Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ο Δ. Ελαφονήσου στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών

Στις εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νήσων, που πραγματοποιήθηκε στα Κύθηρα από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Δ. Ελαφονήσου, δια του δημάρχου του κ. Π. Ψαρομμάτη.

Θετικά ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του δημάρχου Κυθήρων κ. Θ. Κουκούλη, ο κ. Ψαρομμάτης έδωσε το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, στο πλαίσιο των ενεργειών του Δ. Ελαφονήσου για ενημέρωση, συνεργασία αλλά και συμβολή στη διαμόρφωση του εθνικού και τοπικού σχεδίου δράσης για μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη νησιωτική πολιτική.

Στο συνέδριο με θέμα «Μικρά Νησιά: Ο Πλούτος της χώρας, Νησιωτικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη», εξετάστηκαν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα μικρά νησιά και οι προοπτικές επίλυσής τους, έγιναν ομιλίες, παρεμβάσεις και συζητήσεις σχετικά με τον “Καλλικράτη”, την ακτοπλοϊκή σύνδεση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και κατευθύνσεις που αφορούν στους νησιωτικούς δήμους της χώρας και ως εκ τούτου συνάδουν με την τοπική αναπτυξιακή στρατηγική και του Δ. Ελαφονήσου, στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και η παράλληλη διατήρηση του νησιωτικού προφίλ της τοπικής κοινωνίας· και βέβαια η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για νέους μικρούς και μεσαίους καινοτόμους επιχειρηματίες που σέβονται τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας και της περιφέρειας Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. 
 
Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στη Γραπτή Δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου για το Σύμφωνο των Νησιών που συγκέντρωσε τη στήριξη του σώματος τον Ιανουάριο του 2012, αλλά και στις προοπτικές και τα προβλήματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ενώ στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου είχε προγραμματισθεί η παρουσίαση αφιερώματος στον αείμνηστο δήμαρχο Τήλου, Τάσο Αλιφέρη.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το δίκτυο μικρών νησιών και το Δήμο Κυθήρων, ενώ το στήριξαν η περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
----------------------------
Πηγή:  lakonikos.gr
----------------------------