Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα προσωρινής διαταγής των τηλεοπτικών σταθμών - προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας όλα τα αιτήματα προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας.

Όπως αποφασίστηκε παράλληλα, η διαδικασία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα κανάλια θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί κανονικά.

Οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονταν τόσο κατά του υπουργού Επικρατείας όσο και κατά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ζητούσαν με τα αιτήματα προσωρινής διαταγής να «παγώσει» η υπ’ αριθμ. 178/19.7.2016 απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό της πενταμελούς επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών και προεπελέγησαν οι επτά υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Πρακτικά δηλαδή οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούσαν την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας έως ότου να εκδικαστούν στο ΣτΕ αιτήματα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν ελλείψεις σε προϋποθέσεις ορισμένων μετεχόντων στο διαγωνισμό ή άλλα θέματα νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου εξέτασε τα αιτήματα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, έως ότου να κριθούν μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τον επικείμενο διαγωνισμό με αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων, για τα οποία η εκδίκασή προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιριών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου σε κλειστή διαδικασία που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Στον αντίποδα, τις δικές τους θέσεις εξέτασαν και οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου που εκπροσώπησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας, αλλά και τη γενική γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, καθώς παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος.

Σε δήλωσή του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου Γιάννης Μαντζουράνης, σημείωσε σχετικά με τη σημερινή απόφαση: «τον Ιούλιο του 2016 το ΣτΕ με έξι αποφάσεις του έκρινε ότι ‘’ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη βλάβης των αιτούντων, συντρέχουν προεχόντως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιτάσσουν την ταχεία περαίωση του επίμαχου διαγωνισμού’’. Με τη σημερινή κρίση του το ΣτΕ παραμένει προσηλωμένο στις πρόσφατες αποφάσεις του και γι’ αυτό απέρριψε όλα τα αιτήματα για έκδοση προσωρινής διαταγής».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πάντως η αναφορά του κ. Μαντζουράνη στο ακροατήριο όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «το ελληνικό Δημόσιο αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα εκλεκτοί δικηγόροι εκπροσωπούν σοβαρές υποψήφιες εταιρίες μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε ο γιος, ούτε η κόρη ούτε ο ίδιος ο Εσκπομπάρ».


Να σημειωθεί ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται επίσης ο ένας κατά του άλλου, αναζητώντας τρωτά σημεία στους φακέλους που επελέγησαν στο στάδιο της προεπιλογής και ειδικά παραβάσεις των όρων της προκήρυξης του επίμαχου διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί που προεπελέγησαν είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
----------------------------------
Πηγή: koutipandoras.gr
----------------------------------