούσαν να βρουν τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά κι αυτοί δεν μπορούν να απαντήσουν. Έχουν και αυτοί την ίδια απορία. Υπήρξαν υπουργοί μάλιστα, οι οποίοι είχαν εντελώς απαξιωτική στάση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Έγινε μία προσπάθεια, επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να λυθεί ένα θέμα. Λύθηκε για ένα μικρό αριθμό. Βεβαίως, παρέμεινε τα επόμενα χρόνια μια μεγάλη εκκρεμότητα και, εν πάση περιπτώσει, ερχόμαστε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή την άρση της αδικίας.

Ερ: Τι θα πράξετε με αντίστοιχες περιπτώσεις; Ακολουθούν και άλλοι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ...
Απ: Παραλάβαμε επιτυχόντες διοριστέους από διαγωνισμούς (2008-2009-2010), γύρω στις 5.000-6.000, οι οποίοι είχαν επίσης θεμελιώσει δικαίωμα με διαγωνισμούς που έγιναν.
Και ήταν όλα σε εκκρεμότητα λόγω του παγώματος των προσλήψεων με το 1 προς 5 και τον περιορισμό αυτό. Ανακάλυψα, όμως, ότι ακόμα και το 1 προς 5 δεν εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια από αδράνεια της διοίκησης και από αδυναμία παρακολούθησης. Δηλαδή, αυτούς που μπορούσαμε να προσλάβουμε το 2011-2012 δεν τους είχαμε προσλάβει. Κι αυτοί οι άνθρωποι παρέμεναν με το δικαίωμα και με αυτή την αναμονή. Αυτή ήταν, επίσης, μία τεράστια αδικία. Τώρα έχουν μείνει πάρα πολύ λίγοι. Από πέρσι, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, σταδιακά τους έχουμε διορίσει, τους έχουμε κατανείμει, δηλαδή στους φορείς που ήταν διοριστέοι. Αυτή τη στιγμή μένει μία πολύ μικρή ομάδα γύρω στους 1.000 ανθρώπους για τους οποίους τις επόμενες 25-30 μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Ερ: Ποια κενά θα καλυφθούν ακόμα στο Δημόσιο;
Απ: Τις επόμενες μέρες έχουμε έναν προγραμματισμό προσλήψεων για τα νησιά. Τα νησιά έχουν αποστελεχωθεί πλήρως, υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα καθημερινότητας. Εκεί θα δώσουμε βάρος τον επόμενο μήνα σε όλες τις δομές. Αλλά κανείς δεν εξαιρείται. Με μία προτεραιοποίηση, κατά κάποιον τρόπο, όλους τους οργανισμούς προσπαθούμε αυτή τη στιγμή με τις περιορισμένες δυνάμεις και δημοσιονομικές που έχουμε και στον αριθμό προσλήψεων, να τους καλύψουμε όσο γίνεται καλύτερα.

Ερ: Σε λίγες μέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες... Τελικώς, οι άδειες θα είναι 4 ή μπορεί και 5, όπως υπονόησε ο κ. Σκουρλέτης σε πρόσφατη συνέντευξη;
Απ: Νομίζω είναι σαφής η απάντηση. Ο νόμος λέει ότι είναι 4. Τέσσερις άδειες θα δοθούν και για το απώτερο μέλλον, προφανώς, και ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα από τη μεριά της πολιτείας να δει τη δυνατότητα να δοθεί και κάποια πέμπτη άδεια ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και άλλα ζητήματα που ρυθμίζει το αρμόδιο υπουργείο.
----------------------------------
Πηγή:  Ημερησία
----------------------------------