Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα στην ακτοπλοΐα

Σε περίοδο έντονων διαβουλεύσεων εισέρχεται ο ακτοπλοϊκός κλάδος, με σκοπό την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την εξασφάλιση των συνδέσεων με όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως πόσους κατοίκων έχουν.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αναμένονται συναντήσεις του προεδρείου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με όλους του συναρμόδιους υπουργούς που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο με το ακτοπλοϊκό έργο, ενώ παράλληλα, εν όψει και των διαπραγματεύσεων που ζητεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανοίγει και ο φάκελος «εργατικό κόστος».

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης, έχει αναπτύξει, το τελευταίο διάστημα, μία έντονη δραστηριότητα.

Εκτός των συχνών επαφών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, έχει ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη.

«Eχουμε τονίσει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του κλάδου», σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης.

Την αναγκαιότητα της λήψης άμεσων μέτρων φαίνεται να αναγνωρίζει τώρα και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. Ορισμένα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα, λέει στους συνεργάτες του και θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για την επόμενη δόση του δανείου, θα πρέπει να υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα του ΦΠΑ και των μισθωμάτων των αγόνων γραμμών, και με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για το θέμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτεργατών.

Παράλληλα, ο κ. Μουσουρούλης φαίνεται έτοιμος να «ανοίξει» το θέμα της ευελιξίας στην απασχόληση στον ακτοπλοϊκό κλάδο. Μιας μορφής ευελιξία θα τη στηρίξουμε, είπε πρόσφατα, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, που συναντά την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Ο ΣΕΕΝ, από την πλευρά του, εντάσσει το συγκεκριμένο θέμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

«Η θέση του ΣΕΕΝ είναι ξεκάθαρη. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να καταστεί δυνατή η εκτέλεση των χειμερινών μας δρομολογίων και, βεβαίως, των θερινών του 2013. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, κάτι που το έχουν αντιληφθεί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα στηρίζουν την ακτοπλοΐα. Ελπίζω την κρισιμότητα της κατάστασης να αντιληφθεί και η ΠΝΟ», τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
--------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
-------------------------