Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΝΕΝ: Παραβίαση της Ναυτικής Νομοθεσίας και των ΣΣΕ η περικοπή δεδουλευμένων αποδοχών

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Εφοπλιστική επίθεση σε βάρος των Ναυτεργατών στο χώρο της Ακτοπλοΐας εντείνεται και αγκαλιάζει πλέον όλους τους τομείς.
Θέσεις εργασίας, παραβίαση 10μηνης επάνδρωσης, μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, μη εξόφληση αναδρομικών, αυθαίρετες απολύσεις, κατάργηση πιστοποιητικών ελληνομάθειας, σύνθεση ασφαλείας.

Το τελευταίο κρούσμα είναι η οργανωμένη απόπειρα και η πρόθεση της ΑΤΤΙCΑ GROUP να μειώσει τις δεδουλευμένες αποδοχές στα πληρώματα όλων των πλοίων κατά 200 ευρώ στα κατώτερα πληρώματα και κατά 250 στους Αξιωματικούς από τον υποπλοίαρχο και πάνω.

Το σκεπτικό όπως αυτό αναφέρθηκε στα πληρώματα των πλοίων με την απειλή ότι εάν δεν συμφωνήσουν θα υπάρξει είτε αδυναμία καταβολής των μισθών είτε μεγάλη καθυστέρησή τους όπως συμβαίνει και σε άλλες εταιρείες. Αλλά και στην συνάντηση του ΣΕΕΝ με την ΠΝΟ στις 5/10/2012, εκ μέρους του εκπροσώπου της εταιρείας ATTICA GROUP και Προέδρου του ΣΕΕΝ κ. Μ. Σακέλη διατυπώθηκε η άποψη ότι η παρατεινόμενη κρίση της χώρας και ειδικότερα της Ακτοπλοΐας (αύξηση καυσίμων, μείωση επιβατική κ.λ.π.) καθιστά απαραίτητη την περικοπή των δεδουλευμένων αποδοχών. Έτσι ώστε η εταιρεία να ελαφρύνει (μειώσει) το μισθολογικό κόστος λειτουργίας των πλοίων! Επίσης ο ίδιος εκπρόσωπος της εταιρείας και πρόεδρος του ΣΕΕΝ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι "οι περικοπές θα γίνουν από τα καταβαλλόμενα μπόνους της έξτρα εργασίας και από τις υπερωρίες (εκτός Σαββάτου και αργιών). Στην ίδια συνεδρίαση παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος τόνισε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά στη πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση για το ελληνικό Ναυτεργατικό δυναμικό και τις συνδικαλιστικές του οργανώσεις.
Επιδίωξη της τρικομματικής κυβέρνησης, της Τρόικας και της εργοδοσίας είναι να γκρεμίσουν και να ισοπεδώσουν ότι κερδήθηκε και κατακτήθηκε απ' την εργατική τάξη τα τελευταία 50 χρόνια. Εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι ΣΣΕ οι εργασιακές σχέσεις έχουν δεχθεί διαδοχικά πλήγματα τα τελευταία 2 ½ χρόνια.

Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία απόπειρα περικοπής και μειώσεων δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτεργατών μας, δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη να περάσουν ότι αντιναυτεργατικό σχεδιάζεται για το χώρο μας από την τρικομματική κυβέρνηση και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Αντίθετα, πιστεύουμε, προβάλουμε και διεκδικούμε να σταματήσει το ελληνικό κράτος να παρέχει ασυδοσία στην επιχειρηματική δραστηριότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου όπως είναι:

Δεκάδες φορολογικές απαλλαγές, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία μας, χρέη πολλών εκατομμυρίων προς το ΝΑΤ από δεκάδες εφοπλιστές, μειωμένες οργανικές συνθέσεις, εκδιωγμός των Ελλήνων Ναυτεργατών από την Ελληνική Ναυτιλία κ.λ.π.
Η κυβέρνηση να φορολογήσει επιτέλους το κέρδος και τον πλούτο των εφοπλιστών και όχι παράνομα να υπεξαιρεί μέρος των μισθών και των συντάξεων των εν ενεργεία και απόμαχων της θάλασσας.

Σημειώνουμε ότι για όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση του σωματείου μας για κλιμάκωση των αγώνων με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αμέσως μετά την λήξη του χρόνου που ορίζει η νομοθεσία για τα εξώδικα προς τις εφοπλιστικές οργανώσεις και τα αρμόδια Υπουργεία.

Οι Ναυτεργάτες και οι απόμαχοι της θάλασσας, σε κοινή ενιαία αγωνιστική πορεία πρέπει να παλέψουν: 1) Να αποτραπεί η ψήφιση των νέων μέτρων 2) Να ανατραπεί αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση που την υπηρετεί και 3) Να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, την τροϊκανή επικυριαρχία καθώς επίσης από κάθε αντεργατικό, αντιλαϊκό μέτρο και πολιτική.

Εκφράζουμε την διαφωνία μας με τις 24ωρες απεργίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι οποίες δεν συνιστούν τακτική και στρατηγική σύγκρουσης ούτε συμβάλλουν στην ανατροπή αυτής της σκληρής άδικης και βάρβαρης πολιτικής.
Επιβάλλεται η συνέχιση και η κλιμάκωση αγώνων (και απεργιών) με διάρκεια, συνέχεια, συνέπεια μέχρι την επίτευξη των παραπάνω στόχων».

Μιχ.Σακέλλης προς ΠΕΝΕΝ: "Δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε περικοπή δεδουλευμένων..."

Ο Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ δήλωσε τα ακόλουθα:

"Στην πρόσφατη συνάντηση του ΣΕΕΝ την ΠΝΟ , αναφέρθηκα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ακτοπλοΐα μας σαν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της μείωσης της κίνησης. Ουδέποτε δήλωσα και δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε περικοπή δεδουλευμένων το οποίο μάλιστα δεν συμβαίνει σε κανένα πλοίο.

Θα συνιστούσα, χωρίς καμία διάθεση διαλόγου, στην ΠΕΝΕΝ να είναι προσεκτικότεροι στις τοποθετήσεις τους και να αποφεύγουν την δημιουργία εντυπώσεων με ψευδείς δηλώσεις".

ATTICA GROUP προς ΠΕΝΕΝ: «Ανακαλέστε τα όσα ψευδώς δηλώσατε εις βάρος της εταιρείας μας»

Απάντηση στην Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού με αφορμή το σημερινό δελτίο τύπου και όσα αναγράφονται σε αυτό έδωσε μέσω επιστολής η ATTICA Group. Ειδικότερα αναφέρει:

"Προς
ΠΕΝΕΝ

Κοιν. : ΠΝΟ
ΜΜΕ
Πλοία Ομίλου ATTICA GROUP

Σε συνέχεια δημόσιας ανακοίνωσής σας που δημοσιεύτηκε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την 11η Οκτωβρίου 2012, με λύπη μας είδαμε τα όσα ψευδώς και συκοφαντικά αναφέρετε εναντίον της Εταιρείας μας.

Ειδικότερα, αναφέρεστε σε «πρόθεση» της Εταιρείας «να μειώσει τις δεδουλευμένες αποδοχές» στα πληρώματά της, αναφορά η οποία είναι παντελώς αναληθής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν υπήρξε πρόθεση μειώσεως δεδουλευμένων αποδοχών, αλλά ουδέποτε εκπρόσωπός μας έκανε λόγο για περικοπή δεδουλευμένων αποδοχών.

Η ATTICA GROUP υπό το βάρος των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου έχει προτείνει στα πληρώματά της – όπως καλά η ΠΕΝΕΝ γνωρίζει –μείωση των παροχών που η Εταιρεία οικειοθελώς παρέχει, πέραν των προβλεπομένων από τις τελευταίες ΣΣΕ.

Μας εκπλήσσει δε ακόμα περισσότερο ότι αναφέρεστε σε «απειλή» εκ μέρους της Εταιρείας μας. Θα έπρεπε να γνωρίζετε από τη μέχρι σήμερα πολιτεία της ATTICA GROUP ότι οι απειλές δεν συνάδουν με το πνεύμα της διοίκησής της και ότι μόνο ειλικρινής και απόλυτα συνεπής έχει υπάρξει πάντοτε απέναντι στους εργαζόμενούς της. Εάν έχετε στοιχεία που αποδεικνύουν την «απειλή» που αναφέρετε σας παρακαλούμε να τα προσκομίσετε, ειδάλλως να προχωρήσετε άμεσα στην ανάκληση των δηλώσεών σας.

Κατανοούμε ενδεχομένως ότι στην παρούσα συγκυρία το σωματείο σας αισθάνεται πιεσμένο να επιδείξει «συνδικαλιστική δράση», η οποία όμως δεν επιτυγχάνεται με ψεύδη και συκοφαντίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, σας καλούμε όπως εντός των επομένων 24 ωρών προβείτε σε δημόσια ανακοίνωση με την οποία θα ανακαλείτε τα όσα ψευδώς δηλώσατε εις βάρος της εταιρείας μας, ανασκευάζοντας τις δηλώσεις σας και αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Σε αντίθετη περίπτωση με λύπη μας θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη νομική ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας μας.

Για την ATTICA GROUP
Πέτρος Βέττας
Πρόεδρος"
---------------------------
Πηγή:  marinews.gr
---------------------------